• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.

#544859  autor: michalakamiki
 02 kwie 2012, 18:23
Ja osobiscie korzystam z 2 operatorow VoIP:

- jednego dla rozmow przychodzacych (utrzymanie numeru stacjonarnego) - u mnie padlo na IPFON.pl z rocznym abonamentem 50zl na rozmowy i darmowym utrzymaniem numeru stacjonarnego (ale mialem go bez przenoszenia).

- drugiego dla rozmow wychodzacych - u mnie to betamaxy za 60zl na 120 dni, w tym darmowe rozmowy miedzymiastowe i czesc miedzynarodowych, ale za to prezentacja numerem anonimowym.

To wszystko jest spiete aparatem SIPowym z Siemensa za 250zl, na ktorym zdefiniowalem sobie na ktore numery mam dzwonic poprzez operatora przychodzacego (a wszystkie pozostale sa przepuszczane operatorem wychodzacym)

Roczny koszt takiego rozwiazania to 50 + 3 x 60 = 230zl, czyli niecale 20zl/mc.
Inwestycja poczatkowa - 250zl.

Tych kwot jakos nie umiem przekroczyc, limity na darmowe rozmowy to 300min na tydzien.
Komorki tez tanie, ale tutaj malo korzystam..

Pozdrawiam
Michal

Michal aka Miki

#545418  autor: Spioszek
 05 kwie 2012, 00:47
michalakamiki jak z jakością takich połączeń? głos czytelny? nie ma echa :)?

#545666  autor: michalakamiki
 05 kwie 2012, 22:40
jasne ze nie ma... to nie korporacja, gdzie mozna sie zastanawiac... bierze sie tego, co dobrze daje i tyle

Michal aka Miki

#553762  autor: pillsxp
 13 maja 2012, 01:32
Ja powiem tak, korzystam z VoIP od 2007 roku i przeleciałem kilkanaście ofert VoIP i aktualnie sprawa wygląda tak.
Mam Freeconet do odbierania rozmów i albo Dwagorosze.net do wykonywania i czasami się trafia okazyjnie Betamax np, konto na ok 300 dni za ok 30 zł w tym co tydzień po 300 minut w tym i też darmo na stacjonarki do UE i USA itp.
Natomiast w zależności od jakości łącza, ja niestety jestem skazany na radiówkę w godzinach popołudniowych jak i wieczornych można zapomnieć o rozmowach VoIP tak szarpie głos i trzeszczy oraz nawet rozłącza po 1h że szkoda gadać.
Prawdopodobnie zakończę VoIP i wezmę komórkę bez limitu, a stacjonarkę kupie od T mobile do odbierania rozmów i będą na pewno czystsze rozmowy niż VoIP.
A tu wyniki z Speedtest i Pingi:
Obrazek
Obrazek

http://www.speedtest.net/result/5506414441.png
Plus LTE na 1800, nadajnik ok 10 KM ode mnie na Huawei B593s-22.