• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #515433  autor: auvi
 14 lis 2011, 17:31
Witajcie.
Ostatnio postanowiłem potestować internet mobilny, zakupiłem w tym celu modemik Huawei E870 oraz kilka starterów (Orange, Plus i Play).

Na karcie Playa nie połączyłem się ani razu, chyba jest uszkodzona, bo w telefonie też nie działa (niestety wyrzuciłem paragon).

Na karcie Orange powoli ale działa, problem w tym, że szybko przepadły mi środki. W aplikacji otrzymuję komunikat o ich braku, a nie sądzę, by te kilkanaście krótkich połączeń jakie wykonałem wyczerpało 1 GB ze startera.

Na karcie Plusa chodzi słabo, ale za to jest zasięg w miejscu, gdzie mi na tym zależy (a Orange nie ma). Niestety po kilku tygodniach od pierwszego połączenia wyskoczył komunikat, że zdalny komputer przerwał połączenie, więc i tu podejrzewam o brak środków czy upływ terminu ich ważności (ździerstwo!)

W związku z tymi problemami mam pytanie z czego korzystać w takiej formie, by nie tracić pieniędzy a mieć Internet mobilny, gdy będzie potrzebny: czyli raz na tydzień-dwa, czasem w mieście, czasem na wsi, bez zbędnych doładowań i utraty środków z konta.

Czy taką kartę internetową doładowuje się tak samo jak numer telefoniczny? Skąd go wziąć jeśli mam tylko kartę?

#515436  autor: KC-KARLOS
 14 lis 2011, 17:48
auvi pisze:W związku z tymi problemami mam pytanie z czego korzystać w takiej formie, by nie tracić pieniędzy a mieć Internet mobilny, gdy będzie potrzebny: czyli raz na tydzień-dwa, czasem w mieście, czasem na wsi, bez zbędnych doładowań i utraty środków z konta.
Ja w czasie długiego weekendu korzystałem z Orange na kartę, ale w taryfie Orange POP, wykupując codziennie po 100 MB pakietu netowego za 2 zł. Od piątku do niedzieli (11-13.11.2011) zużyłem 3 takie pakiety (razem 6 zł). Pakiet zużywałem na szczątkowym zasięgu UMTS na wsi 10 km od nadajnika :)

Jeśli nie chcesz się bawić w pakiety netowe, można np. kupić starter Orange Free na Kartę - 20 zł (łącznie za to jest do zużycia 1200 MB nawet na 2 lata - po wysłaniu SMSa).

Play Online na Kartę działa poprawnie tylko w zasięgu 3G Play'a. Jeśli byłbyś w jego zasięgu, polecam za 10 zł usługę Nocny Transfer, wtedy od 24 do 9 rano, net jest darmowy, nawet po wyczerpaniu środków na koncie. Jest warunek - konto na wychodzące musi być ważne (efektywne w tej ofercie jest zasilenie za 30 zł/mies.).
Starter najtańszy to koszt 9 zł (300 MB na start).

Plus na kartę: polecam kupno startera 36i6 za 9 zł i kupić pakiet 100 MB za 7 zł - wtedy po przekroczeniu pakietu, jest lejek 32 kbit/s, ALE za neta nie pobiorą ani grosza. W taki sposób można z neta korzystać nawet do 30 dni od odpalenia i jednoczesnego włączenia pakietu. Uwaga, aby korzystać z pakietu, musisz mieć więcej niż 0,00 na koncie.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#515614  autor: auvi
 15 lis 2011, 14:09
Wolałbym nie bawić się w pakiety internetowe, bo to trzeba kontrolować.

Co do Playa to na ich karcie i moim modemie w ogóle się nie połączyłem - sprzedawca właśnie stwierdził, że to problem z 3G - jak mam sprawdzić gdzie ten zasięg jest skoro na mapie zasięgu Playa jest napisane UMTS na zewnątrz i wewnątrz budynków?

A co do Orange, to o co chodzi z wysłaniem SMS?
Ja właśnie kupiłem starter za 20 zł i po dwóch miesiącach od kupna mam 0 na koncie, z tym, że tak jak pisałem: łączyłem się sporadycznie i na pewno nie wykorzystałem pakietu.
 #515620  autor: markoz7874
 15 lis 2011, 14:34
auvi pisze: W związku z tymi problemami mam pytanie z czego korzystać w takiej formie, by nie tracić pieniędzy a mieć Internet mobilny, gdy będzie potrzebny: czyli raz na tydzień-dwa, czasem w mieście, czasem na wsi, bez zbędnych doładowań i utraty środków z konta.
Troche nieprecyzyjnie okresliles swoje potrzeby - nie wiadomo jak duzo danych chcesz sciagac i z jaka predkoscia?
Zerknij na propozycje aero2 i freem.
Aero2 to ciagly dostep do internetu za symboliczna jednorazowa oplate, jednak nie mozna dzwonic i odbierac polaczen. FreeM, dostep do internetu za darmo, mozna dzwonic i odbierac polaczenia telefoniczne, ale internet jest przerywany reklamami co 500kB, limit dzienny 10MB i miesieczny 1GB. Co ciekawe, wystarczy uzywac internetu, aby starter przedluzal sie o kolejny miesiac bez zadnych doladowan. Starter jest wysylany za darmo, wiec przetestowanie tej uslugi nic nie kosztuje - wystarczy zamowic.
Jest tez mbank mobile - korzystny cennik rozmow telefonicznych i 50GB do wykorzystania miesiecznie za darmo (naliczane co 1KB)

