• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #1191202  autor: Mixiorek
 26 kwie 2025, 20:40
IC_Current pisze:
21 kwie 2025, 20:50
Niestety, ale kto wybrał światłowód od Play, ten dostał łącze do oglądania śmiesznych kotów na YT i ewentualnie politycznej propagandy, bo to łącze do niczego innego się nie nadaje.

Jaki inni duzi operatorzy?
Za jakiś czas będę stał przed przed wyborem nowego dostawcy i się zastanawiam. Wybór niby mam większy ale zastanawiam się nad dwoma:
Orange światło
Vectra

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #1191204  autor: IC_Current
 26 kwie 2025, 21:10
Osobiście mam O ze względu na ONT i własny router, na którym można zrobić pełny dual stack i mieć jednocześnie publiczny IPv4 i całą pulę /56 publicznych adresów IPv6. Mam pod opieką kilka takich konfigów. Wszystko działa bardzo dobrze.
Vectra w mojej okolicy nie ma własnej infrastruktury a na BSA jest cenowo nieopłacalna. Natomiast ogólnie łącza od Vectry (oraz stare od UPC zanim Play przekierował ruch na swoją sieć) mają dobrą opinię.
Jednak usług od Vectry (ani stacjonarnych ani mobilnych) nie wybiorę jeszcze wiele lat i nikomu osobiście nie polecę tej firmy. Te antykonsumenckie zagrania, łamanie umów, podnoszenie cen miesiąc po podpisaniu lojalki to jak plucie komuś w twarz. Co najgorsze, mogli skulić uszy i zmienić postępowanie a oni oficjalnie ogłaszają że "im sie należy" i dalej tak będą robić. Nie skorzystam z usług kogoś, kto łamie prawo, łamie dobre obyczaje, pluje w twarz klientom i jeszcze publicznie ogłasza, że dalej bedzie łamał prawo, bo za mało zarabia.

Co do zasady - z dużych można jeszcze polecić Plusa/Netię, choć niedawno też wrednie zagrali, wyłączając z dnia na dzień publiczny IPv4 nawet bez najmniejszej informacji. Możesz sobie wyobrazić, co stało sie w firmach, które choćby mają VPN między oddziałami czy dla pracowników. Tysiące profesjonalnych łączy stanęło bez ostrzeżenia. Natomiast nie licząc tej wpadki, reszta jest jak najbardziej ok.
Zostaje jeszcze T-Mobile. Oni są tacy sami jak Play. Bez publika i wykastrowany router, który trudno wymienić. Też łącze typowo do oglądania Fejsbuka. Natomiast szkielet jest lepiej ogarnięty. Zrobiony od podstaw. Tam nie ma takiej sytuacji jak z Play, że mieli szkielet pod mobilki i pchają w to bez ładu i składu ruch stacjonarny, byle było taniej. Więc ogólnie, jak ktoś nie ma wysokich potrzeby, to Fejsbuka oglądnie, w gierkę pyknie (ale nie P2P), czy fim obejrzy bez nerwów jak w Play.
Ostatnio zmieniony 27 kwie 2025, 10:44 przez Remington, łącznie zmieniany 2 razy. Powód: Wymoderowano sformułowanie o rasistowskich konotacjach
 #1191205  autor: Mixiorek
 26 kwie 2025, 21:22
Obecnie mam Vectrę (infra po MM) 600/100 i w sumie nie mam większych uwag. Play jest na łączach UPC (HFC) i tu jest problem bo UL jest nieco śmieszny.
A jak tam Orange światło z "mitycznym" pchaniem ruchu przez Francję czy tam przez pół kontynentu?

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #1191206  autor: IC_Current
 26 kwie 2025, 21:47
Jeśli z Tobą nie zagrali w ciula i jesteś zadowolony z ich usług, to może nie ma co zmieniać.
Z UPC nie ma lekko. Stare umowy, to stare warunki, stara konfiguracja, stary routing i stare SLA. Nowa umowa lub jakikolwiek aneks, to wepchniecie w szkielet Play i skutki jak powyżej.
Jak z tym mitycznym pchaniem przez Francję, to nie mam bladego pojęcia. W gry nie gram, więc mi to zwisa. VoIP wszędzie mi działa. VPN też bez opóźnień, w tym remote access z sieci innych operatorów. Z dużych dostawców treści, to Google ma serwery CDN w sieci Orange. Do Microsoftu przez jeden hop TIER1 (ale to chyba sieć pod kontrolą MS). Meta rzeczywiście przez Frankfurt (ale czy oni mają znaczace serwerownie w Polsce, to nie wiem). Zaś z piratami i szkodnikami pokroju Netflixa, który w parę minut potrafi przekierować kilka tera bitów ruchu na inny węzeł, by za półgodziny zmienić na kolejny na drugim końcu kraju lub kontynentu (bo parę centów taniej) a tym samym położyć sieć każdego operatora to nigdy nic niewiadomo.
 #1191213  autor: matias55
 27 kwie 2025, 02:43
IC_Current pisze:
26 kwie 2025, 21:47
Jeśli z Tobą nie zagrali w ciula i jesteś zadowolony z ich usług, to może nie ma co zmieniać.
Z UPC nie ma lekko. Stare umowy, to stare warunki, stara konfiguracja, stary routing i stare SLA. Nowa umowa lub jakikolwiek aneks, to wepchniecie w szkielet Play i skutki jak powyżej.
Jak z tym mitycznym pchaniem przez Francję, to nie mam bladego pojęcia. W gry nie gram, więc mi to zwisa. VoIP wszędzie mi działa. VPN też bez opóźnień, w tym remote access z sieci innych operatorów. Z dużych dostawców treści, to Google ma serwery CDN w sieci Orange. Do Microsoftu przez jeden hop TIER1 (ale to chyba sieć pod kontrolą MS). Meta rzeczywiście przez Frankfurt (ale czy oni mają znaczace serwerownie w Polsce, to nie wiem). Zaś z piratami i szkodnikami pokroju Netflixa, który w parę minut potrafi przekierować kilka tera bitów ruchu na inny węzeł, by za półgodziny zmienić na kolejny na drugim końcu kraju lub kontynentu (bo parę centów taniej) a tym samym położyć sieć każdego operatora to nigdy nic niewiadomo.
Czyli w T-Mobile światłowód również nie ma publicznego IP?
 #1191220  autor: KC-KARLOS
 27 kwie 2025, 08:14
matias55: nie ma.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1191221  autor: IC_Current
 27 kwie 2025, 08:27
"Czyli w T-Mobile światłowód również nie ma publicznego IP?"
Nie ma, ale trwają jakieś prace, bo koledzy widzieli nowe cenniki i regulaminy z opłatą za taki adres. Wtedy można by tego operatora rozważać, jeśli nie zrobi jakiejś innej chamskiej zagrywki ala parowanie kart SIM ze sprzętem LTE/5G. Czyli przykładowo nie zrobi świństwa typu "masz adres publiczny, ale nie wymienisz routera a na naszym nie ma VPN i przekierowań portów".