• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #334306  autor: szyman12
 09 maja 2009, 18:13
Witam

Szukam jakiegoś modemu do używania mobilnego internetu. Wchodzę na stronę Ery, a tam modem ZTE MF 626 za 159 PLN bez umowy. Jest to chyba najtańszy modem bez umowy. Chętnie bym go zakupił... gdyby nie był to ZTE. Sam miałem modem od TPSY i niesprawował się on najlepiej :(. Dodatkowo na niektóre modemy mobilne ZTE też psioczą.

Z drugiej strony Era raczej niesprzedaje bubli (np. nie wprowadziła do oferty słynnego ostatnio E250), więc może warto zaufać? Jak Wy uważacie?

#334978  autor: MADMAX
 13 maja 2009, 10:23
Również go wypatrzyłem ale na Allegro, i do tego drożej o kilkanascie zł :)

Niestety w sieci trudno znaleźć jakieś opinie nt. interesującego nas produktu.

Pozdrawiam

#335002  autor: yagi
 13 maja 2009, 13:58
Ja sie boje ZTE znajac opinie uzytkownikow modemow tej firmy posiadajacych Orange Free ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#335010  autor: MADMAX
 13 maja 2009, 15:12
Tak w skrócie, co mu zarzucają użytkownicy OF?

Pozdrawiam

#335076  autor: yagi
 13 maja 2009, 21:53
Tego modelu nie ma w Orange, ale sa narzekania na pozostale.

Problemy z polaczeniami, z rozlaczaniem przy przejsciu z EDGE na 3G, itp.

Obrazek

#335390  autor: MADMAX
 15 maja 2009, 19:54
Dziś chciałem go zakupić w sklepie Ery, ale mimo iż mieli na stanie nie chcięli sprzedać, gdyż jeszcze nie wiedzieli czy modem powinni sprzedawać ze starterem czy bez :)

Tak więc wezmę ze stronki Ery (bo przesyłka free), tylko czy on jest bez simlocka na 100%?

Pozdrawiam

#335395  autor: szyman12
 15 maja 2009, 20:36
tylko czy on jest bez simlocka na 100%?
Z tego co wiem, to może mieć, więc wtedy należy udać się do obojętnie salonu Ery i powinni bezpłatnie go zdjąć.

P.S. Jak go kupisz to zdaj relację jak on działa ;)

#335425  autor: yagi
 15 maja 2009, 22:38
Ja chce go przetestowac w przyszlym tygodniu... Jesli chodzi o wykonanie to juz Huawei mi bardziej przypada do gustu ;)

Obrazek

#335697  autor: MADMAX
 17 maja 2009, 14:01
yagi pisze:Ja chce go przetestowac w przyszlym tygodniu...
O, to jakbyś mógł napisać ze dwa słowa po fakcie, byłoby fajnie :)
Wstrzymam się więc do czasu ogłoszenia wyroku prawomocnego :wink:

yagi pisze:Jesli chodzi o wykonanie to juz Huawei mi bardziej przypada do gustu
W sumie ten ZTE na oko jest nieco szerszy od popularnych Huaweiów E160, E200 itd. ale jestem w stanie to przeboleć, byle nie rwał połączeń i działał ogólnie stabilnie.

Pozdrawiam

#336011  autor: dj krysta
 19 maja 2009, 12:20
Z tym modemem nie miałem styczności ale za to testowałem ZTE MF636 - czyli ten nowszy dostepny w ORange i powiem że lepszy jest od tych Huaweiów. I nie zauważyłem aby zrywał połączenie...

#336031  autor: piotr2802
 19 maja 2009, 14:39
dj krysta pisze:Z tym modemem nie miałem styczności ale za to testowałem ZTE MF636 - czyli ten nowszy dostepny w ORange i powiem że lepszy jest od tych Huaweiów. I nie zauważyłem aby zrywał połączenie...
A czy ten modem posiada wejście na antenę zewnętrzną, bo mieszkam w rejonie gdzie poziom sygnału jest słaby.

#336041  autor: thonka
 19 maja 2009, 15:10
szyman12 pisze:Z tego co wiem, to może mieć, więc wtedy należy udać się do obojętnie salonu Ery i powinni bezpłatnie go zdjąć.
akcja zdejmowania blokad/sprzedawania bez blokad w erze dotyczy tylko i wylacznie telefonow.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#336053  autor: MADMAX
 19 maja 2009, 15:41
Zapytałem w salonie ERY o tego simlocka i stwierdzili że nie wiedzą, ale jeśli jest to nie ma problemu i zdejmą...
Zastanawiam się jak to się ma do postu thonki, powyżej.

Matko, czekam czasów gdy na obsługę w Erze nie będę patrzył przez palce ale chociaz z odrobiną zaufania... :smt108

Jeśli sprzedają go ze starterem, to kurcze być może ten simlock jednak jest (?)

