• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #538124  autor: Rezo
 01 mar 2012, 08:51
Witam,
W przypadku numerów GSM możemy łatwo sprawdzać ich przynależność na specjalnych stronach internetowych. Czy istnieje sposób na sprawdzenie do jakiej sieci należy numer stacjonarny?

Jeśli pomogłem kliknij "pomógł" ;)
UnixStorm.org - stabilny hosting WWW

#538130  autor: kerim36
 01 mar 2012, 10:02
na 99% takiej bazy nie ma

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#538271  autor: elkanguro
 01 mar 2012, 20:27
Raczej nie. Możesz jedynie sprawdzić od jakiego operatora numer pierwotnie pochodzi na stronach UKE.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
--------------------------------------------
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#538656  autor: KR2615
 03 mar 2012, 21:30
Sam bym chętnie zaczerpnął takiej wiedzy, długi googlowałem ale nie znalazłem odpowiedzi. Baza na pewno istnieje ale przeciętny Kowalski nie ma do niej dostępu

#539239  autor: Rezo
 06 mar 2012, 10:02
Dziękuję za odpowiedzi. Zapytałem także o to samo UKE i dowiedziałem się, że trwają już prace nad umożliwieniem pozyskiwania informacji o przynależności danego numeru.

#539387  autor: kadent
 06 mar 2012, 21:21
Czy serwis numeracja.pl może być.
link

Działa dla numerów mobilnych jak i stacjonarnych

#539437  autor: Rezo
 07 mar 2012, 08:19
kadent, nie może, ponieważ informuje tylko o operatorze macierzystym, czyli nie sprawdza się w przypadku jeśli numer stacjonarny został przeniesiony.

#539444  autor: Sig
 07 mar 2012, 09:51
Nie widzę jak miałoby to działać... Być może dałoby się to zrobić dla tradycyjnych numerów stacjonarnych, ale co z np. VoIP? Na przykładzie Freeconet - tam kupuje się numer stacjonarny od jednego z operatorów, np. Crowley. Logicznie rzecz biorąc numer należy do Crowley, ale co po tej wiedzy komukolwiek, kto chciałby to sprawdzić? Jego może co najwyżej zainteresować, czy numer jest w sieci danego VoIP. Tutaj widze problem, choć pewnie w urzędowej bazie byłoby to odnotowane i podzielone na dwie kategorie.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#583680  autor: kocjan
 20 wrz 2012, 19:40
Sig pisze:Nie widzę jak miałoby to działać... Być może dałoby się to zrobić dla tradycyjnych numerów stacjonarnych, ale co z np. VoIP? Na przykładzie Freeconet - tam kupuje się numer stacjonarny od jednego z operatorów, np. Crowley.
Bardzo prosto. Nie ma czegos takiego jak tradycyjny numer stacjonarny i voip. Numer stacjonarny to numer stacjonarny, niezaleznie od tego w jakis sposob dostarczany jest sygnal do abonenta (w jaki sposob swiadczona jest usluga). W przypadku numerow stacjonarnych wystepuja dwa pojecia: operator macierzysty (ktoremu UKE przyznal dany numer [pule numerow]) oraz operator aktualnie swiadczacy taka usluge. Oczywiscie baza takich numerow i operatorow swiadczacych na nich aktualnie usluge istnieje. Baze stworzyla i prowadzi TP SA (taki zostal na nia nalozony obowiazek w zwiazku z zajmowana przez nia pozycja operatora dominujacego). Do bazy tej moze miec dostep kazdy operator. Bez placenia za zapytanie mozna uzyskac informacje na temat nazwy operatora swiadczacegom usluge, nazwy operatora macierzystego oraz typu uslugi (voice, wlr, llu).

Pozdrawiam