• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #557114  autor: Xy
 28 maja 2012, 19:19
Przejdę od razu do sedna bez rozpisywania się co jak, gdzie, u kogo i dlaczego. Mianowicie co Szanowni sądzą o ofercie internetowej T-Mobile? Chodzi mi o dwie najtańsze oferty czyli Blueconnect i domowy z routerem. Czy Blueconnecta warto brać jako podstawa do domu? W bliższej lub dalszej przyszłości planowany zakup laptopa/netbooka. Limit danych 3 GB ale nie wiem czy jest lejek czy nie. Jeśli nie to jaką ofertę doradzicie? Dodam, że z przyczyn technicznych nie da rady wziąć netu od UPC ale po kablach Telekomunikacji da się coś chyba zdziałać. Lokalni dostawcy odpadają ze względu na brak konkurencyjnej oferty.
Dodam, że jeśli Blueconnect to nie ma w tym miejscu zasięgu 3G.
A jeśli już net mobilny to jaki modemik na USB polecacie? I analogicznie: Czy router w ofercie domowego Internetu w T. jest godny uwagi?

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#557121  autor: jajo9
 28 maja 2012, 19:43
Jeśli operatorzy komórkowi nie mają 3G w miejscu twojego zamieszkania to nie pchaj się w internet mobilny. Zdrowie stracisz denerwując się cały czas.

Ja ci proponuję zadzwonić do TP jesli masz numer stacjonarny po miedzi i złozyc zapytanie ile ci tego internetu poleci.
Jak się dowiesz ile twoja linia wyciąga Mb/s to porozglądaj się nad ofertami.

#557122  autor: Xy
 28 maja 2012, 19:50
W TP jest najdrożej i najgorsza oferta...

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#557133  autor: Vieslav
 28 maja 2012, 20:41
Xy, widzę, że z Lublina. Jaka dzielnica, że nie ma lokalnych, UPC a tym bardziej 3G? Mobilny jako podstawowy internet to gorzej niż kiepski pomysł. Po pierwsze prędkość - na EDGE T-Mobile wyciągniesz około 200kb/s z pingiem 400ms. Do codziennego korzystania się nie nadaje. 3GB to się średnio w niecały tydzień zużywa przy wieczornym przeglądaniu stron. Jeśli ma to być podstawowy internet to najmniej 20GB, nie napisałeś jeszcze ile masz komputerów, ale podejrzewam, że jeden a w przyszłości dojdzie drugi. Po moich statach widzę, że jest koniec miesiąca a ja mam naliczone prawie 22GB na pececie i niecałe 40GB na laptopie (minus ~5GB poza domem na obcym wifi i mobilnym internecie). Oprócz tego w domu jest jeszcze 3 komputery i nie jestem w stanie pilnować, co kto robi - z tym również musisz się liczyć, żeby ci limit nie poszedł w jeden wieczór bo ktoś sobie zacznie yt oglądać. Podsumowując - musisz wydać coś w okolicach 100zł "na limit", żeby komfortowo użytkować internet + jednorazowo jakieś 200-300zł na cały osprzęt do instalacji (zakładamy, że będziesz łapał 3G z Lublina), czyli antena kierunkowa, kable, złączki, ruter z dołączaną anteną lub modem USB + ruter. Za te pieniądze masz w Orange po kablu (piszę o neostradzie, TP już przecież nie istnieje) nielimitowane 10mb/s już z opłatą za "utrzymanie łącza" (bez telefonu).

#557135  autor: Xy
 28 maja 2012, 20:48
Vieslav, to nie dla mnie net. Ja mam w UPC 25 mega + router Wi-Fi i bardzo sobie chwalę taki zestaw. A tutaj w temacie chodzi mi o net w miejscowości kawałek za Lublinem. Nie ma 3G i z przyczyn chyba technicznych nie ma dużych dostawców jak UPC, Vectra czy inny Aster. Pozostają jedynie wynalazki jak T-Mobile Internet Domowy, Neostrada i wynalazki typu Blueconect czy iPlus. Ale od Plusa ma być jak najdalej. Są kable telefoniczne Telekomunikacji Polskiej i po nich dałoby się coś podciągnąć? Ten T-Mobile Internet Domowy z routerem wydaje się być interesującą opcją. Dobierając do zestawu telefon stacjonarny (przenosząc numer) wychodzi taniej. A w przyszłości może byłby jakiś bonus w postaci niższego abonamentu za komórkę?

#557146  autor: jajo9
 28 maja 2012, 21:05
Kabel telefoniczny w tych warunkach to najlepszy wybór.
Dowiedzieć się ile poleci Mb/s w tym miejscu i porównać oferty.

#557170  autor: Vieslav
 28 maja 2012, 22:10
Zależy jak daleko ta miejscowość. Na obrzeżach radiówki też działają. TUTAJ sprawdzisz dostępność usług Orange (neostrada). Z tym T-Mobile internetem domowym to chodzi ci o kabel? Ewentualnie zostaje - WiMax Netii, WiMax T-Mobile o ile jeszcze istnieje, bo chyba się już go wyrzekli.

#557174  autor: Xy
 28 maja 2012, 22:22
Strona, którą podałeś ciągle myśli i coś miele ;-) O Netii nie myślałem ale wezmę ją pod uwagę. Chociaż na ichniej stronie nie widzę w spisie miejscowości tej, o którą mi chodzi. Za to T-Mobile WiMax jest i według mapy zasięg powinien być. Ale to mapka na zasadzie widzimisię artysty i interpretacja jest bardzo luźna ;-) Tak czy inaczej chyba najlepiej samemu podejść do salonu bądź punktu operatora telefonicznego i zapytać o szczegóły.

#557180  autor: pakierhakierxd
 28 maja 2012, 22:34
Jeśli tp jest to i Netia będzie działać ja mam i polecam :),niższe ceny niż w orange :D ,dobra ofertę wg mnie ma jeszcze T-M.

Pozdrawiam :)

#557226  autor: Vieslav
 29 maja 2012, 00:27
Jeśli masz numer telefonu to sprawdzaj po numerze. Po adresie potrafi całe wieki mielić i nic z tego nie wynika.

#557234  autor: Leszek1979
 29 maja 2012, 00:53
W Lublinie i okolicach jest sporo stacji Aero2, więc jeżeli ma być faktycznie najnajtaniej to za <300PLN jednorazowo (modem, router, karta i jeszcze na antenkę wystarczy) masz 512kbps bez limitu jeszcze przez ponad 2 lata. Oczywiście musisz sprawdzić zasięg tam gdzie miałoby to działać.

Jeżeli chodzi o Internet na linii TP to chyba już wszystko powiedziano, dodam że jest jeszcze nieco ukryta promocja Neostrady "Lekki Internet" do 1Mbps za 44.37PLN na 2 lata z dwoma miesiącami za free.