• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#519849  autor: sq
 02 gru 2011, 22:03
to ja jeszcze dorzucę swoje 3 grosze.

Też właśnie wkrótce przymierzam się do zmiany opa - również telefon stacjonarny to dla mnie takie 5 koło u wozu :twisted: i z tego co sobie wyliczyłem - to taniej (i chyba najtaniej) wziąć sam internet w TP (linię zawieszamy albo przenosimy do operatora VOIP)- dają z rabatem 150 zł - za który kupujemy sobie bramkę VOIP => w przeliczeniu nawet uwzględniając najtańsze abonamenty telefoniczne z pakietami minut i tak bardziej się opłaca niż te 'darmowe minuty'.

Drugą opcją jest pakiet Multimo -które jako były klient mogę nawet polecić - z tym, że również tak jak któryś z przedmówców miałem problem z opuszczeniem tej sieci i potem przez miesiąc byłem bez internetu.. :shock:

Siemens C35i->Siemens MC60->SE k800i->N5530XM->N1600 ->Moto Cliq2/ S5610 ->Jiayu G4->LG G4/S5=>S9+ /A5

#519871  autor: Maniek99
 02 gru 2011, 23:07
@motyl45
I gdzie tam widzisz 30 filmów VOD i kanały N?

@sq
Jak przeniesiesz numer na VOIP lub komórkę, będziesz płacił 30zł extra za linię.

#519882  autor: Vieslav
 02 gru 2011, 23:47
Maniek99 pisze: Jak przeniesiesz numer na VOIP lub komórkę, będziesz płacił 30zł extra za linię.
Dlatego lepiej wziąć jakiś najtańszy abonament (typu Multimo dzwoń za wszystko, czasem się przyda żeby zamówić pizze albo jak GSM padnie, czy też do odbierania połączeń), niż płacić tylko grosze mniej za zawieszoną linię.

#519961  autor: sq
 03 gru 2011, 13:46
Maniek99 pisze: Jak przeniesiesz numer na VOIP lub komórkę, będziesz płacił 30zł extra za linię.
Ok to teraz zestawienie kosztów z zawieszoną linią:
54,5 zł -internet
29 zawieszona linia
nr przeniesiony do Hallonet - 1 zł (rok)

razem - 83,5 czyli faktycznie podobnie jak multimo (które pomimo, że jakościowo jest ok, to osoobiscie wolałbym uniknąć ze względu na to, że robią duże problemy jak się od nich chce uciec) - a uwzględniając bonus 150 zł przy zakupie neo - średnio 77,25

z opcją zawieszenia linii:
54,5 + 21 = 75,5 msc?

Drogo? 8)

Siemens C35i->Siemens MC60->SE k800i->N5530XM->N1600 ->Moto Cliq2/ S5610 ->Jiayu G4->LG G4/S5=>S9+ /A5

#519986  autor: Maniek99
 03 gru 2011, 15:02
@sq
Minusem VoIP jest jeszcze to, że żeby przenieść gdzieś numer musisz wrócić do TP (koszta), no i działanie tego rozwiązania jest zależny od stabilności netu/routera/bramki/operatora VoIP/zasilania.

Po prostu na linii TP VoIP jest mało opłacalny, chyba że ktoś dużo dzwoni, szczególnie za granicę. Jeżeli net jest z innych źródeł, wtedy jak najbardziej się opłaca.

#520019  autor: sq
 03 gru 2011, 17:56
w sumie tego własnie nie dodałem - dokładnie zgadzam się z tym, że wszystko zależy do tego gdzie i jak dzwonimy - im wiecej tym bardziej się to opłaca.

Przy małym użyciu, wychodzi faktycznie podobnie jak standardowa linia (+/- kilka zł) - tylko zabawy z tym więcej :)

a z tego co się orientowałem to chcąc przenieść nr nie trzeba wracać do TP i dopiero potem przenosić - tylko można bezpośrednio

#520026  autor: Maniek99
 03 gru 2011, 18:35
Numeru z VoIPa nie przeniesiesz bezpośrednio, bo nie jest to uregulowane.

#520467  autor: motyl45
 05 gru 2011, 20:28
)Jak w każdej usłudze są plusy i minusy, napewno są zwolennicy tej
oferty w kontekście VOIP, inaczej przecież nie proponowali, co nie?

#520478  autor: Maniek99
 05 gru 2011, 20:59
@motyl45
TP promuje VoIP tylko dlatego, że jest dla nich tańszy (większy zysk).

#520783  autor: motyl45
 07 gru 2011, 17:01
Coś w tym jest, brak kosztów utrzymania linii, prawda?

#520786  autor: Maniek99
 07 gru 2011, 17:32
@motyl45
Na pewno są niższe, głównie ze względu na mniejszą ilość bebechów na centrali i łatwiejsze zarządzanie. Choć na razie to pewnie kilka % użytkowników Neo.

#521538  autor: motyl45
 11 gru 2011, 21:49
No tak, może dzięki takiemu zarządzaniu powstają niestandardowe
promocje jak ta - funpack?

#521640  autor: Maniek99
 12 gru 2011, 16:17
To niema nic do rzeczy.

Taki jest trend że wszystko ładuje się w pakiety, bo klientowi trudniej jest z nich wyplątać. Zawsze jest szansa że od któregoś elementu pakietu się bardziej uzależni, a im więcej osób w domu, tym potencjalnie więcej uzależnionych (każda osoba od innego elementu).
A jak już płacący dochodzi do wniosku że warto by było z czegoś zrezygnować, to zwykle rodzina skutecznie wybija mu to z głowy.

