• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #434629  autor: boozed
 10 paź 2010, 14:31
Witam,

Obecnie posiadam DSL2000. Niedługo kończy mi się umowa i rozważam zmianę na neostradę lub netie. Wynik ze skantarka pokazuje następującą treść:
Kod: Zaznacz cały
Telefon i internet w pakiecie :  	 BSA(i)+WLR(t): Pakiet dostępny w sprzedaży, maks. prędkość ściągania 6144 kbit/s
Tylko telefon : 	WLR: Usługa dostępna wyłącznie na linii TP
Tylko internet : 	BSA: Usługa dostępna, maks. prędkość ściągania 6144 kbit/s 
BROADBAND = TAK
PORT_AVAILABILITY = TAK
WIRE_LENGTH = 2.91
DSLAM_TYPE = IP,ATM
ADSL_TYPE = ADSL2+
THROUGHPUT = 6144/512
A teraz sedno mojego problemu. Na tej samej posesji na której stoi mój dom, jest także dom w którym jest neostrada 2mb. Linie z dwóch domów podłączone są do tej samej skrzynki na słupie na przeciwko ulicy. Nadmienię, iż mój kabel jest o kilkanaście bądź kilkadziesiąt metrów krótszy. Przedstawię teraz wynik skantarka domu obok (adres ten sam, zmieniony tylko nr tel.)
Telefon i internet w pakiecie :  	 BSA(i)+WLR(t): Pakiet dostępny w sprzedaży, maks. prędkość ściągania 10240 kbit/s
Tylko telefon : 	WLR: Usługa dostępna wyłącznie na linii TP
Tylko internet : 	BSA: Usługa dostępna, maks. prędkość ściągania 10240 kbit/s 
BROADBAND = TAK
PORT_AVAILABILITY = TAK
WIRE_LENGTH = 1.94
DSLAM_TYPE = IP,ATM
ADSL_TYPE = ADSL2+
THROUGHPUT = 10240/1024
Czym może być spowodowane wydłużenie mojej linii?
Po przedstawieniu tej sytuacji na infolinii w netii, miła pani nie była w stanie odpowiedzieć na to pytanie.

#434633  autor: Maniek99
 10 paź 2010, 14:46
Mogą być różne centrale.
Jednak bardziej prawdopodobny jest błąd w skantarku.
Może być tak, że żadna z tych wartości nie jest prawdziwa.

#434637  autor: boozed
 10 paź 2010, 15:02
Z tego co się orientuje to w mojej miejscowości jest tylko jedna centrala wyposażona w 2xDSLAM STINGER FS+.
Czy przejawianie takich wartości może mieć związek z tym, że mój DSL2000 jest oparty na innej platformie niż neostrada, która pracuje w adsl2+?
Czyli beż wizyty techników nie będzie można określić jaki potencjał drzemie w mojej linii?

#434654  autor: bed
 10 paź 2010, 16:35
Technologię to macie akurat tę samą - ADSL :) bo o to tez jest oparta usługa DSL.
Modem/router masz, więc jak podasz parametry techniczne linii to będzie miło.

Co do tego czegoś na stronie Netii to nie zawsze trzeba się tym sugerować. Mój sąsiad ma linię (według skantarka) 0,6 km, a ja mam nagle prawie 3,5 km... A router pokazuje niewielką różnicę tłumienia (on ma 7 dB, a a ja 8 dB).

#434657  autor: boozed
 10 paź 2010, 16:49
Posiadam modem Siemens SpeedStream 4101 i sieć lan opartą na starym pc z linuxem. Niestety nie umiem sprawdzić parametrów tłumienia etc.

#434670  autor: bed
 10 paź 2010, 17:34
Ja na tym modemie niestety też nie umiem :P

#434827  autor: boozed
 11 paź 2010, 13:56
Udało mi się załatwić parametry techniczne z domu obok gdzie podłączona neostrada 2mb.
Jeżeli ktoś mógłby określić jaką prędkość można wyciągnąć z tej linii będę wdzięczny.

http://img151.imageshack.us/img151/1384/snr.jpg

#434828  autor: Maniek99
 11 paź 2010, 14:00
Linia koło 2-2,5km - 6Mb z zapasem.