• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #509811  autor: kłejki
 18 paź 2011, 20:05
Witam wszystkich forumowiczów !

Moja sprawa wygląda następująco. Otóż posiadam INTERNET w Play na abonament i mam jedną, nieopłaconą fakturę, której termin ubiegał 26 września. 15 października otrzymałem maila w której proszą o mnie o uregulowanie należności w celu uniknięcia blokady połączeń wychodzących. Dzisiaj zadzwoniła do mnie pani z BOK-u i poprosiła o hasło do Internetu (albo połączeń wychodzących, nie pamiętam, w każdym bądź razie hasło). Nie podałem, gdyż nie miałem możliwości odnalezienia go i powiedziałem, że przekażę jutro. Jestem jednak pewien (i załóżmy, że tak jest), że prośba o hasło była powiązana z blokadą połączeń wychodzących Internetu.

Wcześniej parę razy zdarzyło mi się, że nie opłaciłem faktury za dwa miesiące z rzędu. Raz zablokowano mi modem, ale po opłaceniu należności wszystko zostało przywrócone. Nie było też żadnych telefonów.

Teraz pytania:

-Dlaczego tym razem przy jednej nieuregulowanej fakturze zadzwoniono do mnie z prośbą o hasło ?
- Jakie są konsekwencje blokady połączeń wychodzących ?
-Czy wiąże się to z zerwaniem umowy i wlepieniem kary umownej ?
-Czy jeśli w miarę szybko ureguluję należność, np. jutro wniosek o wyłączenie połączeń zostanie anulowany ?
-Czy są dodatkowe kary za zwłokę przy płatności (przypominam, że wcześniej miałem podobne sytuacje i wystarczyło uregulować rachunki)

Bardzo gorąco proszę o pomoc. Pozdrawiam :)

[ Dodano: 2011-10-18, 20:38 ]
AKTUALIZACJA. Przepraszam za dubel, spam itp, itd., ale naprawdę bardzo zależy mi na jak najszybszym uzyskaniu odpowiedzi. Pozdrawiam .

#509825  autor: KC-KARLOS
 18 paź 2011, 20:49
Dlaczego tym razem przy jednej nieuregulowanej fakturze zadzwoniono do mnie z prośbą o hasło ?
Weryfikacja klienta i wyjaśnienie nieuregulowanej płatności.
kłejki pisze: Jakie są konsekwencje blokady połączeń wychodzących ?
Jeśli system billingowy wykryje max 3 niedopłaty za ostatnie 3 faktury VAT (nawet kilkuzłotowe czy groszowe), dochodzi do zablokowania połączeń wychodzących, można wtedy TYLKO odbierać rozmowy i SMSy.
kłejki pisze:Czy wiąże się to z zerwaniem umowy i wlepieniem kary umownej ?
Tak szybko to nie, ale jeśli za kolejnych faktur nie uregulujesz, P4 zerwie umowę i wlepi karę + niespłacone faktury.
kłejki pisze:Czy jeśli w miarę szybko ureguluję należność, np. jutro wniosek o wyłączenie połączeń zostanie anulowany ?
Trzeba jak najszybciej wpłacić kwotę zadłużenia na konto P4 i po tej operacji NATYCHMIAST udać się do sklepu PLAY, w celu zrobienia zgłoszenia odblokowania wychodzących. Pracownik Play po okazaniu przez Ciebie potwierdzenia zapłacenia zadłużenia za usługi w Play, zeskanuje dokument i prześle go do Centrali PLAY w Warszawie na Taśmową. Wtedy trzeba uzbroić się w cierpliwość kilkudniową (księgowanie płatności na konto Play - można też ponaglić zgłoszenie odblokowania, dzwoniąc pod *500 i wybierając 3 oraz mieć przygotowany numer Abonenta, PESEL, czy inne dany z umowy).
kłejki pisze:Czy są dodatkowe kary za zwłokę przy płatności (przypominam, że wcześniej miałem podobne sytuacje i wystarczyło uregulować rachunki)
Nie ma. Play nie pobiera żadnych odsetek, za nieterminowe płatności faktur VAT.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#509831  autor: kłejki
 18 paź 2011, 21:03
Dzięki wielkie za odp. Jednak połączenia wychodzące INTERNETU nie zostały mi zablokowane, jeszcze. Co mam zrobić, jeśli zostaną zablokowane ? Jak je potem odblokować ?