#515666  autor: auvi
 15 lis 2011, 18:19
Panowie, mi nie chodzi o Internet w telefonie, bo to jakaś pomyłka. Dlatego nie obchodzą mnie połączenia telefoniczne i nie pytałem o takowe. Chodzi mi o mobilny dostęp do Internetu na moim modemie. Z tego co widzę to Play ma swoje modemy "rekomendowane" na tym całym pseudo4G więc może o to chodzi, że ich karta na moim modemie nie chodzi. Jeśli to prawda to Playowi podziękuję. Póki co nie zamierzam się wiązać żadną umową, ale zbliża się pewien okres przejściowy, więc potrzeby i wymagania mogą się zmienić. Do tej pory potrzebowałem dostępu do sieci na wyjeździe, raz/dwa na tydzień, sprawdzić coś w drodze, pokazać coś komuś na urlopie, albo np.: nie nudzić się czekająć na naprawę auta w serwisie. Z czymś takim gigabajt miesięcznie spokojnie wystarcza, więc te 20 zł odżałuję, tylko o co do jasnej ciasnej chodzi z tymi środkami w Orange?
Plus to w ogóle porażka, bo na tej karcie, której ważność straciłem nie skorzystawszy z niej w ogóle, było ZTCP 300 MB za 9 zł...

#515673  autor: Sig
 15 lis 2011, 18:43
Nie do końca rozumiem, "środkami" w sensie złotówek? Po doładowaniu dostajesz bonus MB (transferu), a złotówki zostają na koncie, dlatego np. logujac się do ORange on-line widzisz dwie pozycje - transfer z bonusu i transfer z bonusu+potencjalne wykorzystanie złotówek które masz.

Na twoim miejscu zrobiłbym tak. Ładujesz za 100 zł (które możesz kupić na Allegro za spokojnie 90, a z czekaniem jeszcze taniej). Dostajesz bodajże 6GB bonusu transferu danych, waznego 150 dni. Złotówki zostają na koncie. Do końca listopada wysyłasz tego SMS, który wydłuży ci ważność konta (i bonusu MB) do DWÓCH LAT. Cały czas masz 110 zł na koncie, które to możesz sprzedać jako przelew SMS, pozostawiając sobie transfer danych.
Pieniadze wydane raz,realny koszt może ok. 30 zł, a spokój na baaaaaaardzo długo. Gdyby z jakiegoś powodu bonus MB przepadł w okresie krótszym niż dwa lata (co się już rzadko zdaża), po reklamacji go przywracają.

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.

#515683  autor: auvi
 15 lis 2011, 19:12
Zaraz, ale jak ja się mam tam zalogować? Tę przeładowaną książeczkę, którą otrzymałem w salonie już wyrzuciłem jak każdy normalny człowiek. Gdzie mam się logować i w jakim sensie? Mi chodzi tylko o logowanie na mojej karcie do Internetu.
A dlaczego nie rozumiesz środków jako złotówki to już zupełnie nie rozumiem...

#515689  autor: markoz7874
 15 lis 2011, 19:29
auvi pisze:Panowie, mi nie chodzi o Internet w telefonie, bo to jakaś pomyłka. Dlatego nie obchodzą mnie połączenia telefoniczne i nie pytałem o takowe. Chodzi mi o mobilny dostęp do Internetu na moim modemie...
Pisalem o szczegolach oferty. To, ze mozana wykorzystac karte sim w telefonie, wcale nie znaczy, ze nie mozna jej umiescic w modemie. FreeM mozesz zamowic za darmo wchodzac na ich strone. Nic nie kosztuje, wiec bez zbednych dyskusji zamawiasz; pasuje - zostawiasz, nie pasuje - wywalasz do kosza.
Z Aero2 jest juz troche gorzej, bo aby ja zamowic musisz wypelnic, podpisac umowe i wyslac.
Do tego kosztuje 20zł kaucji, 7zł za przesylkę i koszt listu poleconego (okolo 3-4zl) aby wyslac podpisana umowe. Czekasz okolo miesiaca i otrzymujesz list polecony z karta sim, z ktorej mozesz korzystac przez prawie 3lata bez ponoszenia dodatkowych kosztow.
Wady aero to, ze nie z kazdym modemem dziala, czas uzytkowania okolo 3lat, oraz predkosc max 256/512. Sprawdz tez zasieg. Czasem uzytkowania bym sie nie przejmowal, bo nie wiadomo jakie lepsze oferty beda za 2-3lata. Zadasz wtedy podobne pytanie na forum i na 99% dostaniesz duzo lepsze pomysly na "darmowy" internet.
Ja zamowilem aero2 i uzytkuje w podobny sposob jak Ty planujesz zrobic i nie narzekam. Z tym, ze na razie siedzi w smartfonie, ale jak zdobede modem to karte przeloze.

#517561  autor: daroQ
 23 lis 2011, 19:33
Ja korzystam ORANGE FREE, tylko że kupionego na allegro.
Wpisz sobie na Allegro "orange free" i tam sprzedają kartę sim z 6,2GB transferu ważną przez 2 lata. Kosztuje to jakieś 35zł z przesyłką. Płacisz 35zł i korzystasz do póki nie wyczerpiesz tych 6GB lub nie upłynie ważność, czyli dwa lata.

#540100  autor: auvi
 10 mar 2012, 12:45
No niestety Orange chodzi bardzo słabo. Wykorzystałem dwa startery 1 GB za 20 zł, z czego jeden przedłużyłem na 2 lata i kilka razy zasiliłem. Pingi są rzędu 200-500 ms a prędkości po kilkanaście kbit/s. Słabieńko. Dlatego zmieniłem taryfę w Playu na AI i korzystam z mobilnego hotspota.
Zastanawiam się czy w moim mieście jest firma dająca mobilny internet, na którym można grać w sieci i bez problemu słuchać youtube.