• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #380898  autor: demo
 15 sty 2010, 19:07
Chciałbym kupić taki stacjonarny telefon bezprzewodowy, który nie wymagałby zasilania z sieci elektrycznej (220/230 V). Zrobiłem w tym celu szybkie rozeznanie, z którego wynika, że telefony takie nie istnieją, gdyż nie pozwala na to technologia. Podobno bowiem przenośna słuchawka nie może być efektywnie ładowana prądem elektrycznym o niskim napięciu z samej przewodowej sieci telefonicznej. Przyznam, że argument ten nie jest dla mnie przekonujący, zważywszy że zwykły (przewodowy) telefon stacjonarny może świetnie funkcjonować przy niskim napięciu, także bez baterii, i nawet wtedy jest w stanie zapewnić takie opcje jak głośnik zewnętrzny (tzw. system "głośnomówiący") oraz pamiętanie ostatnio wybranego numeru (REDIAL).
Chętnie poznam opinie forumowiczów na ten temat.

#380899  autor: kowcio
 15 sty 2010, 19:20
Tutaj jest problem, takiego telefonu nie widziałem.
Pozostaje rozwiązanie takie jak np. Era Domowa. Czyli dostajesz normalną kartę SIM, którą wkładasz do telefonu komórkowego i korzystasz. Wg Ery zasięg to 500m od miejsca zamieszkania, ale zasięg jest kilka-kilkanaście razy większy, bo tego nie da się zablokować do 500m. A niektórzy chwalili się, że po całym mieście im działa ;-)
I to chyba będzie najlepsze rozwiązanie.

#380907  autor: thonka
 15 sty 2010, 19:34
kowcio, tu chodzi o cos innego.
stacjonarne przewodowe telefony nie potrzebuja zadnego zasilania, bo sam kabel telefoniczny jakistam napiecie ma. autor natomiast chcialby poznac telefon bezprzewodowy, ktory ladowalby sie z linii telefonicznej, bez przymusu podlaczania go jeszcze do gniazdka z pradem.

moim zdaniem niewykonalne z tego powodu, ze baza raczej nie dalaby rady wysylac sygnalu na tak niskim napieciu, bo naladowac sama sluchawke moze i by sie dalo.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#380925  autor: kowcio
 15 sty 2010, 20:25
thonka pisze:kowcio, tu chodzi o cos innego.
stacjonarne przewodowe telefony nie potrzebuja zadnego zasilania, bo sam kabel telefoniczny jakistam napiecie ma. autor natomiast chcialby poznac telefon bezprzewodowy, ktory ladowalby sie z linii telefonicznej, bez przymusu podlaczania go jeszcze do gniazdka z pradem.
To ok.
thonka pisze:moim zdaniem niewykonalne z tego powodu, ze baza raczej nie dalaby rady wysylac sygnalu na tak niskim napieciu, bo naladowac sama sluchawke moze i by sie dalo.
Też tak uważam, nawet nie spotkałem sie z takim telefonem. Dlatego mówię, ze najlepszym rozwiązaniem będzie tutaj Era Domowa i telefon komórkowy z jakąś dobrą baterią (telefony DECT nie charakteryzują się jakimś długim czasem pracy na baterii ;) ). Ale nie da się tak zrobić, żeby bateria w telefonie "sama" się ładowała. Chyba, że kupi się Samsunga z panelem solarowym (tel. komórkowy) to będzie można podładowac go energią słoneczną. Ale wg mnie to takie średnie rozwiązanie :roll:

#380933  autor: demo
 15 sty 2010, 20:35
"Thonka" dobrze mnie zrozumiał. Ja natomiast chyba nie całkiem rozumiem różnicę między "wysłaniem sygnału na tak niskim napięciu" (czego baza rzekomo nie da rady wykonać) i "naładowaniem samej słuchawki" (co może dałoby się osiągnąć). Czy mam to rozumieć w ten sposób, że przy niskim napięciu nie jest możliwe utrzymanie połączenia bezprzewodowego (między bazą i słuchawką) ? Wtedy naładowanie słuchawki byłoby rzeczywiście odrębną kwestią.