Użytkownik
Ranga
Zapalony dyskutant
Tak. Bo mierniki mają margines błędu granicy 0,5VTakże to że masz np 4,7 V na swoim metexie wcale nie oznacza że tam jest 4,7 V
Nie. Tam jest jeden nadajnik Orange, a całe miasto jest położone w dole (nadajnik jest na wzniesieniu), mapka (Orange na pomarańczowo):Maniek99 pisze:Może w tym rejonie jesteś już na granicy zasięgu i modem musi pracować na maksymalnej mocy.
Już to tłumaczyłem.senshiro pisze:A gdyby był kabel trefny, to wszędzie by stwarał problemy, a nie tylko w tamtym jednym miejscu... Chyba że to jakiś foch
Widziałeś kiedyś na oczy notę katalogową takiego miernika? Zresztą po co pytam - oczywiste jest po tym co napisałeś, że nie.maciek764 pisze:Tak. Bo mierniki mają margines błędu granicy 0,5V
Bo są też empiryczne doświadczenia z kablami 10m?maciek764 pisze:Jedno dla mnie jest w tym zabawne - dlaczego upierasz się przy jakichś papierowych świstkach ze specyfikacją która nijak się ma do praktyki i produkowanego przez chińczyków złomu skoro masz opinie empiryczne ludzi którzy potwierdzają że długi kabel USB to zły pomysł. Co mnie obchodzi co jest w jakiejś specyfikacji?
Tyle że tu nie o to chodzi - pomiar pomiarowi nie równy. Raz wyjdzie Ci 5,01, raz 5,0 raz 4,95 innym razem 5,1, itd. Więc ile w końcu jest?Maniek99 pisze:Tak, po to właśnie podałem odczyty względem napięcia na porcie, żeby zobrazować różnice.
Poza tym nie przesadzajmy, że do pomiaru z dokładnością 0,1V jest wymagany nie wiadomo jak wysokiej klasy sprzęt.
Jeżeli mierzysz cały czas tym samym miernikiem, na tym samym zakresie, odczyt będzie zawsze taki sam +/- niepewność ostatniej cyfry (w tym przypadku 0,01V). Do tego dojdzie jakiś błąd względem wzorca (dla tego modelu do +/- 0,5%+1cyfra).mariusz9a pisze:Tyle że tu nie o to chodzi - pomiar pomiarowi nie równy. Raz wyjdzie Ci 5,01, raz 5,0 raz 4,95 innym razem 5,1, itd. Więc ile w końcu jest?
Dlatego upieram się przy tej metrologii i nie zmierzysz takim miernikiem do 0,1 V dokładnie - nie da się, ponieważ zawsze masz pomiar obarczony czymś co nazywa się niepewnością - nie mylić z błędem pomiaru, który w zasadzie też może tu wystąpić.
Fajna inżynieria.Kryniczanin pisze:manyaky, To masz jakiś strasznie badziewny modem. Ja mam modem na 4x1,8m kablu usb połączonym i wystawionym za okno. Kable 4pln za sztukę i działa idealnie. Modemy to 173, 173u2, 3131
Już odesłałem to Polkomtela, więc nie sprawdzę niestety. Kabelek cienki, jak do drukarki miałem.Markadiusz pisze:manyaky, może coś nie tak z samym kablem? U mnie E173u-2 na 1,8 m działał zawsze bez problemu. Może pożycz od kogoś jakikolwiek przedłużacz i porównaj działanie.
EDIT: nie będę przecinał kablaale mój przedłużacz jest bardzo gruby, jeśli cokolwiek ma to do jakości.