tussi5 pisze:znajomy ma stary abonament do 2mb/s a w rzeczywistości w dzień wyciąga niecałe 0,5 - 1mb/s
W takim razie ty nie będziesz miał więcej, niezależnie od tego, czy weźmiesz taryfę z prędkością 1, 2 czy 4 mb/s. Przychodzi mi jeszcze do głowy jedna rzecz - twój kolega i ty macie modemy UMTS 2100. Jeśli masz możliwość pożycz modem obsługujący UMTS 900, być może będzie lepiej.
tussi5 pisze:to dlaczego kumpel nie osiąga przy 2mb nawet 1 (zasięg full)?
MK_ pisze: Ja na Freshu mam równe 7Mb/s download (tyle wynosi ograniczenie), w abo i karcie (do 4Mb/s) też mam max.
Przecież to jest internet mobilny, w każdej lokalizacji będzie działał inaczej! Widocznie w miejscu, gdzie używa go MK_ sieć jest mało obciążona.
Od siebie dodam, że konfiguracja sieci Playa mnie zabija - znajomy miał abonament play online, a raczej offline, bo pingi dochodziły do 500 - 1000ms a transfer nie przekraczał 0,1 - 0,2 mb/s. Po długim bombardowaniu BOK reklamacjami na które przyznawano bonusowe GB, których i tak nie był w stanie wykorzystać przy tej prędkości wreszcie rozwiązali z nim umowę bez konsekwencji (trwało to chyba 10 miesięcy). Został bez internetu, więc włożyliśmy do modemu kartę Play online prepaid. Ten zestaw jednak okazał się online nie tylko z nazwy - ten sam modem, ta sama lokalizacja, prędkość w okolicach 0,7 - 1 mb/s, pingi około 100ms. Niemożliwe, żeby obciążenie sieci tak drastycznie spadło prawie z dnia na dzień. W tamtym rejonie sieć nie jest mocno obciążona, a przynajmniej nie 2G - wnioskuje po połączeniach. Natomiast w moim mieście Play jest strasznie obciążony - przeprowadzenie normalnie rozmowy jest możliwe tylko na roamingu. Ale ostatnio miałem okazje korzystać przez chwilę w południe z ich internetu - prędkości nie sprawdzałem, ale strony wczytywały się przyzwoicie, rzekłbym nawet, że dobrze.