• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #543852  autor: cansada
 29 mar 2012, 14:41
Witam! Jeżeli chodzi o telefonie stacjonarną, to nigdy się tym specjalnie nie interesowalem. Obecnie kończy mi się umowa na telefon stacjonarny w TP, która trwala 2 lata. Abonament placilem 51 zl + 60 minut na stacjonarne. Prosilbym o następującą pomoc.

Czy w TP można placić abonamet okolo 30 zl? Jeżeli nie co powinienem zrobić by placić mniej? Czy jakbym chcial np. u innego operatora tel. stacjonarny (np. orange) to może on być na linii tp i jednocześnie nie placić abonametu tp?

Na minutach mi nie zależy (ewentualnie może być te darmowe 60 w abonamencie) więc gdzie się udać by placić mniej i ile to wszystko by kosztowalo?

Pozdrawiam

#543856  autor: KC-KARLOS
 29 mar 2012, 14:48
cansada, ja swojej babci załatwiłem przeniesienie numeru z TP do Orange Strefy (telefon komórkowy z numerem stacjonarnym).
Abonament: 20 zł miesięcznie i 60 minut na numery stacjonarne oraz dodatkowo 30 minut na numery Orange. Przy przeniesieniu numeru, pierwszy abonament i aktywacja kosztuje po 1 zł (pierwszą fakturę miała w kwocie zaledwie 3 zł).
Telefon działa w promieniu max 0.5 km od aktywacji strefy lub do utraty zasięgu ze sparowanej stacji bazowej (w jej lokalizacji stacja bazowa jest oddalona w linii prostej o 3 km, a zasięg ma full).
Informacje i FAQ: http://www.orange.pl/kid,4000377267,id, ... ticle.html

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#543860  autor: cansada
 29 mar 2012, 15:05
Dziękuję.
Czyli jak zrozumialem nie ma możliwości abym mial telefon poprzez kabelek w tej sytuacji? Tylko tp oferuje kabelek? Wiem że to glupie, bo jeszcze nie udowodniony czy komórki szkodzą i jak, ale wolę dmuchać na zimne :)
Uogulniając jeżeli chodzi o stacjonarny to bardziej interesowalby mnie kabel.

#543861  autor: Maniek99
 29 mar 2012, 15:05
Jeżeli nie potrzebujesz linii TP do netu, a masz inny stabilny kablowy net najtaniej wyjdzie bramka VoIP (abo 0-1zł/m-c i 5gr/min na stacjonarne).
Jak nie chcesz VoIP, to tak jak napisał Karlos20, przenieś stacjonarny na kom.

TP ma tańsze abo ale jak masz zamiar dzwonić, to mało opłacalne.
Na ich linii możesz mieć różnych operatorów wtedy za abo z 60min zapłacisz ~35zł.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2012, 15:08 przez Maniek99, łącznie zmieniany 1 raz.

#543862  autor: cansada
 29 mar 2012, 15:08
Internetu gdzie mam telefon stacjonarny niestety nie mam i mieć nie będę w najbliższym czasie.

#543864  autor: cansada
 29 mar 2012, 15:15
jeżeli mialbym dzwonic z komorki jako tel, stacjonarny to chyba wolalbym na pakietach lecieć ze zwyklej komorki. Nie musialbym się wtedy zobowiązywać czasowo a i wcale drożej wtedy by mi nie wyszlo.

Jedno co mnie jeszcze zastanawia to czy tp w najbliższym czasie nie obniży abonamentu przecież już bardzo dużo ludzi porezygnowalo i tak nie ma do kogo dzwonić bo malo kto ma stacjonarny.

#543865  autor: KC-KARLOS
 29 mar 2012, 15:20
Maniek99 pisze:No to najtańsza/najpewniejsza będzie komórka z numerem stacjonarnym.
Ciekawe oferty to:
> ORANGE STREFA: 20 zł/mc; 60 min na stacjonarne + 30 min do Orange
> PLUS "Kwotoreduktor Stacjonarny": 30 zł/mc; 100 min na stacjonarne
> T-MOBILE "Nowy T-Mobile Domowy": 29 zł/mc; 150 minut na stacjonarne
> PLAY DOMOWY (uwaga: oferta ograniczona terytorialnie, działa tylko na zasięgu własnym Play): 25 zł/mc; 60 min na stacjonarne + 30 minut przez pół roku.

WAŻNE: można skorzystać z oferty tylko SIM z numerem stacjonarnym, a wtedy minut jest znacznie więcej, a umowa krótsza - już od 12 miesięcy. Karta SIM z numerem stacjonarnym działa w KAŻDYM telefonie komórkowym!

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#543866  autor: Maniek99
 29 mar 2012, 15:21
W kwietniu pewnie będzie scalenie Orange i TP więc może coś przygotują, ale na cuda bym nie liczył. Orange podniosło najtańszy abo stacjonarny choć dodali trochę minut. TP też miała 60min za 40zł, a teraz jest za 46zł (60/120min zależnie od długości umowy).

