• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #487638  autor: Vieslav
 08 lip 2011, 09:11
Myślę, że temat ciekawy (chociażby ze względu na stabilizacje linii pod no limits) a nikt jeszcze go nie poruszył. Teoretycznie ADSL2+ jest standardem nowym i pozwala nie tylko na wyższe prędkości na krótszym odcinku od centrali ale i na poprawę jakości długich pętli. Tak też się dzieje, na forach widać jak ludziom parametry się poprawiają po przełączeniu na ADSL2+. Moja historia wygląda zupełnie inaczej. Linia ma długość ponad 3km. Od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem 6mb/s i mimo tragicznych parametrów wyciskam prawie pełną prędkość na tp-linku 8910g.
Przez jakiś czas siedziałem na ADSL2+. Synchronizacja na poziomie 7383, margines na downstreamie 1,5 dB, tłumienie na downstreamie 55 dB. W dzień bez problemu, wieczorem margines zaczyna pływać i spadać nawet poniżej 0,5 dB. Synchronizacja się nie zrywa, ale wychodzi 50 pakietów na 1000. Reszta utracona. po ręcznym restarcie ruter zapina się niżej, zwykle 6000, margines rośnie do 5 dB i jest ok.
A teraz G.DMT: w tej chwili od kilku dni mam synchronizacje 7072, margines 6 dB, tłumienie 51 dB. Nie udało mi się osiągnąć wyższej synchronizacji, ale nawet wieczorami połączenie jest stabilne, błędów mniej i co najważniejsze nie ma utraty pakietów jak to się zdarzało na ADSL2+.
Jak widać G.DMT w tym przypadku lepiej się sprawdza, ale... Od dłuższego czasu drążę temat. Zdarzały się na forach posty, w których parametry poprawiały się na ADSL2+. Nie ograniczałem się i przetrzepałem zagraniczne fora (w większości kanadyjskie i brytyjskie). Ludzie na liniach ponad 7km mieli na G.DMT synchro w okolicach 800 przy tłumieniu 75 dB, natomiast po zmianie na ADSL2+ synchronizacja wzrasta do około 1500 a tłumienie spada w okolice 65 dB. Tak się dzieje zawsze w przypadku długich linii - na ADSL2+ widoczna jest poprawa. U mnie natomiast odwrotnie i nie jestem odosobnionym przypadkiem: wszyscy z mojej miejscowości mają identycznie. W czym jest problem?

#495106  autor: Mordrag
 08 sie 2011, 11:52
U mnie ping na G.DMT jest minimalnie niższy (1-2ms) oraz na Uploadzie synchronizuje się o 2 kb wyżej (638 kb/s na adsl2+) natomiast na adsl2+ łączy się szybciej z internetem. Parametrów dokładnych nie sprawdzę, bo wag120n źle pokazuje :mrgreen:

#495112  autor: bed
 08 sie 2011, 12:17
Synchronizacja w ADSL2+ właściwie nigdy nie jest taka jaką TP podaje za "wzór", bo jest kilka kbps więcej lub mniej, ale to nie ogrywa żadnej roli, bo to zbyt małe różnice. Co do pingu to np. u mnie niższy był na ADSL2+ (jak jeszcze mogłem porównac z G.DMT, bo teraz się nie połączę), a szybciej łączyło się na G.DMT :D

#495797  autor: sindikat
 11 sie 2011, 08:36
Tutaj więcej szczegółów: http://www.tech-portal.pl/content/view/37/42/

Ps. Jeżeli w tej chwili korzystam z GDMT i prędkości 2 Mb/s to w momencie migracji na 6 Mb/s przełączą mnie na ADSL2+?

#495799  autor: Maniek99
 11 sie 2011, 08:48
mantoch pisze:Ps. Jeżeli w tej chwili korzystam z GDMT i prędkości 2 Mb/s to w momencie migracji na 6 Mb/s przełączą mnie na ADSL2+?
Nie muszą, teoretycznie dopiero dla opcji >6Mb powinien być stosowany ADSL2+, w praktyce potrafią wcisnąć g.dmt nawet dla 10Mb. Dopiero opcja 20Mb gwarantuje ADSL2+, bo dolne widełki są poza granicami wolniejszych trybów.

#495800  autor: sindikat
 11 sie 2011, 08:51
Jasne. W przypadku mojego tłumienia (40 dB) spowodowanego odległością od centrali (3,5 km) przydałoby się jednak ADSL2+, prawda?

#495801  autor: Maniek99
 11 sie 2011, 08:56
@mantoch
Nie jest to konieczne, ale niektórym może działać lepiej.
Szczególnie jak się ma Neo i DLM ustawia jakiś mega przeplot na g.dmt.

#495805  autor: sindikat
 11 sie 2011, 09:20
Maniek99 pisze:...Szczególnie jak się ma Neo i DLM ustawia jakiś mega przeplot na g.dmt...
Tego w domowych warunkach już chyba nie sprawdzę, co?

#495810  autor: Maniek99
 11 sie 2011, 09:25
@mantoch
Jeżeli przy zwiększeniu prędkości zwiększył się ping (przy założeniu że nie miałeś fasta), to jest to prawdopodobna przyczyna.
Zmiana pingu jest reakcją na zmianę parametrów m.in. Interleaver depth i Delay, ale nie każdy router to pokazuje

#495868  autor: sindikat
 11 sie 2011, 13:50
Maniek99 pisze:...ale nie każdy router to pokazuje...
Niestety nie posiadam żadnego routera. Korzystam z modemu SpeedTouch 330.

#495885  autor: Maniek99
 11 sie 2011, 14:41
@mantoch
Na modemach USB z reguły się nie da tego odczytać.
Dodatkowo u mnie ten model podnosił pingi o jakieś 10ms, więc jak masz z tym problem to warto sprawdzić na czymś innym. Tłumienie też pewnie pokaże się inne.

#495889  autor: Claudec
 11 sie 2011, 14:48
SpeedTouch 330 chyba nie obsługuje ADSL2+
Druga sprawa to sterowniki, na starych pod windows 7 nie bylem w stanie obciążyć na maxa swojego internetu.

#495919  autor: Vieslav
 11 sie 2011, 17:07
mantoch pisze: W przypadku mojego tłumienia (40 dB) spowodowanego odległością od centrali (3,5 km) przydałoby się jednak ADSL2+, prawda?
Nie. Zobacz moje doświadczenia z ADSL2+. Wyższa synchronizacja ale słabsze parametry, zamrażanie i zrywanie połączenia. Na G.DMT trzeba się trochę pogimnastykować z synchronizacją, ale parametry są lepsze i nie zrywa ani nie zamraża połączenia.
Maniek99 pisze: Jeżeli przy zwiększeniu prędkości zwiększył się ping (przy założeniu że nie miałeś fasta), to jest to prawdopodobna przyczyna.
Zmiana pingu jest reakcją na zmianę parametrów m.in. Interleaver depth i Delay, ale nie każdy router to pokazuje
Kolejny plus BSA - przy parametrach: margines 1,5 dB tłumienie 55 dB mam w interleaved pingi 30ms. I mogę sobie wybierać, czy chcę na ADSL2+ czy na G.DMT.