• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#530435  autor: sq
 24 sty 2012, 19:34
również brawo dla Telepolis!
Jeszcze jakiś mały artykuł / felieton i będzie super :)

Siemens C35i->Siemens MC60->SE k800i->N5530XM->N1600 ->Moto Cliq2/ S5610 ->Jiayu G4->LG G4/S5=>S9+ /A5

#530483  autor: znawca
 24 sty 2012, 23:35
Fajna forma protestu :wink:
widoczna, a jednak nie przeszkadza w działaniu strony

DLACZEGO BBCODE NIE DZIAŁA?!

#530537  autor: sq
 25 sty 2012, 11:28
Plus dla Interii za http://referendum-acta.interia.pl/
można bezpośrednio, bez szukania w internecie wysłać e-mail do parlamentarzystów z swojego okręgu wyborczego.

a oto treść wysyłanego w ten sposób maila:
Szanowna Pani Poseł
Szanowny Panie Pośle

Moim zdaniem porozumienie ACTA jest niebezpieczne dla praw i wolności określonych w konstytucji RP. Wystarczającą podstawę do ścigania poważnych naruszeń praw autorskich dają przepisy o wymianie informacji między organami ścigania krajów UE. Dodatkowo, decyzja o podpisaniu ACTA nie została poprzedzona wystarczająco szerokimi konsultacjami.

Siemens C35i->Siemens MC60->SE k800i->N5530XM->N1600 ->Moto Cliq2/ S5610 ->Jiayu G4->LG G4/S5=>S9+ /A5

#530663  autor: Mordrag
 25 sty 2012, 21:16
Po raz n-ty raz się powtórzę "I tak podpiszą" takie działania nic nie dają, trzeba obrać inną strategię. Gdy podpiszą ACTA to będzie można rozwiązać umowę z dostawcą internetu ? Gdyby taka możliwość istniała to byłoby można wymówić lub nie przedłużać umowy. My nic nie zrobimy, ale tacy dostawcy jak TP, Netia, Vectra, UPC włączyliby się do bojkotu ze strachu przed utratą klientów to wtedy miałoby to jakiś sens. Dla rządu jesteśmy bydłem, a duże firmy mają znacznie większą szansę przebicia.

PS: Jak się głosuje z sympatii do polityka, zamiast na tego co ma lepsze plany dla kraju lub głosuje się na jednego po to by drugi nie dostał się do władzy, bo go nie lubimy to nie ma się co dziwić, że takie rzeczy się dzieją. Na następnych wyborach też tak głosujcie to na pewno będzie dobrze w tym kraju.
Podpiszę umowę na dostawę internetu od dostawcy A za 300 zł bo go lubię zamiast na lepszych warunkach za 200 zł u dostawcy B, bo go przecież nie na widzę :-D

...Sami sobie piwa naważyliście.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#530690  autor: wtd
 25 sty 2012, 21:48
Mordrag pisze:tacy dostawcy jak TP, Netia, Vectra, UPC włączyliby się do bojkotu ze strachu przed utratą klientów
A internet w wiadrach wtedy przynosić do domu czy co?

#530694  autor: Mordrag
 25 sty 2012, 21:58
wtd, wystarczy zmienić dostawcę na lokalnego lub wziąć najtańszą ofertę :) Skoro będzie ogólna cenzura i jedyna słuszna partia PO ? Skoro wolisz wiadra ?

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#530696  autor: user_delete19
 25 sty 2012, 22:06
Mordrag pisze:wtd, wystarczy zmienić dostawcę na lokalnego lub wziąć najtańszą ofertę Skoro będzie ogólna cenzura i jedyna słuszna partia PO ? Skoro wolisz wiadra ?
Niektórzy *POTRZEBUJĄ* internetu do pracy... :/

abstrahując do tego jak niby ACTA miałaby warunkować możliwość rozwiązania umowy (bo rozumiem, że masz na myśli zmiany regulaminu i możliwość darmowej 'ucieczki')?

