• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #661800  autor: Albanek
 14 wrz 2013, 15:14
Witam!

Mam następujący problem, po przejściu z trybu 6mb na 10mb, mój internet niesamowicie zwolnił, a w speedtestach pokazuje wartość 1,6mb download speed, a upload wychodzi coś ok. 40kb/s. Przekłada się to na bardzo wolne działanie internetu. Długo szukałem informacji o swoim łączu, jednak jak wpisałem adres routera, a mam liveboxa 2.0, to mam tylko takie dane:

Prędkość i margines szumu
Prędkość synchronizacji DSL w górę 735 Kb/s
Prędkość synchronizacji DSL w dół 1912 Kb/s
Margines szumu w dół 25.0 dB

Nie mogę nigdzie znaleźć w ustawieniach routera bardziej szczegółowych danych, czy możliwe jest znalezienie gdzieś dokładniejszych parametrów swojego połączenia? Nawet nie wiem czy jestem na trybie ADSL2 czy G.DMT, czy internet został już zwiększony, ech. Jest jakiś program do odczytu tych danych lub dostęp do informacji?

Co sądzicie o takim spadku prędkości internetu? Proszę o jakieś rady i przemyślenia bo nie wiem niestety co robić. Kilka dni przed wejściem w życie umowy internet chodził normalnie! z prędkością pełnych 6mb. Po napisaniu przez formularz na fb na ten temat, konsultant powiedział, że jest okej, prędkość wg. umowy, a prędkość to wina 4km od centrali.. miło, że kilkanaście dni temu wszystko hulało z pełnią prędkości.
Teraz wielcy moderatorzy orange umywają ręce, mówią, że to mój problem, bo sam podpisałem umowę i te ok 1mb ma mi wystarczyć... ręce opadają.

#661804  autor: mn9
 14 wrz 2013, 15:32
Albanek, niestety ale sam wkopaleś sie w to. Poprzednią umowę miałeś 6mb a tutaj masz do 10mb do czyli zgodnie z umową możesz mieć 1mb i nie mozesz im nic zrobić, z danych twojego routera wynika ze synchronizacje masz na niecałe 2mb download i 0.7mb upload , takie jest orange i nic z tym juz chyba nie zrobisz

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#661805  autor: Albanek
 14 wrz 2013, 15:44
Genialnie... 2 lata umowy spisane w zeszły poniedziałek i wtopione.

#661889  autor: Maniek99
 14 wrz 2013, 21:09
Jak zmieniałeś korespondencyjnie, to jeszcze możesz anulować (10dni od podpisania).
Opcja 6Mb tez nie dawała gwarancji, tyle że mógłbyś reklamować jak spadnie poniżej 2Mb.

Nie podałes wszystkich parametrów, ale wygląda to na klasyczny atak DLM.
Zapas SNR jest, więc jest szansa że jak nie będziesz nic ruszał (resetował routera) to za kilka tygodni gdzieś do 4Mb powinno oddać.

#661896  autor: zoltan666
 14 wrz 2013, 21:30
Jeśli jest szansa na anulowanie tej umowy to sprawdź, czy jesteś w zasięgu LLU Netii. Jeśli tak to dla ciebie byłaby chyba oferta "Szybki Internet Max 20". Internet w wariancie MAX to najszybszy możliwy internet na łączu, gwarantujący stabilne korzystanie z Usługi: z prędkością nie większą niż 20 Mbit/s w taryfie Max 20.

#662350  autor: Albanek
 17 wrz 2013, 13:16
Właśnie problem w tym, że livebox 2.0 nie pokazuje więcej parametrów, nawet nie mogę zmienić modulacji ani nic ;/ Także jak tylko będę miał dostęp do innego routera, to sprawdzę inne opcje. Wygląda na to, że nie mogę już niestety odejść od umowy.. Póki co czekam.

#662394  autor: Orange Ekspert
 17 wrz 2013, 16:12
Albanek, jeżeli wcześniej 6Mbps działało bez problemu, przejście na opcję do 10Mbps nie powinno zmniejszyć transferu. Trudno jest mi jednak określić dokładną przyczynę problemu bez danych Twojej usługi. Kiedy dokładnie pisałeś poprzez formularz dostępny na FB?

#662693  autor: sindikat
 18 wrz 2013, 22:03
Livebox na 100% pozwala na sprawdzenie statystyk. Modulacji nie zmienisz na 100%, ale chyba jest pokazana. Na 99,9% jest to ADSL2+. Jak linia była słaba to SNR spadło do wartości granicznych (~ 6 dB) i DSLAM docina do tylu synchronizację żeby router jako tako pracował.

#667743  autor: Colin Barbazync
 14 paź 2013, 14:15
Orange Ekspert pisze:Albanek, jeżeli wcześniej 6Mbps działało bez problemu, przejście na opcję do 10Mbps nie powinno zmniejszyć transferu. Trudno jest mi jednak określić dokładną przyczynę problemu bez danych Twojej usługi. Kiedy dokładnie pisałeś poprzez formularz dostępny na FB?
Drogi Orange Ekspercie,

Jasne, ze przedluzenie umowy 6Mbit na do 10Mbit spowoduje spadek predkosci - DLM sobie z wszystkim pradzi. Nie daj Boze, ze w srodku nocy parametry starego, pamietajacego jeszcze komune kabla pogorsza sie i ten magiczny system sobie do niego dopasuje predkosc. A moze jakas burza? Prosze bardzo, obetniemy do 2Mbps na nastepny miesiac, bo jakby za 2 tyg byla kolejna to przynajmniej nie zerwie.
U mnie po wlaczeniu DLM synchronizacja z 6800-8000 spadla na max 6100 (od czerwca). W miedzy czasie startowalem od 2500 i wiecej niz 5000 nie bylo chyba do zeszlego tygodnia.

#667849  autor: DJ-W
 14 paź 2013, 19:23
Co za bzdury mu wypisujecie mam umowę do 40 i tyle jest cały czas od pół roku.

[ Dodano: 2013-10-14, 19:27 ]
Router od Neostrady przy przedłużeniu umowy na taką prędkość.

#667853  autor: M a r c i n
 14 paź 2013, 19:41
DJ-W jak jesteś blisko centrali to nie ma problemu, problemy zaczynają się dalej, dodatkowo przy słabej linii jest tragedia

Obrazek

#667864  autor: Colin Barbazync
 14 paź 2013, 20:06
Kable do kitu, DLM w polaczeniu z internetem "do 10 mega" robi swoje. A mieszkam w miescie, niecale 100 metrow mam do Krakowa. Sami technicy przyznaja ze kable to stary kibel i mimo wielu zgloszen fatalnego stanu technicznego nic sie z tym nie dzieje.
Oczywiscie poprzednia umowa byla na 6Mbps i tyle bylo, przedluzajac ja twierdzil konsultant ze bedzie tyle samo, moze i czasem wiecej a tutaj byly 4 miesiace deko lepiej a po wlaczeniu DLM spadlo o 70% i nigdy nie dotarlo do tych 6Mbps.
Niestety technik to osoba, ktorej Orange kaze tylko latac dorazne zgloszenia. Mnie na szczescie konczy sie ta umowa i mimo szczerych checi kontynuowania jakos tego nie widze puki ktos tego do stanu cywilizowanego nie doprowadzi.