Witam.
Odświeżymy trochę tego kotleta.
Kupiłem sobie ten router w Annexie B na allegro nowy za niewielką kwotę. Planowałem go połączyć z routerem przewodowym Microcom AD2565 (Netia na linii TP). Zastosowałem się do instrukcji przerobienia interfejsu ethernet 4 na WAN. Plik konfiguracyjny się wczytał, przydzielił portowi eth4 nazwę Wan_eth4 i adres 192.168.2.1, a pozostałe porty pozostały w sieci 192.168.1.0. No i tu się pojawia problem, bo z drugiej strony kabla wpiętego w ten wan_eth4 jest adres microcoma opierający się na sieci 10.0.0.0 (brama 10.0.0.2) i masce 255.0.0.0. No i internetu nie ma. Zmiana adresacji w microcomie kończy się po zapisaniu, że router i tak uruchamia się ze siecią 10.0.0.0. Więc w połączeniu routerów na ich końcach są inne sieci. Ten thomson też nie ma takiej oczywistej możliwości zmiany adresów ip. Zmieniałem w tym pliku ST585wan.ini nazwę z 192.168.2.1 na 10.0.0.12, wczytuje się z nią ale nic to nie zmienia. Dodam, że zgodnie z opisem wgrywania pliku konfiguracyjnego znaczek X zmienił się na V wiec wszystko tak jak w opisie.
Ciekawą kwestią jest to, że jak nic nie ruszam i podpinam na ustawieniach fabrycznych i kabel z microcoma w port eth4 to internet jest i siec na thomsonie to 10.0.0.0, problem pojawia się, jak wpiąłem dwa kompy (kablami) i jeden ostro ściągał coś to drugi kompletnie zero łączności (na microcomie w takich sytuacja drugi się łączy tylko strasznie powoli), natomiast bezprzewodowo drugi komp potrafi się połączyć, podczas tego ściągania. Kurcze dosyć dziwny ten thomson. Proszę o porady
Tak na marginesie ten microcom ma opcjie wyboru Annex A lub B,a thomson ma dwie oddzielne wersje urządzeń.