#543868  autor: KC-KARLOS
 29 mar 2012, 15:23
cansada pisze:jeżeli mialbym dzwonic z komorki jako tel, stacjonarny to chyba wolalbym na pakietach lecieć ze zwyklej komorki. Nie musialbym się wtedy zobowiązywać czasowo a i wcale drożej wtedy by mi nie wyszlo.
Jest jeszcze opcja numeru stacjonarnego na tej samej karcie SIM - w T-Mobile na abonament. Opcja kosztuje 5,04 zł miesięcznie - nie zawiera wszytych minut na stacjonarne. Minuta na stacjonarne: 20 gr. Numer stacjonarny aktywuje się, będąc w domu; poza nim - karta wraca do poprzedniego numeru komórkowego.

#543897  autor: Vieslav
 29 mar 2012, 16:49
Proponuję: NOM Dzwoń do mnie za niecałe 29zł,
ewentualnie Dialog profil podstawowy za niewiele ponad 30zł. W tych planach nie ma wliczonych minut.
Maniek99, ja bym właśnie liczył na cuda. Niedawno TP zapowiedziała, że będą powoli rezygnować z POTS na rzecz VoIP. Także będą nielimitowane za grosze i komórki za pół darmo. A jak jeszcze spadnie mtr do 3gr to być może i będą wielkie pakiety w tym kierunku.
Tak z ciekawości - czy taka "stacjonarna komórka" ma nadany jakiś wyższy priorytet? Tzn jak jest sieć przeciążona to one normalnie działają czy tak samo leżą i kwiczą/rozłącza co chwile?

#543904  autor: KC-KARLOS
 29 mar 2012, 17:00
Vieslav pisze:Tak z ciekawości - czy taka "stacjonarna komórka" ma nadany jakiś wyższy priorytet? Tzn jak jest sieć przeciążona to one normalnie działają czy tak samo leżą i kwiczą/rozłącza co chwile?
W przypadku mojej babci, która ma Orange Strefę, wszystko działa idealnie - nic nie rozłącza, powiem lepiej: chwilami jakość połączenia jest lepsza niż w telefonie mojej mamy (komórka prepaid w Orange).

#543913  autor: Maniek99
 29 mar 2012, 17:10
@Vieslav
Oni by na pewno chcieli zrezygnować z POTS, ale na BSA VoIP-a przecież nie sprzedadzą (koszt utrzymania linii zabije ofertę).
A znowu jak na VoIP, to chcą za niego sporo (biorąc pod uwagę krosowanie sprzedaży i awaryjność usługi).

Nie sądzę żeby stacjonarna komórka miała wyższy priorytet.
Coś takiego przeznaczone jest dla służb np. ratowniczym itp. , ale nie wiem czy u nas z tego korzystają (standard GSM to przewiduje).

#543950  autor: Arturos
 29 mar 2012, 18:51
Jeszcze do końca marca możesz przenieść numer do Orange stacjonarny na kablu abo 35 zł 75 minut przy umowie 24 mc lub 150 minut przy umowie na 36 mc

Pozdrawiam Arturos

#543962  autor: Vieslav
 29 mar 2012, 19:16
Maniek99, wiadomo, że nikt nie zaoferuje tak jak np w HaloNecie 1zł za utrzymanie numeru przez rok, no niechby nawet w tym przypadku było miesięcznie. Tak jak napisałeś - dochodzi utrzymanie linii i awarie. Za coś to trzeba opłacać. Dlatego oferty 2w1 i 3w1 rządzą - przecież teraz operator woli dać więcej za tyle samo niż obniżać cenę. Obserwując oferty podejrzewam, że granica opłacalności na telefon + net to jakieś 50zł. I całkiem realne będzie kiedyś dostać VoIPa bez limitu na stacjonarne i jakiś wolniejszy net za te pieniądze. Tak BTW to swoje rozważania opieram o ofertę funpacka.

#543972  autor: Maniek99
 29 mar 2012, 20:01
@Vieslav
Ok, tylko czy rzeczywiście od TP dostajesz więcej za tą samą ceną?
Przykładowo Netia daje pakiet NoLimit+NonStop z prawdziwym telefonem za ~100zł mimo tego że ponad połowa tej kwoty ląduje w TP.

A TP daje mi za ponad 100zł podobną ofertę ale z VoIP-em.
Vieslav pisze:Obserwując oferty podejrzewam, że granica opłacalności na telefon + net to jakieś 50zł.
Na linii TP nierealne.

#543994  autor: cansada
 29 mar 2012, 21:04
Arturos pisze:Jeszcze do końca marca możesz przenieść numer do Orange stacjonarny na kablu abo 35 zł 75 minut przy umowie 24 mc lub 150 minut przy umowie na 36 mc
To by mi nawet odpowiadalo ale niestey chyba umowa kończy mi się w kwietniu lub maju więc placilbm 2 abonamenty.
A tak na marginesie te 35 zl to jest z vatem czy bez?

#544005  autor: Maniek99
 29 mar 2012, 21:31
35zł brutto. Minusem tego planu Orange jest naliczanie minutowe, więc te 15minut więcej względem T jest trochę złudne.
Umowę możesz podpisać już teraz, po prostu zaznaczasz że przeniesienie ma nastąpić z końcem okresu zastrzeżonego.