• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #527737  autor: Durek
 12 sty 2012, 12:25
Witam. Mialem jeszcze kilka miesiecy temu net stacjonarny z Multimo (przez blisko 2 lata). Jakis takich wiekszych problemow nie bylo ale raz sprawa otarla sie o UKE, ktore zalatwilo w 3 dni to, czego mi sie nie udawalo przez 2 miesiace.

Teraz zastanawiam sie nad Neostrada lub Orange. Linia pokazuje ze moge miec max 10 mega, ale przypuszczam ze na 6 sie zakonczy. Czytalem ostatnio, ze Neo dosc znacznie siadlo (włączenie DLM). Mozecie doradzic i powiedziec jak sie spisuje np. net stacjonalny Orange ?

#527751  autor: Vieslav
 12 sty 2012, 13:18
Powiem tak: jaka cena takie łącze. Do tej pory byłem zadowolony, ale często wieczorami (od 16 do czasem nawet 22) na moim freedomie 6mb/s zdarza się coś takiego:
Obrazek
Strony ciężko na tym przeglądać, ale co ciekawe torrenty działają z prędkością ponad 300KB/s, a pobierając kilka plików na raz prędkość również się zwiększa. Nie jest to wina centrali, gdyż Netia BSA i neostrady w tej samej lokalizacji działają dobrze. Być może problem mam tylko ja, badam sprawę od jakiegoś miesiąca i niestety nikt inny nie raczy podzielić się swoimi statystykami z freedoma. Na neostradzie jest DLM, więc duże prędkości na słabych liniach odpadają, będą ciąć synchro automatycznie. Masz może gdzieś parametry linii jeszcze z czasów Multimo?

#527806  autor: Durek
 12 sty 2012, 17:00
Jak byłem podłączony pod port ADSL2+ to parametry miałem następujące:

DSL Modulation Mode: ADSL2+
DSL Path Mode: Interleaved
Downstream Rate: 7450 kbps
Upstream Rate: 639 kbps
Downstream Margin: 23 db
Upstream Margin: 23 db
Downstream Line Attenuation: 30 db
Upstream Line Attenuation: 6.5 db
Downstream Transmit Power: 12 db
Upstream Transmit Power: 22 db

Przy G.dmt były takie:

Downstream Margin: 15 db
Upstream Margin: 24 db
Downstream Line Attenuation: 36 db
Upstream Line Attenuation: 9 db
Downstream Transmit Power: 11 db
Upstream Transmit Power: 18 db

Jako, że porty ADSL2+ telekomunikacja trzyma dla siebie, tj. dla Neostrady a nie dla BSA (Orange) to raczej wepną mnie pod G.dmt :( Check TPSA pokazuje ze niby max. 10 mega powinno iść.

#527824  autor: Vieslav
 12 sty 2012, 18:16
Na tej linii około 15 mb/s da się wyciągnąć. Przy 10mb/s będzie jeszcze zapas marginesu więc nie powinno być problemów z DLM. Chyba, że ludzie masowo zaczną zwiększać prędkości, pojawi się więcej zakłóceń i parametry pójdą w dół.
Durek pisze: Jako, że porty ADSL2+ telekomunikacja trzyma dla siebie, tj. dla Neostrady a nie dla BSA (Orange) to raczej wepną mnie pod G.dmt
To nie jest tak. W przypadku BSA masz wybór z poziomu rutera, czy chcesz ADSL2+ czy G.DMT więc prawdopodobnie wszystkie wpinają domyślnie w ADSL2+. Neostrady poniżej 6mb/s i czasami także 6mb/s lecą od razu na G.DMT i nie ma opcji, żeby to zmienić.