Idąc do któregokolwiek salonu Ery nie jestem nieczego pewny, a wychodząc z niego wiem jeszcze mniej :lol:

Pozdrawiam

#336058  autor: thonka
 19 maja 2009, 15:59
moze napisze inaczej: kupujac bez umowy podejrzewam, ze nie powinni robic problemu ze zdjeciem blokady tudziez jest on bez blokady (tak wynika ze strony ery, jest tam opcja do zaznaczenia 'bez simlocka')
co innego jak kupimy w zestawie blueconnect starter o czym nizej.
wycinek regulaminu zestawow bleuconnect starter ze strony ery http://www.era.pl/r/era_pl_repo1/docume ... zestaw.pdf

rozdział II
Kod: Zaznacz cały
2.2 Operator informuje, ze modemy wchodzace w skład oferowanych w ramach niniejszej oferty blueconnect starter w zestawie z modemem
posiadaja system zabezpieczenia SIMLOCK, umozliwiajacy korzystanie z tych modemów tylko z karta SIM sieci Era.
rodzial III
Kod: Zaznacz cały
1. Uzytkownik ma mozliwosc usuniecia blokady karty SIM z modemu zakupionego w blueconnect starter w zestawie z modemem, w Salonie lub
Sklepie Firmowym sieci Era. Jednorazowa opłata z tytułu usuniecia z telefonu blokady karty SIM wynosi 610 zł brutto (500 zł netto).
warto o tym pamietac, ze lepiej dokupic sobie starter BC oddzielnie.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2009, 16:16 przez thonka, łącznie zmieniany 2 razy.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#336059  autor: Soulfly
 19 maja 2009, 16:01
MADMAX pisze:Dziś chciałem go zakupić w sklepie Ery, ale mimo iż mieli na stanie nie chcięli sprzedać, gdyż jeszcze nie wiedzieli czy modem powinni sprzedawać ze starterem czy bez
Zbyt rozgarnieci nie byli...jest bez strtera ale z simlockiem

My go mamy w swoim salonie,sprzedalem nawet 1 sztuke i klient z reklamacja nie wrocil

Prawda jest jak d@@a-każdy ma swoją

#336101  autor: yagi
 19 maja 2009, 20:19
Ja go dzisiaj testowalem przez 4 godziny. Ani razu nie zerwal polaczenia. Aplikacja od ZTE jest przyzwoita jesli chodzi o wygode obslugi, ale ja wole Mobile Partner do Huawei ;)

Obudowa jest solidnie wykonana. Gorzej ze slotem SIM w formie jakby szufladki - jest tragicznie niewygodny i karta SIM sie troche z niego wysuwa (co ciekawe polaczenia nie zrywa).

Czulosc aneteny na poziomie Huawei'a E160.

Jutro postaram sie sprawdzic czy maja SIM Locka.
piotr2802 pisze:A czy ten modem posiada wejście na antenę zewnętrzną, bo mieszkam w rejonie gdzie poziom sygnału jest słaby.
Nie ma gniazda na antene zewnetrzna. ma tylko gniazdo karty pamieci.
Soulfly pisze:.jest bez strtera ale z simlockiem
Sprawdzales?

Obrazek

#336105  autor: MADMAX
 19 maja 2009, 20:34
Yagi twierdzi że produkt gra i trąbi więc wezmę.
thonka pisze:tudziez jest on bez blokady (tak wynika ze strony ery, jest tam opcja do zaznaczenia 'bez simlocka')
W którym miejscu? :-)

Pozdrawiam

#336110  autor: yagi
 19 maja 2009, 20:39
MADMAX pisze:tudziez jest on bez blokady (tak wynika ze strony ery, jest tam opcja do zaznaczenia 'bez simlocka')
Jak sie kupi bez umowy to nawet jesli jest blokada to jest sciagana za darmo.

Obrazek

#336165  autor: thonka
 20 maja 2009, 01:01
MADMAX pisze:W którym miejscu? :-)
juz pisze ;)
na glownej era.pl wybierasz z rozwijanego menu 'telefony' -> 'urzadzenia blueconnect'
i mniej-wiecej nizej, pod opcja 'taryfy' z tego samego menu jest do wyboru 'wszystkie' oraz 'bez simlocka'.
powinno tych urzadzen byc 8 z tego dostepnych jest tylko 6 (a 2 z tych 6 to wariacje na temat pozostalych) ;)

dalej bez problemu mozesz przejsc do sklepu wybierajac interesujacy Cie sprzet.

#336262  autor: cudny
 20 maja 2009, 16:36
Yagi bierz pod uwagę wszystkie opinie użytkowników posiadających ZTE. Ja posiadam Huawei'a 636 i nie narzekam, nie rozłącza mi sieci i działa płynnie ze stałym przesyłem danych.