• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 17 z 45
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 45

#493264  autor: Mordrag
 30 lip 2011, 23:29
Vieslav, ciekawe jaką by mieli wymówkę, że internet nie działa po zainstalowaniu 20 mb/s u Ciebie :mrgreen: zoltan666, próbowałeś z G.DMT ? Z 6 mb/s jeszcze ogarnie.

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#493303  autor: elkanguro
 31 lip 2011, 10:14
elkanguro, przełącz na G.DMT i pokaż parametry.
Raczej bez zmian:
Kod: Zaznacz cały
SNR Margin d 19 u 25
Line Attenuation d 45 u 24,5
Data rate d 2496 u 320
Dla przypomnienia na ADSL2+ było
Kod: Zaznacz cały
     Downstream    Upstream
SNR Margin              14.8           22.5    db

Line Attenuation:      44.0        24.9     db

Data Rate:            2496         315     kbps 
Zmieniłem z powrotem na ADSL2+ i teraz SNR Margin jest d 27 i u 25

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#493433  autor: zoltan666
 31 lip 2011, 21:23
Mordrag pisze:zoltan666, próbowałeś z G.DMT ? Z 6 mb/s jeszcze ogarnie.
Czy ustawie na G.DMT, czy ADSL2, czy też ADSL2+ to i tak synchronizuje mi sie tak samo i daje max. 4Mbit/s przy pobieraniu i 0,5Mbit/s przy wysyłaniu, czyli połowe tego co miałem dotychczas.

#493586  autor: Mordrag
 01 sie 2011, 18:30
zoltan666, bo na centrali ustawili taką prędkość :) niech Ci ustawią tyle co miałeś i zobacz z g.dmt :)

Otrzymanie 2 ostrzeżeń na koncie od osoby, która nie potrafi scalić wątków pochlebia mi, gdyż osoba o tak ograniczonych możliwościach intelektualnych poświęciła swój czas, by nauczyć się dać warna na konto :D

#493641  autor: zoltan666
 01 sie 2011, 22:33
Mordrag o ile dobrze pamietam to na G.DMT miałem tyle samo co na ADSL2, czyli synchronizowało mi sie tak cos około 7667/1121 Kbps i nie zrywało połaczenia.

Dostałem dziś e-maila z Netii, że "Dział Techniczny stwierdził brak możliwości technicznych dla prędkości 8 Mb/s. Planowana jest zmiana przepustowości na 4 Mb/s." Planowana - a ja te 4Mbit/s mam już o 3 dni. Przez 8 miesięcy mogłem mieć 8,5Mbit/s, a teraz nie ma mozliwości technicznych? Napisałem do nich, aby mi przywrócili to co było, a ja sobie sam poradze z tym zrywaniem i będe miał więcej niz te ich 4Mbit/s, ale co z tego wyjdzie to sie okaże.

#493880  autor: Mordrag
 03 sie 2011, 00:28
zoltan666, nic pewnie nie zrobią i zostaniesz z 4 mb/s, działać działa, połączenia nie rwie. Oni są najmądrzejsi, klient dla nich się nie liczy. Jesteś w tej promocji "Jaki drut taki internet" ? Będziesz musiał płacić tyle samo co za 8 mb/s ? Tak poza tym to czemu nie zmienili DSL Channel z Fast na Interleaved :shock: Teraz gdziekolwiek zakładana jest Neostrada lub Net24 ustawiony jest Interleaved. Tu połowę obetną tam połowę obetną i już mają wystarczającą przepustowość by podłączyć nowego klienta do 8 mb/s, a po jakimś czasie to mu też te łącze ukrócą i tak w kółko :mrgreen: Wg. nich klient to idiota i uwierzy w ich każde słowo. Nie dość, że ludzie mają z nimi problemy, to podczas wymówienia umowy dzieją się różne "kwiatki"

#494096  autor: zoltan666
 03 sie 2011, 21:55
Mordrag nie wiem czemu nie zmienili DSL Channel z Fast na Interleaved. Nie znam sie na tym, więc trudno jest mi cokolwiek im sugerować. Co do promocji, to tak w No Limits, czyli "jaki drut taki internet. Wczesniej byłem w promocji "do 8Mbit/s" od listopada ubiegłego roku do maja tego roku. Płaciłem miesięcznie około 61zł. Od maja postanowiłem przejść na No Limits, dzieki czemu opłata spadła mi do 56zł./mc. Pytałem wtedy specjalnie, czy nie ma ryzyka, ze przy No Limits internet mi zwolni. Powiedzieli, ze nie i przez 2 miechy było ok, a dzis taki "kwiatek". Nie rozumiem tylko dlaczego No Limits, reklamuja jako jaki drut taki internet, skoro nie daja nic pomiedzy 4, a 8Mbit/s.

