• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #388729  autor: Vieslav
 20 lut 2010, 09:44
Z okazji konieczności dość częstego dzwonienia na płatną infolinię Nki zastanawiałem się, jak te połączenia są rozliczane. Niestety Dialog jest tak zacofany, że za billing online każe płacić 5zł netto miesięcznie więc nie mogę sprawdzić, w jaki sposób jest to rozliczane. Przechodząc do sedna: infolinia jest płatna, lecz są podane dwa numery: 801 oraz stacjonarny. Połączenie z 801 jest płatne jak za połączenie lokalne. Ale w abonament mam wliczone 1000 minut na połączenia lokalne i międzymiastowe po 18 wiec po tej godzinie dzwonię na infolinię na numer stacjonarny. Czy dzwoniąc na numer stacjonarny minuty mam pobierane z abonamentu czy doliczane do rachunku? Pamiętam, że jak dzwoniłem z komórki na infolinię netii (stacjonarny 22, nie 801) to rozliczyło mnie jak za połączenie do innej sieci, nie jak połączenie stacjonarne. Dodam, że we wrześniu już dzwoniłem na infolinię Nki, ale kilka razy pod 801 i nie byłem w stanie na rachunku zobaczyć, jak połączenia z numerem stacjonarnym były rozliczone (był już podany czas przy "połączeniach do sieci inteligentnej" z racji wybrania 801).

#388761  autor: Aen Hen Cerbin
 20 lut 2010, 12:31
Połączenia przez sieć inteligentną (czyli typu 70x/80x) w 99% przypadków, nie wchodzą w zakres „bezpłatnych” pakietów minut wykupywanych w abonamencie.

Jeśli z telefonu stacjonarnego dzwonisz na numer stacjonarny i zgodnie z warunkami taryfy:
Twoje weekendy – w miesięcznej opłacie abonamentowej uwzględnione są połączenia lokalne, strefowe i międzystrefowe realizowane od soboty od godziny 00.00 do niedzieli do godziny 24.00 do wszystkich operatorów sieci stacjonarnych (limit 1000 minut). Za te połączenia nie są pobierane opłaty. W opłacie abonamentowej nie są zawarte połączenia wykonywane przez prefiksy innych operatorów
za te połączenia nie będziesz ponosić dodatkowych opłat.

W przypadku OPOP i bez wykupienia dodatkowego pakietu jak:
    POPGadane POPMinuty Ty i 3
opłaty za połączenia do numerów stacjonarnych są pobierane z konta promocyjnego lub głównego.

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp

#388776  autor: Vieslav
 20 lut 2010, 13:20

* POPGadane
* POPMinuty
* Ty i 3

opłaty za połączenia do numerów stacjonarnych są pobierane z konta promocyjnego lub głównego.
No właśnie wtedy miałem OPOP i aktywny pakiet POPminuty oraz konto promocyjne. Kasę pobrało z konta głównego po cenie 29gr/min. Na pewno było dzwonione na numer stacjonarny. Potem dzwoniłem z Plusa z aktywnym pakietem minut na stacjonarne po 16 (nie wiem jak on się nazywa), ta sama sytuacja: policzyło po standardowym cenniku czyli po 60gr/min.

#388816  autor: user_delete19
 20 lut 2010, 15:55
Niedawno dzwoniłem z Play na stacjonarny BOK netii (22...) - pobrało z konta promocyjnego i było potraktowane jako połącenie do sieci stacjonarnej.

Za to zniechęciłem się do dzwonienia na wszelakie "darmowe" (0800) i "połdarmowe" (801 - oplata za polaczenia) z numeru stacjonarnego w tp, bo sie okazuje ze w takim polsacie na przyklad jest to 801 x i ten x wskazuje, ze rozmowa taryfikowana jest niemalze normanie :/ )

#388829  autor: Aen Hen Cerbin
 20 lut 2010, 16:13
Vieslav pisze:

* POPGadane
* POPMinuty
* Ty i 3

No właśnie wtedy miałem OPOP i aktywny pakiet POPminuty oraz konto promocyjne. Kasę pobrało z konta głównego po cenie 29gr/min. Na pewno było dzwonione na numer stacjonarny. Potem dzwoniłem z Plusa z aktywnym pakietem minut na stacjonarne po 16 (nie wiem jak on się nazywa), ta sama sytuacja: policzyło po standardowym cenniku czyli po 60gr/min.
W Orange Go, połączenia z numerem Netii 227111111 są rozliczane z konta promocyjnego lub minut za doładowanie, analogicznie - w przypadku pakietu w Play Fresh i pakietów minutowych w Era TT Happy.

Nie wiem więc dlaczego, połączenie z numerem stacjonarnym obciążyło Ci konto główne w OPOP, możesz jeszcze obejrzeć sobie billing na Orange Online i ewentualnie skrobnąć reklamację :-).

HTH.

[ Dodano: 2010-02-20, 17:23 ]
lwiczek pisze:(...)
Za to zniechęciłem się do dzwonienia na wszelakie "darmowe" (0800) i "połdarmowe" (801 - oplata za polaczenia) z numeru stacjonarnego w tp, bo sie okazuje ze w takim polsacie na przyklad jest to 801 x i ten x wskazuje, ze rozmowa taryfikowana jest niemalze normanie :/ )
Dlatego - wszystkim znajomym i klientom, których uda mi się uświadomić, odradzam dzwonienie z przez sieć inteligentną na numery 80x, gdyż najczęściej zapłacą więcej niż gdy wykorzystają z pakietów minut lub złotówek jaki mają w tel. komórkowym.

Numery infolinii typu 8010xxxxx, 8016xxxxx, są taryfikowane 0,35 zł/min. z taktem 60/60, zaś 8014xxxxx - 0,48 zł/min. i 60/60 - co jest zbójecką stawką jak za połączenia do sieci stacjonarnych.

Niestety - większość ludzi nie ma dość technicznego zacięcia, aby badać takie niuanse, a zdziwienie jest dopiero po otrzymaniu billingu lub dokładnym wytłumaczeniu o co w w tym wszystkim chodzi :roll:

TakTak Happy | Play Fresh | Nowy Simplus | Nowy Orange Go | Orange Freedom @ &tp