• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #528688  autor: shootem
 16 sty 2012, 14:12
Witajcie.

Niedawno wypatrzyłem w Play24 informację, że mogę już przedłużyć umowę na Play Online. Ja i jeszcze dwie osoby korzystamy z oferty Play Online69 (za 59 zł) na zestawie modem + router (traktujemy to jako internet stacjonarny). Nie wykorzystujemy przyznanego nam limitu, czemu winna po trosze jest prędkość - 2Mbit/s to za mało do komfortowego surfowania przy trzech jednocześnie podpiętych komputerach. Oferta przedłużeniowa przypomina ofertę dla nowych, z tym że nie mam możliwości dobrania urządzenia przy rocznym kontrakcie.

Zastanawiam się zatem nad przejściem do T-Mobile (żona ma tam abonament, a zatem byłaby szansa na zniżkę). Czy istnieje możliwość podpisania rocznej umowy z urządzeniem w TM lub umowy z większym limitem niż 7GB oferowane teraz bez urządzenia (powiedzmy 10GB)? Najlepiej na rok, bo kto wie, co wydarzy się w ciągu dwóch lat. A może w Play byłaby szansa na lepsze warunki - najważniejsza dla mnie jest prędkość, mniej ważne jest urządzenie czy zniżka na abonament. Może bardziej opłacałoby się kupić modem na wolnym rynku? Co myślicie na ten temat?

Przyroda postąpiła z nami jak łotr. Im kto bardziej w życiu zmądrzeje, tym bliżej do jamy.
Stanisław Lem

#528696  autor: pakierhakierxd
 16 sty 2012, 14:46
W play możesz tylko dostać te warunki co są na stronie
http://www.play.pl/pl/promocja/dla-prze ... index.html

Jeśli masz 3g t-mobile i dobry zasięg do tego cena tańsza możesz brać T-mobile jeśli będzie tylko 2g to nawet o tym nie myśl :P

Pozdrawiam :)

#528704  autor: Vieslav
 16 sty 2012, 15:58
Ja mam wyjście - kabel :P . Za 59zł będzie nawet ponad 5mb/s, zależy od dostawcy. Widzę, że jesteś z Lublina. Napisz jakie osiedle, może coś podpowiem.
W T-Mobile za 59zł jest 8GB limitu + 2GB gratis jeśli zamówisz przez www. Nie limitują prędkości tak jak Play. Z odpowiednim modemem masz do 42mb/s. Niestety nie wiem czy T ma w Lublinie zasięg HSPA+ DC pozwalający osiągnąć do 42mb/s. Orange ma, a jak jest z T-Mobile to nie wiem. Na pewno będzie do 21mb/s z odpowiednim modemem. Limit pójdzie szybko na takiej prędkości. Na szczęście w opcji za 59zł masz w ramach abonamentu usługę blueconnect noc. Jeśli masz telefon z abonamentem dostaniesz zniżkę 10zł na internet. Także powodzenia. :-)

#528721  autor: shootem
 16 sty 2012, 17:42
pakierhakierxd pisze:W play możesz tylko dostać te warunki co są na stronie
Aha, to kiepsko. Myślałem, że może mogą zaoferować coś więcej. Poza tym w Lublinie nie ma raczej problemu z zasięgiem T-Mobile.
Vieslav pisze:Ja mam wyjście - kabel :P . Za 59zł będzie nawet ponad 5mb/s, zależy od dostawcy.
Kabel to fajna sprawa, ale ja nie chcę się wiązać umową na internet stacjonarny. Jestem studentem na gościnnych występach w tym mieście, umowa terminowa zatem odpada. Nie ma pewności, że spędzę tu cały okres zastrzeżony. Poza tym Internet z Play został po poprzednim mieszkaniu, w którym właściciel nie chciał się zgodzić na poprowadzenie kabla.
Vieslav pisze:W T-Mobile za 59zł jest 8GB limitu + 2GB gratis jeśli zamówisz przez www.
Tylko ta umowa na 24 miesiące... Z drugiej strony 7 GB na 12 miesięcy za 39 zł (ze zniżką) plus 9,08 zł za nocne ściąganie nie do końca mnie urządza. Ale wybrzydzam.

Poza tym zwykłe HSPA+ w zupełności nam wystarczy. Dla porównania: teraz podłączone są dwa komputery i mamy dramatyczne zwolnienie.

Przyroda postąpiła z nami jak łotr. Im kto bardziej w życiu zmądrzeje, tym bliżej do jamy.
Stanisław Lem

#528778  autor: Vieslav
 16 sty 2012, 21:01
Przecież są umowy na czas nieokreślony lub tylko na kilka miesięcy. Zależy od operatora. Taki nPlay na przykład daje możliwość podpisania umowy na czas nieokreślony, tylko podejrzewam, że wtedy jest jakaś opłata za podłączenie.
Tak jak napisałem - nie miałem przyjemności testowania T-Mobile w Lublinie. Z tego, co słyszałem to Heyah wyciąga 1mb/s, czyli dokładnie tyle, na ile jest ograniczenie. Z voice raczej nie ma problemów więc pewnie i data będzie śmigać.

