• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #710207  autor: Placeks
 14 kwie 2014, 13:50
Szanowni forumowicze

Pisze do Was pogdyz mam konkretna potrzebę i musze wpasowac się z potrzebami.

W chwili obecnej mam abo no-limit w PLUS-ie, do tego 2,5GB danych miesięcznie.
Mieszkam pod Warszawą i spokojnie limit ten mi wystarcza.

Niestety moja praca będzie wymagałe ode mnie podróży w okresie letnim, 2 miesiace będe jeździł (okolice Karwii, Dębek i Władka) i potrzebuję tam stałego łącza.
Sieć niestety będzie wykorzystywana do rozmów głosowych (Skeype i firmowy komunikator BEZ video) ale z tego co wiem to też spory transfer, poza tym VPN do stałej łączności z aplikacjami, zero filmow czy innych YT.

Pytania:

Jaki internet mobilny wybrać:

Operator – zastanawiałem sie nad plusem Plusem bo juz u nich jestem i licze na coś korzystnego
Ile danych – czy no limit a moze określoną ilość i w razie co dokupywać?
Czy mogę wykupic internet mobilny tylko na 2-3 mies i potem zrezygnować (o wakacjach wracam do trybu domowego)

Jaki Modem:
Planuje zakup smartfona (S4 lub LG G2) i zastanawiam się czy bawić się w wykorzystanie tel jako modemu (wykorzystując w ten sposób również posiadane 2,5GB w abo) czy kupic modem zewnetrzny dedykowany do pracy (komputer ma Win 7)?

Z góry dziekuję za pomoc.

#710210  autor: pakierhakierxd
 14 kwie 2014, 14:12
Najlepiej wpierw sprawdź zasięg na stronie jaki jest w tych miejscach i patrz czy jest minimum 3g bo na 2g to kiepsko będzie z rozmową głosową np. na Skype ... http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 48&zoom=15
Bywają miejsca gdzie tylko 1 operator działa ma zasięg czy coś .
Temu najlepiej sprawdzić wg mnie.

Pozdrawiam :)

#710236  autor: pakierhakierxd
 14 kwie 2014, 15:26
Plusa masz zasięg 3g na którym net powinien ok chodzić,T-Mobile masz 3g/4g,trochę dalej jest też nadajnik Orange tak samo jak T-Mobile 3g/4g,ogólnie w tych 3 sieciach powinien ci net chodzić normalnie,nie ma no limitu w mobilnym -często no limit w mobilnym oznacza że po przekroczeniu transferu danych jest lejek,na lejku nie dasz rady korzystać normalnie z neta,może tylko do komunikatora :)

[ Dodano: 2014-04-14, 15:29 ]
Możesz kupić modem lub udostępniać neta ale pamiętaj telefon ci będzie szybko siadał jeśli tak będziesz robić więc lepiej kupić modem.Chyba że rzadko będziesz korzystać :D

Pozdrawiam :)

#710240  autor: Placeks
 14 kwie 2014, 15:32
jak juz będe pracował to raczej w jednym miejscu bez przemieszczania zatem mocy mi nie zabraknie zatem chyba lepiej wpakowac kase w tel niż w dodatkowy modem którego użyję przez 2-3 tyg.

W kwestii oferty - czy jest jakis sensowny powód by gadac z Plusem - np dodatkowe pakiedy danych do abo ?

#710243  autor: pakierhakierxd
 14 kwie 2014, 15:42
No to jak tak to możesz wykorzystać telefon :),ja sam mam pakiet w tel i w razie jak mi net padnie to udostępniam do kompa ,jak mam ładowarkę blisko to nie jest źle :D

[ Dodano: 2014-04-14, 15:44 ]
Możesz spróbować pogadać,jak coś można dodatkowo dokupić to pewnie ci to zaoferują.