#530700  autor: Mordrag
 25 sty 2012, 22:11
wojciech, Nie wiadomo co zakłada ACTA. Nasz rząd jest taki mądry, że nie wie co podpisuje. :P Jak nie będzie zmiany regulaminu przez to brak darmowej ucieczki to zawsze zostanie nieprzedłużenie umowy i podpisanie z lokalnym dostawcą lub wzięcie tańszej oferty :wink: Bez obawy z 1 mb/s też da się żyć :-) Jak przez ACTA pozamykają większość serwisów coś podobnego jak chomikuj to jaki sens jest płacić za łącze 20 mb/s skoro tego nie wykorzystamy ?

PS: Samochodem z silnikiem V8 fajnie się jeździ, tylko czy wykorzystasz potencjał tego silnika na drodze gruntowej gdzie można koła zgubić ?

Taka ciekawostka http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/ ... kale=plock

#530732  autor: wtd
 26 sty 2012, 00:01
Mordrag pisze: Jak nie będzie zmiany regulaminu
Ja tylko przypomnę że po ostatnich zmianach w prawie telekomunikacyjnym, jeżeli zmiana regulaminu wynika z odgórnej zmiany przepisów to chyba nie tak hop jest rozwiązać umowę.
Mordrag pisze:Jak przez ACTA pozamykają większość serwisów coś podobnego jak chomikuj to jaki sens jest płacić za łącze 20 mb/s skoro tego nie wykorzystamy ?
Oglądanie filmów na jutubie, tych legalnych, w 720p to wymaga przynajmniej kilka MB łącza.

#530736  autor: sq
 26 sty 2012, 01:09
Krakow (ponad) 15 tyś osób 8)

podpiszą teraz czy nie - to dopiero początek (jak pytałem podczas przemarszu ludzi, którzy zbierali podpisy pod referendum - to mieli już ponoć ponad 200 tyś podpisów na początku manifestacji)

[ Dodano: 2012-01-26, 01:10 ]
wtd pisze: Oglądanie filmów na jutubie, tych legalnych, w 720p to wymaga przynajmniej kilka MB łącza.
i po usunięciu wszystkich które wydawały się legalne, a ktoś stwierdził, że nie są - zdążymy je oglądnąć w ciągu 1 godziny :)

#530737  autor: user_delete19
 26 sty 2012, 01:12
wtd pisze:Ja tylko przypomnę że po ostatnich zmianach w prawie telekomunikacyjnym, jeżeli zmiana regulaminu wynika z odgórnej zmiany przepisów to chyba nie tak hop jest rozwiązać umowę.
+1
Mordrag pisze:Jak nie będzie zmiany regulaminu przez to brak darmowej ucieczki to zawsze zostanie nieprzedłużenie umowy i podpisanie z lokalnym dostawcą lub wzięcie tańszej oferty
hm, bez sensu:
- nie będzie darmowej ucieczki, operatorzy nie zauważą problemu bo ludzie nie będą nagle rozwiązywali aneksów
- i Ty myślisz, że opcja 'zamienił stryjek siekierkę na kijek' coś zmieni? a myślisz, że lokalni to skąd biorą łącza? w wiaderkach noszą?!
Mordrag pisze:Bez obawy z 1 mb/s też da się żyć Jak przez ACTA pozamykają większość serwisów coś podobnego jak chomikuj to jaki sens jest płacić za łącze 20 mb/s skoro tego nie wykorzystamy ?
<ściana><ściana><ściana><ściana>
nie mierz wszystkich swoją miarą... nie, nie wszyscy piracą na potęgę wszystko co się da; tak - niektórzy potrzebują szybkich łączy (najlepiej z niskim ping) w zupełnie legalnych celach; już pomijając cele rozrywkowo-edukacyjne przytoczone przez wtd. a ludzie lubią tworzyć i się tym dzielić. glupotą acta/sopa/pipa jest próba monopolizacji na to w rękach koncernów produkujących gwiazdki ekranu :/

#530738  autor: drcox
 26 sty 2012, 01:40
Ja tylko przypomnę że aktualnie polskie prawo nie zabrania pobierania materiałów audio - video chronionego prawem autorskim, zabrania jedynie rozpowszechniania.

