• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #488620  autor: user_delete20
 12 lip 2011, 15:30
Miał ktoś do czynienia z iplus cdma?
Jakie są osiągi?
Z góry dziękuje :)

#488640  autor: maciek764
 12 lip 2011, 17:11
Na chwilę obecną usługa jest nowa i stacje są niezbyt obciążone - realnie można wyciągnąć 1-2Mb/s na downlinku. W przyszłości może się to zmienić, bo CDMA za dużej pojemności nie ma, ponadto na to Polkomtelowe CDMA wchodzą jeszcze jakieś usługi dyspozytorskie czy inne cuda więc tylko część pasma jest zostawiona na internet (mniejsza niż w CDMA z Orange). Dziś na www.gsm.biz.pl udostępniono test CDMA w 3 lokalizacjach więc można poglądowo zobaczyć jak działa.

#488644  autor: neoptb
 12 lip 2011, 17:58
Arek4544 pisze:iplus cdma
Mój znajomy z tego korzysta od dobrego miesiąca. Jest to niezła alternatywa dla ludzi,którym nie działa zwykły bezprzewodowy iplus. Gdyż ta usługa działa nawet 24 km od nadajnika a iplus zwykły może działać maks 6 km od nadajnika.

Prędkość maksymalną jaką osiągnął to 2,7 mb. Wiadomo,że nie zawsze taka jest ,ale wszystko płynnie śmiga. Zaobserwował jedynie lekki spadek prędkości w piątki po południu, reszta dni idealnie.

Arek4544, jeśli planujesz z tego korzystać. To weź sobie to na próbę i przetestuje. Masz na to 7 dni ;)

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)
 #488671  autor: user_delete20
 12 lip 2011, 19:04
Dzięki za odpowiedzi. Dam znać jak chodzi jak będe go miał :) :D

#494920  autor: Patiss93
 07 sie 2011, 14:39
Mam takie pytanie, bo też jestem zainteresowana tym internetem, jednak jestem "ciemna" w tych sprawach. Na mapce zasięgu PLUSA pokazuje że moja miejscowość ma CDMA Na zewnątrz, a CDMA we wnątrz jest jakies 3km odemnie. Co to oznacza? Czy ten internet będzie się sprawował w miarę?

#494951  autor: elajka
 07 sie 2011, 16:34
Raczej bez problemu powinien :) Te mapki mają znaczenie tylko poglądowe, orientacyjne. Weź na próbę i przekonasz się w praktyce jak to wygląda :)

http://www.aptekakamagra.pl

#495030  autor: neoptb
 07 sie 2011, 22:34
Patiss93 pisze:Co to oznacza? Czy ten internet będzie się sprawował w miarę?
Dla ciebie liczy się cmda wewnątrz głównie. bo przecież to internet stacjonarny. Dlatego opcja na próbę to stracona kasa w tym przypadku. Ale to oczywiście ty decydujesz, czy masz taką kasę ;)

żyj i pozwól żyć.
P.S. Pomogłem? To kup mi piwo :)

#495040  autor: sosen
 07 sie 2011, 23:31
polecam sprawdzić również jak wygląda zasięg u ciebie z orange zadzwoń sobie do BOK albo sprawdź jak daleko jest nadajnik od ciebie http://mapa.btsearch.pl/

#495069  autor: Patiss93
 08 sie 2011, 09:16
w orange odległość nadajnika to jakies 7-8km. Kolejny najbliższy to Nordisk ale to jest za Wisłą w lini prostej jakies 13 km.

#495074  autor: Vieslav
 08 sie 2011, 09:52
Patiss93 pisze: Na mapce zasięgu PLUSA pokazuje że moja miejscowość ma CDMA Na zewnątrz, a CDMA we wnątrz jest jakies 3km odemnie.
Najwyżej czeka cię montaż anteny zewnętrznej, jeśli masz zasięg bierz spokojnie.