#494116  autor: Mordrag
 03 sie 2011, 22:45
zoltan666, dla nich lepiej się opłaca dać tobie mniejszą prędkość. Pewnie nic nie wywalczysz, jaki drut taki internet. Powiedzą Ci, że masz takie i takie kable i że na więcej nie ma szans. Tak w ogóle na ile masz podpisany z nimi cyrograf ? Na twoim łączu 6 mb/s powinno pójść, 10 mb/s z interleaved bez rozłączania. Dzwoniłem na infolinię by zapytać o dostępność usług (na skantarek.netia.pl pisze, że brak szczegółowych informacji). Pan z infolinii twierdził, że u mnie nie ma możliwości technicznych na prędkość większą niż 2 mb/s, ze względu na starą linię, jak mu powiedziałem, że 6 mb/s z neostrady ma się nadzwyczaj dobrze, to wydusił z siebie, że taki zapis ma w systemie i stąd bierze informacje :mrgreen:

Mało tego. Z internetią (netia po eth) są jeszcze lepsze kwiatki. Skończyła Ci się umowa z Internetią ?
Nie szkodzi zdobądź adres mac routera czy karty sieciowej swojego sąsiada i korzystaj za darmo :smt043 Brawo Netia za super zabezpieczenia w internetii

Gdy ktoś niezorientowany będzie chciał założyć internet, to w netii wcisną mu taki kit, że za prędkość 4 mb/s będzie płacić tyle co za 6 mb/s w neostradzie. :smt081 Cuda jak w TVTUSK

#494123  autor: zoltan666
 03 sie 2011, 23:03
Niestety umowa ważna jest jeszcze ponad rok do listopada 2012. Wcześniej miałem 2Mbit/s za 70zł./mc. w TP, a rok temu powiedzieli mi w TP, że 6Mbit/s u mnie nie zadziała. Dlatego przeszedlem od listopada 2010 do Netii na LLU, bo oferowali mi 8Mbit/s za 59zł./mc. No i miałem te 8,5Mit/s przez 8 miesięcy, a teraz lipa. Myslę, że przyczyniło się do tego to, że zdecydowałem sie przejść na No Limits. Jakbym został przy 8Mbit/s pewnie by dalej działało bez zarzutu. Mnie skantarek pokazuje "Maks. prędkość ściągania 13060 kbit/s". Wysłałem im e-mail do Centrum Obsługi Technicznej, że chciałbym, aby mi przywrócili spowrotem te 8Mbit/s, ale zamiast odpowiedzi od nich otrzymałem wiedomośc od Konsultanta Contact Center: "Odpowiadając na przesłaną wiadomość dotyczącą zmian warunków umowy informuję, że w dniu dzisiejszym próbowałem się telefonicznie skontaktować w celu anulowanego zlecenia jednak bezskutecznie. W związku z czym proszę o kontakt z nasza infonetią 801 802 803 lub o przesłanie pisma przewodniego z własnoręcznym podpisem."

#494128  autor: Mordrag
 03 sie 2011, 23:08
Zrób tak. Zadzwoń na infolinię i zapytaj jaka jest możliwa maksymalna prędkość na twoim łączu, jeżeli odpowie tyle co w skantarku (na 99% tak odpowie) to zapytaj wtedy jakim cudem masz 4 mb/s skoro masz promocję "no limits" i łącze pozwala na więcej. Nie dość, że technicy małych pieniędzy na pewno nie dostają, to jeszcze im się robić nie chce :smt005

#494140  autor: Vieslav
 04 sie 2011, 00:42
Mordrag, jeśli masz udzielać takich porad to lepiej nie siej tu zamętu.
Mordrag pisze:Teraz gdziekolwiek zakładana jest Neostrada lub Net24 ustawiony jest Interleaved. Tu połowę obetną tam połowę obetną i już mają wystarczającą przepustowość by podłączyć nowego klienta do 8 mb/s, a po jakimś czasie to mu też te łącze ukrócą i tak w kółko
A wiesz od czego ta "wystarczająca przepustowość zależy"? Każdy DSLAM ma określoną ilość STM-1 gdzie podpięte jest światełko o przepustowości 155 mb/s. W przypadku IPDSLAMów jest to 1 gb/s. Sieć Netii z uwagi na świadczone usługi (czy to LLU, czy to CU) różni się od sieci TP, gdzie są priorytety i usługi latają po innych szkieletach. Nie będę się więc rozpisywał więcej na ten temat. Chodziło mi o to, że DSLAM nie tak łatwo zapchać i uwierz mi, nikomu nie opłacałoby się konfigurować portu tak, aby rozłączał usługę co X godzin tylko po to, aby klient przeszedł na niższą opcje.

#494169  autor: Mordrag
 04 sie 2011, 10:51
Vieslav, w takim razie odpowiedz mi na czym im tak bardzo zależy by wcisnąć niższą prędkość w promocji "no limits" wtedy gdy łącze pozwala na więcej ? Skoro mają podłączone światełka i w ogóle. Może po LLU nie ma takiego zamętu, ale po BSA każdy wie jak Netia potrafi działać.

