• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #551455  autor: Imradil
 01 maja 2012, 22:55
Witam.
Jest to mój pierwszy temat, wiec proszę o wyrozumiałość. :)
Jestem posiadaczem internetu mobilnego od Ery ( T-mobile), a mój problem polega na tym ze 100 - 200m od mojego domu jest zasięg 3g a u mnie w domu tylko edge. W domu więc internet chodzi bardzo wolno (prędkość ściągania 20-30 kb\s) a jak wyjdę z laptopem te około 200m od domu i urządzenie łapie 3g to śmiga aż miło ( prędkość ściągania około 500 kb\s). Wiec moje zapytanie jest takie, czy da się wzmocnić sygnał tak aby 3g łapało też mój dom? Lub czy możliwe jest zakupienie jakiegoś wzmacniacza sygnału?
Pozdrawiam.

#551457  autor: ezaq
 01 maja 2012, 23:01
Zakup takiej anteny powinien pomóc, o ile twój modem posiada wejście antenowe. Na stronie mapa.btsearch.pl znajdziesz mapę ze stacjami bazowymi w twojej okolicy i dzięki temu ustalisz w jakim kierunku ustawić antenę. O wiele więcej informacji na ten temat uzyskasz na forum bez-kabli.pl.

#552173  autor: elajka
 06 maja 2012, 00:56
Antenka powinna faktycznie pomóc. Chociaż wszystko zależy od ukształtowania terenu i tego czy wokół są lasy, itp. Wbrew pozorom te 100-200 metrów robi różnicę jeśli to jest otwarta przestrzeń a dom jest gorzej usytuowany.

http://www.aptekakamagra.pl

#552195  autor: KR2615
 06 maja 2012, 10:46
17 dBi to koszmarna poprawa w jakości sygnału. Nawet jakby dawała 11 to juz jest coś. Osobiście podczas mojej przygody z Polsatem testowałem dwie dookólne - jedna 5 druga 11dBi. Obie miały 8dBi zysku ;) Ale to wystarczyło żeby sygnał poszedł z -109 do ok 100dBm i modem który w ogóle nie chciał się łączyć nawiązał połączenie na kilka megabitów. Polecam na początek taką małą antenę. Kosztuje ok 25-30zł, nie trzeba jej montowac a może dać poprawę.

#552430  autor: Samuraj
 07 maja 2012, 10:32
Zadam może śmieszne pytanie, ale to też ma wpływ. Czy przypadkiem na drodze dom - bts, nie stoi jakaś stodoła/blok/hala itp.? Pytam ponieważ przez to może odbijać się światło kierowane z bts.

Ja na Twoim miejscu jeszcze przed zakupem anteny, zrobił bym zgłoszenie do T z prośbą by podnieśli tilt (mechaniczne pochylenie) anteny świecącej o stopień w podaną przez Ciebie lokalizację. Często to wystarczy :).

Jam Samuraj, skumaj, honor i duma u nas
To Skor, Mati, Bukarini, K.D.W.A. - StyliSuma
Anno Domini ku anatomii miliardów
Sztuka artu synu, na linii startu tu

#552821  autor: tiger93
 08 maja 2012, 19:10
Już widzę jak T-Mobile kiwa antenami we wszystkie strony i psuje układ pokrycia komórek w swojej sieci. :) To może sterowanie na bramie BTS i niech każdy sobie tilit poprawia ..

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png

#552846  autor: drcox
 08 maja 2012, 21:10
Antena panelowa na 2100MHz niekoniecznie o zysku 17dBi, może być mniejszy np. 15dBi ale musi być panelowa.

#552951  autor: BananowyChlopak
 09 maja 2012, 10:19
Weź antenę zamów sobie, polecam ci strone http://www.bestpartner.pl/ dobrze tam Ci doradzą co dobrać :) Zamontuj na dachu antenkę i będzie jak złoto (niestety troche Cię to pociągie, z kablem ~200-300zł (?)) Pozdro

In music the passions enjoy themselves.

Najtańsze sprawdzone doładowania - eu-prepaid.com

#553071  autor: user_delete34
 09 maja 2012, 17:59
tiger93, idealny przykład tego, czego należy unikać. Tylko panele, a autorowi polecam czytać bez-kabli.pl. CZYTAĆ ZANIM napisze kolejny temat. Tego jest mnóstwo.
krzys, dookólne pręty to nie anteny tylko przedłużacze.
Jeżeli autor nie ma ani trochę zasięgu w domu, to niech nie oczekuje, że mu się pojawi zaraz 2 Mbps. Dobrze będzie, jeśli w ogóle zestawi połączenie. Sieć musi być przynajmniej znaleziona przez np. telefon, inaczej bardzo nikłe szanse.

#553475  autor: user_delete34
 11 maja 2012, 18:51
Ale nie takie. Autor potrzebuje anteny o możliwie największym zysku. ezaq pokazał najlepszy przykład.