• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #505320  autor: tussi5
 26 wrz 2011, 10:22
witam. jestem zainteresowany ofertą Play Online 99 dla posiadaczy własnych modemów (za 59zł limit 16gb+3gb przy zamówieniu przez internet, transfer 4mb/s). Od nadajnika mam 500m zasięg u znajomego na huawei e1750 przy oknie full, w pomieszczeniu 70-80%. Mam huawei e173s-1. Korzysta ktoś może z tej taryfy i jak mu działa? bo znajomy ma stary abonament do 2mb/s a w rzeczywistości w dzień wyciąga niecałe 0,5 - 1mb/s. Z tego powodu wacham sie czy to brać (np. w taryfie mam niby 4mb a nie wyciągne naprawdę 1 mb

#505323  autor: Maniek99
 26 wrz 2011, 10:59
Może tak być jak piszesz, ja u siebie nie przekraczam 1Mb/s.
Pożycz kartę od znajomego i zobacz ile wyciągasz u siebie na swoim modemie - przy założeniu że rzeczywiście jego limit prędkości to 2Mb/s.

Możesz też w play fresh (niema tam ograniczeń prędkości) odpalić jakiś pakiet netowy, byle byś był zalogowany do nadajnika play, bo PO tylko na nich działa.

#505328  autor: tussi5
 26 wrz 2011, 11:30
w play jest taki myk ze jak koleżka sprawdzał play to na kartę mu śmigało super a jak wziął na abonament to się lekko zdziwił bo nawet 1mb/ nie łapał pomimo że powinien osiągać 2mb
 #505331  autor: remus77
 26 wrz 2011, 11:35
tussi5 pisze:witam. jestem zainteresowany ofertą Play Online 99 dla posiadaczy własnych modemów (za 59zł limit 16gb+3gb przy zamówieniu przez internet, transfer 4mb/s). Od nadajnika mam 500m zasięg u znajomego na huawei e1750 przy oknie full, w pomieszczeniu 70-80%. Mam huawei e173s-1. Korzysta ktoś może z tej taryfy i jak mu działa? bo znajomy ma stary abonament do 2mb/s a w rzeczywistości w dzień wyciąga niecałe 0,5 - 1mb/s. Z tego powodu wacham sie czy to brać (np. w taryfie mam niby 4mb a nie wyciągne naprawdę 1 mb

Jestem użytkownikiem w/w oferty. Średnia prędkość osiągana w mojej lokalizacji to 1,5 - 2mb/s.
Prawie 4 mb/s zdażyły się może kilka razy, zawsze w okolicach 3.30 rano ;)
Proponuję skorzystać z opcji próbnej na 7 dni lub, jak słusznie zauważył, mój przedmówca zakupienie startera i sprawdzenie będzie rozsądnym posunięciem.
POzdrawiam

#505345  autor: MK_
 26 wrz 2011, 13:16
Od nadajnika mam 500m zasięg u znajomego na huawei e1750 przy oknie full, w pomieszczeniu 70-80%.
Zasięg dobry więc o ile nie sieć nie jest zapchana prędkości będą dobre. W miastach Play się raczej nie zapycha bo stacje stoją co 500-1000m.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#505390  autor: tussi5
 26 wrz 2011, 16:47
to dlaczego kumpel nie osiąga przy 2mb nawet 1 (zasięg full)?

#505402  autor: MK_
 26 wrz 2011, 18:29
Nie wiem, nie jestem jasnowidzem. Ja na Freshu mam równe 7Mb/s download (tyle wynosi ograniczenie), w abo i karcie (do 4Mb/s) też mam max.

Lubię to! 50zł na 5 miesięcy - 113min&200MB na miesiąc

#505438  autor: Vieslav
 26 wrz 2011, 20:47
tussi5 pisze:znajomy ma stary abonament do 2mb/s a w rzeczywistości w dzień wyciąga niecałe 0,5 - 1mb/s
W takim razie ty nie będziesz miał więcej, niezależnie od tego, czy weźmiesz taryfę z prędkością 1, 2 czy 4 mb/s. Przychodzi mi jeszcze do głowy jedna rzecz - twój kolega i ty macie modemy UMTS 2100. Jeśli masz możliwość pożycz modem obsługujący UMTS 900, być może będzie lepiej.
tussi5 pisze:to dlaczego kumpel nie osiąga przy 2mb nawet 1 (zasięg full)?
MK_ pisze: Ja na Freshu mam równe 7Mb/s download (tyle wynosi ograniczenie), w abo i karcie (do 4Mb/s) też mam max.
Przecież to jest internet mobilny, w każdej lokalizacji będzie działał inaczej! Widocznie w miejscu, gdzie używa go MK_ sieć jest mało obciążona.
Od siebie dodam, że konfiguracja sieci Playa mnie zabija - znajomy miał abonament play online, a raczej offline, bo pingi dochodziły do 500 - 1000ms a transfer nie przekraczał 0,1 - 0,2 mb/s. Po długim bombardowaniu BOK reklamacjami na które przyznawano bonusowe GB, których i tak nie był w stanie wykorzystać przy tej prędkości wreszcie rozwiązali z nim umowę bez konsekwencji (trwało to chyba 10 miesięcy). Został bez internetu, więc włożyliśmy do modemu kartę Play online prepaid. Ten zestaw jednak okazał się online nie tylko z nazwy - ten sam modem, ta sama lokalizacja, prędkość w okolicach 0,7 - 1 mb/s, pingi około 100ms. Niemożliwe, żeby obciążenie sieci tak drastycznie spadło prawie z dnia na dzień. W tamtym rejonie sieć nie jest mocno obciążona, a przynajmniej nie 2G - wnioskuje po połączeniach. Natomiast w moim mieście Play jest strasznie obciążony - przeprowadzenie normalnie rozmowy jest możliwe tylko na roamingu. Ale ostatnio miałem okazje korzystać przez chwilę w południe z ich internetu - prędkości nie sprawdzałem, ale strony wczytywały się przyzwoicie, rzekłbym nawet, że dobrze.