#521673  autor: Vieslav
 12 gru 2011, 18:58
Maniek99 pisze:
Taki jest trend że wszystko ładuje się w pakiety, bo klientowi trudniej jest z nich wyplątać. Zawsze jest szansa że od któregoś elementu pakietu się bardziej uzależni, a im więcej osób w domu, tym potencjalnie więcej uzależnionych (każda osoba od innego elementu).
A jak już płacący dochodzi do wniosku że warto by było z czegoś zrezygnować, to zwykle rodzina skutecznie wybija mu to z głowy.
No ale przecież można wybrać podobne oferty u konkurencji. Skusiłbym się na funpacka, ale nie jest dla mnie opłacalny. Telefon stacjonarny mam i chcę na nim nielimitowane rozmowy - skoro sobie leży to chyba służy do dzwonienia. Podobnie jak u większości z was nikt z niego nie korzysta a zawsze mam między 20 a 30 godzin wychodzących na rachunku ;-) . Internet - 6mb/s to max co moja linia pociągnie. Potrzebny jest, wiadomo. Telewizja - niby niepotrzebna ale dobrze mieć. PVR, VOD, 89 kanałów i 23 w HD. Tu funpack wymięka. Za wszystko płacę - telefon 59 + internet 60 + telewizja 48 = 167 zł. Za podobny funpack wychodzi mi 169zł i nie mam dekodera z PVR. Mam za to wszystko na jednej fakturze i może bym się skusił na to wygodne rozwiązanie (nie znam dekoderów od tp, jeśli mają możliwość podpięcia dysku zewnętrznego to jestem coraz bardziej przekonany), ale zanim pokończą mi się umowy terminowe to ceny polecą bardzo w dół.

#521700  autor: Maniek99
 12 gru 2011, 21:12
@Vieslav
Pewnie że można wybrać, tylko kwestia taka, że wiele osób nie umie porównać sobie takiej zestrukturyzowanej oferty z konkurencją (rozłożyć na czynniki pierwsze i porównać zawartość). A często za tą pojedynczą fakturę muszą przepłacić, czy to ceną, czy gorszą funkcjonalnością sprzętu.

Poza tym wcale tak mało nie płacisz.
Gdybym miał Twój pakiet TV, wyszło by mi 30zł mniej ;)

Jeżeli teraz masz N to radze się trzymać z daleka od wynalazków TP.
Gdybym miał brać od nich TV, to tylko na swoim sprzęcie, choć teraz też coś przy tym grzebią i część kanałów pogasła (na niektórych tunerach).

#521723  autor: Vieslav
 12 gru 2011, 22:27
Maniek99 pisze: Jeżeli teraz masz N to radze się trzymać z daleka od wynalazków TP.
W TP są przecież te same pakiety co w N. Nic jednak nie zmienię, ponieważ mam dekoder z dyskiem 500GB, VOD i póki co jeszcze HBO GO (jak się będzie dało kupić poza pakietem HBO to na pewno skorzystam). W TP nie ma takich "atrakcji". Płacę tyle dzięki rabatowi za przedłużenie umowy (11zł upustu), nowym nie opłacałoby się brać wszystkiego oddzielnie, chyba, że tylko ze względu na dekoder. Nie zapominajmy o bonusie na komórki z freedoma, dzięki czemu jedna osoba z rodziny ostatni raz ładowała swojego prepaida chyba ze 2 lata temu :-). No i zostaje kwestia jednej faktury. Za internet dostaję na początku miesiąca razem z komórką, za stacjonarny przychodzi około 10, za telewizje jak mu się podoba. Z jednej strony przelewy robię przez internet więc nie mam prowizji, ale wiem, że jedna faktura byłaby wygodna. Dla mnie to byłoby tylko mniej klikania, a przecież większość ludzi nadal gania z papierowymi fakturami na pocztę :? .

#521732  autor: Maniek99
 12 gru 2011, 22:37
Vieslav pisze:W TP są przecież te same pakiety co w N. ...
Pakiety te same (nie całkiem), ale sprzęt nieporównywalnie gorszy.

Swiat HD w N jest teraz za 49zł, tyle że ze starym dekoderem bez VOD, ale i tak wolałbym taki niż ten co daje TP. Przynajmniej można sobie listę ulubionych ułożyć z pominięciem ciemnych kanałów.

A za faktury przecież nie musisz płacić natychmiast po odebraniu, więc to też kwestia jednego posiedzenia w miesiącu. A jak ktoś lubi takie sprawy załatwiać na poczcie, to już sam jest sobie winien.

#522116  autor: marcino94
 14 gru 2011, 19:09
Głownie teraz się zastanawiam nad ofertą T-mobile i najbardziej jestem do niej przekonany. Bo w obecnej ofercie mam internet 10mb za 49zł plus stacjonarkę za 35zł. I myślę nad routerem ZTE ZXV10 W300 który mają w ofercie. Ktos miał z nim do czynienia? Sprawia problemy?

#522122  autor: Maniek99
 14 gru 2011, 19:25
@marcino94
10Mb za 49zł jest wtedy, kiedy masz u nich trzy abonamenty (tel. stacjonarny+komórkowy+net).
Ten router to badziewie, ale niektórym wystarcza.

#522290  autor: marcino94
 15 gru 2011, 16:15
Maniek99 pisze:10Mb za 49zł jest wtedy, kiedy masz u nich trzy abonamenty (tel. stacjonarny+komórkowy+net)
Z tego co wyczytałem na ich stronie sam internet kosztuje 59zł i można obniżyć o 20zł jeśli sie posiada komórkę i stacjonarny jeśli sam stacjonarny to 49zł wychodzi na 24 miesiące.