#494173  autor: Vieslav
 04 sie 2011, 11:04
Nie wiem jak działa Netia, nigdy w życiu nie miałem od nich internetu a dopiero trzeci dzień mam telefon. Znajomy ma 2,8 mb/s downloadu (nie synchro ale prędkość po IP) w no limits, więc usługa jest bardzo elastyczna, a jego parametry to 6db marginesu i 60db tłumienia. Na Tp-linku takim jak mój jest jedna utrata synchro na góra dwa dni.
Zoltan666, może jest coś nie tak z twoim ruterem? Pożycz od kogoś inny i potestuj.
Mordrag pisze: w takim razie odpowiedz mi na czym im tak bardzo zależy by wcisnąć niższą prędkość w promocji "no limits" wtedy gdy łącze pozwala na więcej ? Skoro mają podłączone światełka i w ogóle.
To nie ma znaczenia. Główne koszty to konserwacja i obsługa linii więc tak na dobrą sprawę na własnym szkielecie zwisa im, czy ty masz 128 kb/s czy 128 mb/s. W przypadku BSA wiadomo, że obowiązują jeszcze stawki hurtowe.
Mordrag pisze: Może po LLU nie ma takiego zamętu, ale po BSA każdy wie jak Netia potrafi działać.
BSA to zupełnie inna bajka. Na wszystko musi wyrazić zgodę TP. Np: ktoś zamówił sobie 20 mb/s. Netia wysyła zapytanie do TP. TP odpowiada: "nie da rady" i tyle. Więc Netia nie wie, a ile tak na prawdę pozwoli drut więc proponuje "bezpieczną" opcje typu 1 albo 2 mb/s. Może Netia to zły przykład, oni mają dostęp do Checka TP. Ja tak miałem z Freedomem - rok temu za nic nie chcieli dać więcej niż 2mb/s. Nagle w tym roku TP stwierdziła, że mogę założyć 20 mb/s ( :lol: widziałeś moje parametry) i przyspieszenie do 6mb/s poszło.

#494178  autor: zoltan666
 04 sie 2011, 11:17
Vieslav pisze:Zoltan666, może jest coś nie tak z twoim ruterem? Pożycz od kogoś inny i potestuj.
Za bardzo nie potestuje, bo juz mi zjechali prędkośc do 4Mbit/s. A poza tym, ze co, przez cały dzień router działa normalnie, a dopiero wieczorami, zawsze o tej samej porze by się buntował?
Ostatnio zmieniony 04 sie 2011, 12:37 przez zoltan666, łącznie zmieniany 1 raz.

#494197  autor: Mordrag
 04 sie 2011, 12:36
Vieslav, przecież dla zoltan666 synchronizowało się do 8 mb/s gdy tylko zadzwonił, zjechali po prostu do 4 mb/s nawet nie sprawdzili innych możliwości, by rozwiązać problem z łączem.

#494199  autor: zoltan666
 04 sie 2011, 12:45
Mordrag to było takie podejście. Po złożeniu reklamacji zadzwonili technicy z TP i spytali tylko, czy sa także problemy z telefonem. A że telefon działał normalnie to powiedzieli, ze internet to nie ich działka i przakazuja sprawę spowrotem do Netii. Nastepnego dnia po południu zadzwonił pracownik z Netii i spytał, czy dalej rozłącza sie na internet. Powiedziałem, że tego dnia się nie rozłączał, więc on na to, ze zamyka zgłoszenie. Zupełnie jakby nie wiedział, ze to sie rozłączało wieczorami. Zrobiłem więc kolejne zgłoszenie, a ono zaowocowało 2 dni później zmniejszeniem prędkości do 4Mbit/s i mailem 5 dni później, że planowane jest zmniejszenie prędkości.

#495041  autor: Controverse
 07 sie 2011, 23:32
Fachowcy, na jaką prędkość mogę sobie maksymalnie pozwolić? Niebawem kończy mi się umowa i chciałbym się przesiąść z 1 mega na coś szybszego. Z góry dzięki ;)Obrazek
Link

#495043  autor: bed
 08 sie 2011, 00:27
Na początek proponuję 6 Mb/s, a czy coś więcej to będzie można się przekonać po zmianie. Możesz połączyć się przez ADSL2+?
Jak możesz to skróć maksymalnie kable, sprawdź czy nie są gdzieś rozwalone i podepnij router jak najbliżej gniazdka. Później pokaż parametry.

PS. Na zachętę napiszę, że ludzie z gorszymi liniami mają np. 10 Mb/s ;)

#496001  autor: Linttia
 11 sie 2011, 23:01
Z tym czy pójdzie czy nie to bardzo ciekawa sprawa. Przedłużałam umowę w TP ponoć miało iść 6 mb - "ponoć" bo pan przedłużył umowę, aneks podpisany a internetu nie było. Jak się okazało nagle nic nie było nawet 1mb, który do tej pory śmigał bez problemów. Pani konsultantka stwierdziła awarię i poszło tylko 512 ... Nie będę opisywać całej historii bo jest długa, kręta i nie prowadzi niestety do Happy end'u. W każdym razie, w jednej chwili masz wymagana prędkość a w drugiej zmieniasz operatora. I do tej pory nie wiem czy to wina centrali czy linii czy Bóg wie czego (wiele ekip z TP a tym samym wiele opinii).

#496754  autor: Kamil_K
 15 sie 2011, 18:48
Drodzy użytkownicy :D.

Co powinno z tego wyjść?:

Obrazek
  • Strona 17 z 45
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19