#527940  autor: erex
 12 sty 2012, 22:08
Vieslav pisze:Powiem tak: jaka cena takie łącze. Do tej pory byłem zadowolony, ale często wieczorami (od 16 do czasem nawet 22) na moim freedomie 6mb/s zdarza się coś takiego:
Obrazek
Strony ciężko na tym przeglądać, ale co ciekawe torrenty działają z prędkością ponad 300KB/s, a pobierając kilka plików na raz prędkość również się zwiększa. Nie jest to wina centrali, gdyż Netia BSA i neostrady w tej samej lokalizacji działają dobrze. Być może problem mam tylko ja, badam sprawę od jakiegoś miesiąca i niestety nikt inny nie raczy podzielić się swoimi statystykami z freedoma. Na neostradzie jest DLM, więc duże prędkości na słabych liniach odpadają, będą ciąć synchro automatycznie. Masz może gdzieś parametry linii jeszcze z czasów Multimo?
Witam,

Zarejestrowałem się chcąc napisać o swoim freedomie.
Również mam problem od niecałego miesiąca z jakością internetu (zaczęło sie prawdopodobnie 29 grudnia).
Objaw w godzinach wzmożonego popołudniowego ruchu co kilka sekund/minut
jakikolwiek transfer danych się zatrzymuje na 1, 2 lub 3 sekundy.
Co jakiś czas na kilka dłuższych sekund - wtedy mój router nawiązuje nowe połączenie PPP = nowy IP. Nie mylić z utratą synchronizacji.
W nocy i godzinach porannych wygląda, że jest ok.
Już jestem po kilku zgłoszeniach do bok, był pan technik z Eltela - linia OK.
Kolesie z bok orange twierdzą że dostają informacje że wszystko jest ok, a ja im kilka razy że nie jest. Oni mogą wysłać znowu technika i tak w kółko.

Informacje dodatkowe:
1.Technik z Eltel'a powiedział, że nie tylko jest u mnie taki problem. Neostrada i Netia mają tak samo na mojej centrali - Centrala przeciążona
2. Kolega z Cieszyna od połowy grudnia ma to samo, jemu orange odpowiedział, że centrala jest przeciążona i że ma czekać na rozbudowę... .

Ponoć problem występuje w południowej Polsce.

Pozdrawiam
e

#527998  autor: Vieslav
 12 sty 2012, 23:38
Fajnie, że nie jestem sam :-) .
Niestety nie jestem w stanie napisać, kiedy u mnie dokładnie zaczęły się problemy. ADSLa nie widziałem od września do 24 grudnia. Wtedy jeszcze było ok. 25 w godzinach popołudniowych zaczęły się problemy. Ok, święta, każdy na necie siedzi, przeżyje. Niestety do 29 nic się nie zmieniło. Potem wyjechałem. Przypadkiem popytałem sąsiadów mających neostrady i Netie na BSA; oni nie mieli żadnych wahań transferu ani w święta, ani potem. Co ciekawe, logując się zdalnie na ruter widzę, że zdarzają się wieczory z normalną prędkością (jakiś raz, dwa razy na tydzień). Centrala odpada, każde inne łącze działa normalnie.
Niczego nie zgłaszałem, teoretycznie 6mb/s nie ma prawa działać na mojej linii i prawdopodobnie przy jakiejkolwiek sprawie dotyczącej neta od razu dadzą mi BMT więc siedzę cicho.
Zapomniałem dodać, że najgorzej jest z youtube; o ile wcześniej w szczycie widać było normalne przeciążenia, to teraz buforowanie nawet nie drgnie.

#528604  autor: Marens
 15 sty 2012, 20:59
Vieslav pisze:Fajnie, że nie jestem sam :-) .
Ostatnio też mam problem z pełnią prędkością w godzinach szczytu.
Orange Freedom 10Mbit/s działa na poziomie 6-8Mbit/s
http://prntscr.com/5ch46

Nie mam teraz czasu ani ochoty bawić się w reklamacje.
Jeśli nie poprawi się samo za jakiś czas to zlecę migracje na 6Mbit/s
Linia jest sprawna i stabilna, pamiętam że na początku mojej przygody z Orange też był taki problem, że 20Mbit/s działało na poziomie 8Mbit/s potem po jakimś czasie działało okej aż do niedawna. Jeszcze wcześniej aneksowałem umowę, bawić w reklamacje mi się nie chce gdyż ostatnio jak zgłaszałem 8Mbit/s zamiast 20Mbit/s to po stronie TP było wszystko w porządku. Przerobili linie na Neostradę i było tyle ile powinno być a Orange odrzucał reklamację.

Youtube, pingi i cała reszta jest okej.
Tylko jest problem z wysyceniem łącza na 10Mbit/s.
Sąsiada Neostrada 10Mbit/s działa ile fabryka dała.