#530743  autor: rain86
 26 sty 2012, 07:36
no to nastał już czas by domagać się DYMISJI OBECNEGO "rządu" - mamy dopiero styczeń, a tyle rzeczy, które zostało już spartolonych sięga zenitu, do tego wszechobecne podwyżki (przecież jesteśmy zieloną wyspą to nas kryzys nie powinien dotyczyć). Ehh...mam tylko nadzieję, że nie pociągną do końca tej kadencji - to by oznaczało koniec przyzwolenia ze strony społeczeństwa na matactwa i partactwo - czas zacząć rozliczać każdego z osobna

aaa i tak na dobicie tego pięknego dnia, zobaczcie co przyjęli jeszcze ciekawego:

Pełna inwigilacja życia obywateli

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#530744  autor: widex
 26 sty 2012, 08:37
ACTA została podpisana.

#530745  autor: rain86
 26 sty 2012, 08:48
Tak została podpisana, ale teraz muszą ją przyjąć chłopy z wiejskiej. Dlatego trzeba zorganizować referendum:

ustawa z dnia 14 marca 2003 r. o referendum ogólnokrajowym (Dz.U. z 2003 r. Nr 57, poz. 507). Rozdział 8, Art. 63. 1. Sejm może postanowić o poddaniu określonej sprawy pod REFERENDUM z INICJATYWY OBYWATELI, którzy dla swojego wniosku uzyskają poparcie co najmniej 500 000 osób mających prawo udziału w referendum.

Było: Mitsubishi Trium, Alcatel OT 311,511,Sony CMD-J5, Siemens SL45i,Nokia N-Gage, SE T610, SE J200, Motorola E398, Samsung E900, Nokia N73, Samsung F480, Nokia N82, N86, 5800, Omnia HD, SE C901, Wave 8500, 6303, N8, SGS II, Lumia 800, HTC 1S
Jest:ip4s

#530748  autor: widex
 26 sty 2012, 09:00
rain86, masz rację. Trzeba powołać grupę inicjatywną. Znając otoczenie, to i tak będą działać dwie/trzy i nie uda się zebrać wymaganej ilości.

Ja z pewnością się podpisze.

#530750  autor: Mordrag
 26 sty 2012, 09:14
wojciech, Myślałem, że kurier przywozi. Ty myślisz, że średni lokalny dostawca bierze z neostrady 20 mb/s po to by udostępniać to innym ? Większość korzysta z łączy crowley lub podobnej firmy, niektórzy są podłączeni do "światłowodu" i mają swoją nazwę hosta i zakres ip. Ci najmniejsi mają jakiegoś DSLa lub korzystają z łączy średnich dostawców z okolicy.

#530756  autor: sq
 26 sty 2012, 10:25
drcox pisze:Ja tylko przypomnę że aktualnie polskie prawo nie zabrania pobierania materiałów audio - video chronionego prawem autorskim, zabrania jedynie rozpowszechniania.
umowa międzynarodowa ma pierwszenstwo nad ustawami krajowymi - ACTA już zabrania.

#530759  autor: user_delete19
 26 sty 2012, 11:21
Mordrag pisze:wojciech, Myślałem, że kurier przywozi. Ty myślisz, że średni lokalny dostawca bierze z neostrady 20 mb/s po to by udostępniać to innym ? Większość korzysta z łączy crowley lub podobnej firmy, niektórzy są podłączeni do "światłowodu" i mają swoją nazwę hosta i zakres ip. Ci najmniejsi mają jakiegoś DSLa lub korzystają z łączy średnich dostawców z okolicy.
Raajt... clue, które Ci radośnie umknęło - jak nie z tej rury to z tamtej -- wszystko się kręci, karawana jedzie dalej.