Użytkownik
Ranga
VIP
Sieć
Każda
IC_Current pisze: ↑21 kwie 2025, 20:50Niestety, ale kto wybrał światłowód od Play, ten dostał łącze do oglądania śmiesznych kotów na YT i ewentualnie politycznej propagandy, bo to łącze do niczego innego się nie nadaje.
Czyli w T-Mobile światłowód również nie ma publicznego IP?IC_Current pisze: ↑26 kwie 2025, 21:47Jeśli z Tobą nie zagrali w ciula i jesteś zadowolony z ich usług, to może nie ma co zmieniać.
Z UPC nie ma lekko. Stare umowy, to stare warunki, stara konfiguracja, stary routing i stare SLA. Nowa umowa lub jakikolwiek aneks, to wepchniecie w szkielet Play i skutki jak powyżej.
Jak z tym mitycznym pchaniem przez Francję, to nie mam bladego pojęcia. W gry nie gram, więc mi to zwisa. VoIP wszędzie mi działa. VPN też bez opóźnień, w tym remote access z sieci innych operatorów. Z dużych dostawców treści, to Google ma serwery CDN w sieci Orange. Do Microsoftu przez jeden hop TIER1 (ale to chyba sieć pod kontrolą MS). Meta rzeczywiście przez Frankfurt (ale czy oni mają znaczace serwerownie w Polsce, to nie wiem). Zaś z piratami i szkodnikami pokroju Netflixa, który w parę minut potrafi przekierować kilka tera bitów ruchu na inny węzeł, by za półgodziny zmienić na kolejny na drugim końcu kraju lub kontynentu (bo parę centów taniej) a tym samym położyć sieć każdego operatora to nigdy nic niewiadomo.