• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #545400  autor: prestig
 04 kwie 2012, 23:23
Witam przymierzam się do wzięcia 20mb, jednak łącze pozwala mi tylko na 6mb. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji i czy uzyskuje prędkość 8 czy 10mb ?

#545402  autor: zygikuleczka
 04 kwie 2012, 23:35
Dużo zależy od parametrów linii. Można sprawdzić je podłączając jakiś router ADSL. Usługa może działać, może czasem się rozłączać a może być tak, że bardzo szybko pożałujesz swojej decyzji. Sądzę, że lepiej mieć wolniej a stabilnie.

5XX XXX XXX: Plus :arrow: Orange :arrow: Play :arrow: T-mobile
6XX XXX XXX: T-mobile :arrow: Nju mobile :arrow: Play

#545415  autor: Spioszek
 05 kwie 2012, 00:43
prestig jeśli chcesz wycisnąć jak najwięcej ze swojej lini to polecam ci kupić we własnym zakresie router Netgear DG834, zwłacza V4.

Po wgraniu alternatywnego oprogramowania możesz sobie zejść z SNR kosztem większej synrchronizacji i prędkości neta :).

Zwykłe Routery nie douszczają by SNR spadł poniżej 6dB.
Na Netgarze możesz spokojnie zejść do 3dB i powinno być stabilnie.

#545687  autor: tiger93
 05 kwie 2012, 23:49
Na tanim TP-LINK W8910G i po użyciu programu DMT Tool można dokładnie to samo. Te routery mają genialny modem ADSL, mi przy SNR margin 5 dB na 27000 kb/s się synchronizował ;)

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png

#545805  autor: KamaZ
 06 kwie 2012, 14:30
tiger93 pisze:Na tanim TP-LINK W8910G i po użyciu programu DMT Tool można dokładnie to samo. Te routery mają genialny modem ADSL, mi przy SNR margin 5 dB na 27000 kb/s się synchronizował ;)
Ostatnio jak miałem awarie w Netii to był gość z TP i stwierdził, że to wina routera w którym ciągle migał ADSL.
Podłączył swój i wyszło na jego ZTE, że do 15-16 pójdzie u mnie.
Podłączyłem ASMAXa z Netii, który leżał w szafie i jest średnio 12-13 na speedtest.net a na Pentagramie miałem 6-7.

Oferta Netii za 59 zł z prędkością jaką pozwala łącze osiągnąć. I tu mam dwa pytania.

Czy Pentagram tak słabo synchronizuje i łapie mniejsze prędkości?

Od centrali mam niecałe 2 kilometry bez kilku metrów i tak się zastanawiam czy TP-LINK dałby radę wyciągnać 20 lub coś koło tego przy użyciu tego DMT Tool?

#545808  autor: Spioszek
 06 kwie 2012, 14:34
Może ten Pentagram jest jeszcze w ADSL1?
a one mają teoretycznie do 8 Mbitów prędkość.

Kamaz a możesz się zalogować do swojego routera i podać mi parametry lini?

#545818  autor: KamaZ
 06 kwie 2012, 15:01
darkangel pisze:Może ten Pentagram jest jeszcze w ADSL1?
a one mają teoretycznie do 8 Mbitów prędkość.
Ma ADSL2+.
darkangel pisze:Kamaz a możesz się zalogować do swojego routera i podać mi parametry lini?
Nie mogę nigdzie tego znaleźć w Asmaxie :evil:

#545822  autor: Sig
 06 kwie 2012, 15:12
To nic niezwykłego. Są ograniczenia techniczne, jak i dostępność portów. Przy ograniczeniu technicznym decydujące znaczenie ma tłumienie linii na download, które wynika z rzeczywistej długości kabla telefonicznego od nas do centrali. Co więcej może być nawet gorsze niż wynikające z odległości, jeżeli linia jest w złym stanie. Potem, jak już mamy tłumienie pozwalające na daną prędkość, to w centrali może nie być wolnych portów ADSL2+. Wtedy na routerze korzysta się z G.dmt, gdzie 6Mbps jest maksimum, bo jak ktos włączy profil np. 10 Mbps na takim porcie, to będzie rwać. Sam mam sytuację, że tłumienie teoretycznie pozwala na 12Mbps, trochę ponad dolna granica profilu 20 Mbps, ale siedze na 6Mbps, bo w centrali nie ma wolnego portu ADSL2+, który może się pojawić po zwolnieniu, lub po rozbudowie.

Co do samej Netii... Bywa różnie. Jeżeli teraz masz dostęp tylko do BSA, to brałbym Neostradę (cena podobna, dla 6Mbps to już na pewno). Na LLU dają więcej miesięcy za złotówkę, więc jest realnie taniej. Zresztą nie zniechęcam, ani nie zachęcam - zrobisz co chcesz. Aha, nie wierz tylko w to co usłyszysz na infolinii, bo np. mnie Netia czarowała informacją o wolnym porcie ADSL2+ :-).

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#545939  autor: tiger93
 07 kwie 2012, 00:24
Ja mam dość dobrą sytuację bo jestem na własnej miedzi Netii i maksymalną prędkość determinuje mi po prostu target snr margin który na 6 dB mam ustawiony. A dla sprawnego modemu taki margines szumów jest wystarczający dla stabilnej pracy :)

http://www.speedtest.net/result/2572992339.png