#528859  autor: shootem
 17 sty 2012, 01:26
Vieslav pisze:Przecież są umowy na czas nieokreślony lub tylko na kilka miesięcy.
Fakt, są. Ale zazwyczaj dużo mniej korzystne niż terminowe. Poza tym musiałbym prosić o zgodę właściciela mieszkania, a tę niekoniecznie musiałby mi udzielić.

BTW, przejrzałem stronę nPlay z ciekawości, ale zobaczyłem tylko oferty terminowe. Być może mają coś innego, ale nie chwalą się tym na stronie.

Najbardziej w bieżącej sytuacji cenię sobie możliwość bezstresowego przeniesienia internetu do nowej lokalizacji (oczywiście w Lublinie). Mam dostęp od pierwszego dnia w nowym miejscu. Z pewnych względów taka mobilność może mi się przydać jeszcze bardziej w niedalekiej przyszłości. Tyle że dla większej mobilności muszę się przenieść do większego operatora. A może inny operator oferuje coś ciekawszego niż te 10 GB z prędkością 21 (42) Mbit/s za 49 zł plus modem na 24 miesiące?

Stanisław Lem

#528962  autor: Vieslav
 17 sty 2012, 18:47
shootem pisze: BTW, przejrzałem stronę nPlay z ciekawości, ale zobaczyłem tylko oferty terminowe. Być może mają coś innego, ale nie chwalą się tym na stronie.
Ceny, które od razu się wyświetlają dotyczą umów bezterminowych. Po wejściu w promocje masz ceny dla umów terminowych.
shootem pisze: Najbardziej w bieżącej sytuacji cenię sobie możliwość bezstresowego przeniesienia internetu do nowej lokalizacji (oczywiście w Lublinie).
W takim razie te osiedlowe odpadają. Niby nPlay ma duży zasięg, ale jeszcze niewystarczający. Nawet UPC w niektórych lokalizacjach nie ma. Tak BTW to kiedyś rozmawiałem z panem z nPlaya, czy mogę liczyć na ich kabelek w mieszkaniu czy zakładać UPC (nPlay jest w bloku obok). Stwierdził, że nie opłaca im się robić instalacji, bo ja jeden z całego bloku wezmę 100mb/s a reszta (głównie emeryci) najniższy pakiet tv analogowej :P .
shootem pisze:A może inny operator oferuje coś ciekawszego niż te 10 GB z prędkością 21 (42) Mbit/s za 49 zł plus modem na 24 miesiące?
Orange niby ma HSPA+ DC (do 42mb/s) w Lublinie, ale ich oferta słabo wypada przy T-Mobile (masz przecież zniżkę). Plus i Polsat mają taką ofertę, że nawet żal czytać.

#529028  autor: shootem
 17 sty 2012, 23:40
Vieslav pisze:Nawet UPC w niektórych lokalizacjach nie ma.
W poprzedniej lokalizacji ten operator był przez nas poważnie brany pod uwagę, ale nie było warunków. Podobno kabel gdzieś był, raz przyszło coś z UPC do jednego z byłych mieszkańców, ale komplikacje z właścicielem zniechęciły nas do szukania kabla... I jesteśmy w Play.
Vieslav pisze:Orange niby ma HSPA+ DC (do 42mb/s) w Lublinie, ale ich oferta słabo wypada przy T-Mobile (masz przecież zniżkę). Plus i Polsat mają taką ofertę, że nawet żal czytać.
Tak myślałem. Miałem jeszcze nadzieję, że może są jakieś zakopane fajne oferty, ale nic z tego.

Telepolis doniósł dziś o jakichś zmianach w blueconnect, może T odświeży trochę ofertę. Przydałyby się krótsze umowy.

Jeszcze poszukam, może coś się znajdzie...

Stanisław Lem

#529031  autor: sosen
 18 sty 2012, 00:52
Ja korzystam z nplay w lbn właśnie i internecik śmiga pięknie. Jak masz taką możliwość to warto o tym pomyśleć a jak mobilny... hm... jak masz dobry zasięg i net jest dosyć stabilny to moim zdaniem można pozostać. Ewentualnie Orange (jak by ktoś miał z rodzinki jakiś abo w Orange minimum 39 zł to wtedy kupujesz free za np. za 79, dostajesz rabat na fakturę 15 zł i limit 15GB przy zakupie przez neta i do tego Szczęśliwe godziny).

Ewentualnie ja mogę ci zaproponować dobrą opcję :-). Cesja. 14 GB limit, modem za free z anteną zewnętrzną, abo 59.Za free masz modem i antenę i dwa pierwsze miesiące abonamentu. A umowa tylko do końca wakacji (oczywiście tegorocznych).

Krócej taniej i z modemem.

Jak byś był zainteresowany to śmiało pisz na priv