• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #305468  autor: DD7
 22 gru 2008, 16:00
Witam.
Mam problem z tym routerem. Łącze (A)DSL jest rozpoznawane bez problemu, kabel sieciowy (ethernet) i karta sieciowa także są dobre. Problem tkwi w tym, iż nie mogę znaleźć programu, który skonfigurowałby ten router. Programy są - ale tylko dla regionu angielskiego (UK). Na polskich konfiguracjach nic nie można zrobić.

Proszę o pomoc, o znalezienie programu, albo instrukcji jak skonfigurować taki router. Próbowałem już wszystkiego...

Pozdrawiam.

#305482  autor: roni_
 22 gru 2008, 16:25
Jest to router więc, żadne programy zewnętrzne nie są konieczne. Wchodzisz na jego stronę konfiguracyjną i z niej wszystko konfigurujesz. Najpierw jednak dzwonisz do swojego providera i pytasz o takie rzeczy jak protokół, enkapsulację, numery vpi, vci, nazwa użytkownika oraz hasło po czym odszukujesz gdzie to można wpisać w routerze i ma działać (zakładam, że posiadasz łącze ADSL typu neostrada, netia itp.).

#305601  autor: riddick
 23 gru 2008, 08:09
Spróbuj jeden z poniższych adresów wpisać w przeglądarce:

10.0.0.138
192.168.1.254
speedtouch.lan

Są to adresy konfiguracyjne ST546, ale może dla ST585 są te same.

#305611  autor: tajniak
 23 gru 2008, 10:02
Bardzo często routery mają wejście na adresy 192.168.0.1. Jaki numer IP komputera dostajesz z DHCP rotera?

#305696  autor: annubis17
 23 gru 2008, 18:40
prosze bardzo oto instrukcja
Kod: Zaznacz cały
http://www.pogadajmy.com.pl/st585/st585_instrukcja.pdf
Mam nadzieje że pomogłem:) PS. jesteśmy z tego samego miasta:P

#466329  autor: 940nw
 21 mar 2011, 08:40
Witam.
Odświeżymy trochę tego kotleta.
Kupiłem sobie ten router w Annexie B na allegro nowy za niewielką kwotę. Planowałem go połączyć z routerem przewodowym Microcom AD2565 (Netia na linii TP). Zastosowałem się do instrukcji przerobienia interfejsu ethernet 4 na WAN. Plik konfiguracyjny się wczytał, przydzielił portowi eth4 nazwę Wan_eth4 i adres 192.168.2.1, a pozostałe porty pozostały w sieci 192.168.1.0. No i tu się pojawia problem, bo z drugiej strony kabla wpiętego w ten wan_eth4 jest adres microcoma opierający się na sieci 10.0.0.0 (brama 10.0.0.2) i masce 255.0.0.0. No i internetu nie ma. Zmiana adresacji w microcomie kończy się po zapisaniu, że router i tak uruchamia się ze siecią 10.0.0.0. Więc w połączeniu routerów na ich końcach są inne sieci. Ten thomson też nie ma takiej oczywistej możliwości zmiany adresów ip. Zmieniałem w tym pliku ST585wan.ini nazwę z 192.168.2.1 na 10.0.0.12, wczytuje się z nią ale nic to nie zmienia. Dodam, że zgodnie z opisem wgrywania pliku konfiguracyjnego znaczek X zmienił się na V wiec wszystko tak jak w opisie.
Ciekawą kwestią jest to, że jak nic nie ruszam i podpinam na ustawieniach fabrycznych i kabel z microcoma w port eth4 to internet jest i siec na thomsonie to 10.0.0.0, problem pojawia się, jak wpiąłem dwa kompy (kablami) i jeden ostro ściągał coś to drugi kompletnie zero łączności (na microcomie w takich sytuacja drugi się łączy tylko strasznie powoli), natomiast bezprzewodowo drugi komp potrafi się połączyć, podczas tego ściągania. Kurcze dosyć dziwny ten thomson. Proszę o porady
Tak na marginesie ten microcom ma opcjie wyboru Annex A lub B,a thomson ma dwie oddzielne wersje urządzeń.