#509834  autor: KC-KARLOS
 18 paź 2011, 21:11
kłejki pisze:Co mam zrobić, jeśli zostaną zablokowane ? Jak je potem odblokować ?
Tak jak napisałem w poprzednim poście:
> jak najszybciej uiścić zaległość
> zeskanować dowód wpłaty i go wysłać do Play (najłatwiej takie zgłoszenie zrobić w dowolnym punkcie Play)
> poczekać kilka dni (można też tak 1-2 dni po dokonaniu zgłoszenia ponaglić je telefonicznie)
> jeśli to zrobisz odpowiednio szybko, a zaległość zaksięguje się na koncie Play, otrzymasz SMSa o odblokowaniu wychodzących - wtedy możesz korzystać z usług.
Pamiętaj o regulowaniu płatności w całości oraz w terminie - unikniesz ponownych problemów w przyszłości.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟

#509845  autor: kłejki
 18 paź 2011, 21:25
OK. Dzięki wielkie za info :)))

#509882  autor: kerim36
 19 paź 2011, 07:59
kłejki pisze:Co mam zrobić, jeśli zostaną zablokowane ? Jak je potem odblokować ?
i po co doprowadzasz do takich sytuacji?
podpisujac umowe byles swiadom miesiecznych zobowiazan, a swoim postepowaniem niepotrzebnie robisz sobie stresa - wylacza czy nie wylacza

Mapy do fabrycznych nawigacji Opel / Citroen / Peugeot / Renault / Fiat i inne
Pogotowie komputerowe / aktualizacja map GPS
http://www.klos.net.pl

#513736  autor: elajka
 06 lis 2011, 15:30
Aż dziw bierze, że pojawiają się takie wątki na forum :P Sprawa jest prosta - przy braku opłaconej faktury operator ma prawo zablokować dostęp do usługi bo na to się godziliśmy podpisując umowę. I tak opy idą często i mimo znacznych opóźnień w płatności nie blokują neta, tylko liczą sobie odsetki. Co zrobić by nigdy nie zablokowali? Płacić rachunki w terminie :P

http://www.aptekakamagra.pl

#513787  autor: grzegi
 06 lis 2011, 19:40
Dla niektórych to trudniejsze, niż się na pierwszy rzut oka wydaje. A o ile mniej stresu, jak wszystko jest w terminie płacone ;d

#516136  autor: pauli05
 17 lis 2011, 16:49
nie chce zakładac nowego tematu, więc podepne się tutaj:)

Czy modem, który kupię z Internetem w Play będzie miał jakiegoś sim-locka?

kupiony byl pare miesięcy temu, umowa juz wypowiedziana, tylko pytanie czy modem do czegoś jeszcze sie nada czy ma simlocka, czy ewentualnie mozna go zdjąć w salonie?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 16:56 przez pauli05, łącznie zmieniany 2 razy.

#516137  autor: ezaq
 17 lis 2011, 16:54
pauli05 pisze:Czy modem, który kupię z Internetem w Play będzie miał jakiegoś sim-locka?
Modemy z Play nie mają simlocka. Można je spokojnie używać w innych sieciach. Dodatkowo sprzedawane przez Playa wersje modemów obsługują UMTS na częstotliwości 900 MHz, czego zwykle nie posiadają modemy od innych operatorów.

#516138  autor: pauli05
 17 lis 2011, 16:55
aha bo z tego co mi pokazuje google, kiedyś był problem z tymi simlockami, były załozone i nie zdejmowali ich (dane z 2010r.)

edit.
chyba jednak mają simlocka:
http://www.play.pl/resources/pdf/cennik ... Online.pdf
z dnia 4.11.2011

#516197  autor: ezaq
 17 lis 2011, 20:37
pauli05, mimo tego zapisu modemy z Playa nie mają simlocka. Osobiście posiadam trzy modemy z tej sieci. Dwa z przedłużenia umowy i jeden z zestawu na kartę i żaden z nich nie ma simlocka.
Konsultanci Playa też często twierdzą, że sprzedawane przez nich modemy mają simlocka, ale to nie prawda.

#516268  autor: pauli05
 18 lis 2011, 00:15
ok dzięki:)
wszystko wyjdzie w praniu jak przyjdzie nowa karta:)
ciocia wzięła sobie ofertę bez modemu w innej sieci i dzowniła z zapytaniem czy będzie jej działać na starym modemie Play i szczerze nie miałam pojęcia jak to u nich wygląda:)

#516274  autor: MK_
 18 lis 2011, 00:29
Definitywnie, absolutnie, bezapelacyjnie i bez żadnych wątpliwości wszystko sprzedawane w Playu jest wolne od sim-locka.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#516308  autor: pakierhakierxd
 18 lis 2011, 10:45
Ja też mam modem z playa bez simlocka i używam go w orange ponieważ tam za 20zł mogę mieć 6 gb :),nikt nie ma tańszego internetu mobilnego,minus tylko że na wsiach,mniejszych miastach tylko zasięg 2g :(

Pozdrawiam :)