• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #571319  autor: Szczesiu
 30 lip 2012, 23:27
Witam,
od pewnej osoby która kiedyś pracowała w tpsa usłyszałem, że w przypadku braku wolnych portów w PCM'ce można złożyć jakieś oficjalne pismo do TPSA. Na mocy tego są oni zobligowani do przeprowadzenia modernizacji by umożliwić podłączenie. Czy ktoś może słyszał o czymś takim ? Sprawa dotyczy terenu gdzie nie ma żadnej sensownej alternatywy, dlatego pytam o tak "dziwną" możliwość. Co prawda można się połączyć przez sieć gsm ale więcej jak 10 Kb/s nie da się na tym wyciągnąć.

#571385  autor: Maniek99
 31 lip 2012, 09:58
Zobligowani są do dostarczenia usługi powszechnej, czyli telefonu (o ile to jeszcze jest usługa powszechna). Sęk w tym że wolno im to też dostarczyć w formie bramki GSM.

Wolny port w PCM też nic Ci nie daje, bo ADSL-a tam nie odpalisz.
Konieczna byłaby modernizacja całej linii, tak żeby każdy klient miał swoją parę przewodów do samej centrali (czyli bez PCM-ki).

Zapytaj UKE co w takiej sprawie można zrobić, TP niby stopniowo pozbywa się PCM-ek, ale nie wiem czy można to w jakiś sposób przyspieszyć.

#571390  autor: Sig
 31 lip 2012, 10:36
Jak dobrze poszuka to znajdzie listę inwestycji, gdzie TP likwiduje "radiowe" telefony w ramach (chyba) porozumienia z UKE. Pamiętam, że sam to sprawdzałem dla swojej gminy.
Nie mam czasu szukać, ale może tutaj coś sprawdzić, choć to nie jest dokładnie to o czym myslałem:
http://poig84.uke.gov.pl/

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.