• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #494579  autor: Janek248
 05 sie 2011, 18:55
Witam,

Moje pytanie jest może dość głupie bo wiadomo że do przesyłania obrazów nieruchomych, ale proszę mi powiedzieć do czego ludzie obecnie wykorzystują faks do przesyłania czego skoro mamy email itd?

Po prostu co się nim przesyła w praktyce dlaczego?

#494584  autor: Wolf
 05 sie 2011, 19:18
U mnie w pracy (budżetówka) wymagają przesyłania dokumentów faxem, e-maila nie akceptują. Nie wiem konkretnie, na czym ten wymóg jest oparty, ale tak to wygląda w sporej ilości urzędów czy firm.

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL

#494615  autor: wtd
 05 sie 2011, 21:13
Pewnie ktoś stwierdził że podrobienie maila jest prostsze niż faksu (co w zasadzie jest prawdą).

#494629  autor: elkanguro
 05 sie 2011, 22:44
Rożne rzeczy, u mnie w firmie często zamówienia przychodzą faksem. Z uwagi na to, że na zamówieniach zazwyczaj muszą być podpisy prezesów to później szybciej można to przesłać faksem niż skanować i wysyłać mailem.

Virgin Mobile
--------------------------------------------
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#494753  autor: user_delete19
 06 sie 2011, 13:39
elkanguro pisze:Rożne rzeczy, u mnie w firmie często zamówienia przychodzą faksem. Z uwagi na to, że na zamówieniach zazwyczaj muszą być podpisy prezesów to później szybciej można to przesłać faksem niż skanować i wysyłać mailem.
Eee? wrzucasz do urządzenia, pac przycisk "scan to mail" (*), klik na kompie do kogo i juz... zabawa z faksem jest bardziej klopotliwa imho, no ale jak ktos jest przyzwyczajony to nie przegadasz.

(*) niektóre bardziejsze urządzenia wpięte w sieć w ogóle pozwalaja wysłać maila bezpośrednio więc już zupełnie bajka :)

#495057  autor: elkanguro
 08 sie 2011, 08:31
Z faksem też problemu nie ma, wkładasz do urządzenie, wklepujesz numer i naciskasz FAX. A jak masz na komputerze lub nawet w urządzeniu książkę adresową to jest jeszcze szybciej. Chyba nie ma większej różnicy. Aha, faksu nie musisz już drukować ;)

Virgin Mobile
LTE Cyfrowy Polsat + HaloNet
NaszaSiec.net 15 Mbps + HaloNet

#495062  autor: Maniiiek
 08 sie 2011, 08:59
Faks tuszu nie zużywa no i od razu drukuje dokument. Do tego podrobienie faksu jest tak samo możliwe jak zmuszenie telefonu stacjonarnego do wyświetlania innego numeru na ekranie osoby do której się dzwoni, niż numer z którego się dzwoni. A do tego dochodzą bilingi. Podrabianie faxu u siebie dla siebie też nie ma sensu ze względu na biling.

B-brand - unikaj jeśli nie znasz prawdziwego producenta.

#495178  autor: Wolf
 08 sie 2011, 16:19
I chyba w sumie o te bilingi i ewidencję chodzi.

GSM:
Orange, Plus, T-Mobile, Heyah, Lycamobile DE, mBankmobile, Play, Sferia, UPC.
GSM (tylko dane pakietowe):
iPlus, Aero2
VoIP:
HaloNet, easyCALL