• Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonii stacjonarnej - usługi, promocje, opinie, VoIP, sprzęt, itp. Także dostęp do Internetu - radiowy, xDSL, dial-up, itp.
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #1193275  autor: marson
 27 cze 2025, 12:17
Witajcie

Szukam jakiegoś rozwiązania, które pozwoli mi dzwonić na telefony komórkowe i stacjonarne w Polsce z komputera za darmo lub w jakichś rozsądnych pieniądzach Idealnie by było jakby się dało zrobić tak, że jakiś smartfon np. z androidem robiłby za trunk w asterisku bo wtedy mógłbym wziąć multi sima w orange flex i mieć ten sam numer na komputerze w jakimś kliencie SIP i w telefonie, którego używam na co dzień. Znalazłem coś takiego jak Telon GSM Gateway https://github.com/telon-org/telon-gsm-sip-gateway a;e ,o,p tego, że nie uważam się za nooba w IT, przeciwnie, zawodowo siedzę w linuksie to ilośćbłędów przy budowaniu APK z tego repozytorium mnie trochę przerosła i stąd moje pytanie - ma ktoś jakieś działające rozwiązanie na spięcie telefonu jako bramkę GSM? Jestem otwarty na różne podejścia np. z wykorzystaniem modemów 3G chociaż biorąc pod uwagę, że z tego co widziałem w grę wchodzą jedynie jakieś stare Huawei 3G a operatorzy wyłączają 3G to jest to raczej ślepa uliczka.

P.S wiem o aplikacji mój telefon w Windows 11 ale pomijając już, że po prostu chcę się pobawić asterikiem to nigdy nie udało mi się tego czegoś w Windows zmusić do normalnego działania, albo mnie nie było słychać albo ja nie słyszałem rozmówcy.

P.S 2 jeśli własne rozwiązanie oparte o asterisk jest nierealne to może jest jakiś VOIP oferujący no limit na komórki w cenie 30 - 40 sł miesięcznie, chociaż ta opcja to ostateczność/
 #1193284  autor: marson
 27 cze 2025, 15:11
koszalineo941268 pisze:
27 cze 2025, 14:27
Messenger, whattsup i inne tego typu?
To jest oczywiste ale po pierwsze nie każdy ma, po drugie to dotyczy tylko grona znajomych a ja potrzebuję czegoś bardziej uniwersalnego, ot po pizze zadzwonić a po trzecie, mimo wszystko bardziej wierzę naszym "Polskim" telekomom niż Chińczykom, że nas nie podsłuchują .