• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #250557  autor: Pazuzu
 10 lut 2008, 19:59
Witam zamierzam niedlugo kupic ww telefon, jednak chce by byl nowy, ceny nowych w sklepie mnie odstraszaja (850-1000zl) wiec raczej zdecyduje sie na cos z ery, tzn kupie od kogos z allegro z simlockiem ery. Problem polega na tym ze sciagniecie simloca wiaze sie utrata gwarancji na ktorej mi zalezy. Jest jakis sposob na sciagniecie simlocka bez utraty gwarancji?
Np sciagamy simlocka jakims patchem, a potem gdy cos sie stanie wgrywamy jakis soft w seusie ktory zalozy od nowa simlocka.
Wiem ze jest cos takiego ze wgrywamy patcha do odpowiedniego softa i sciaga nam simlocka, ale po zaktualizowaniu go w seusie simlock powraca, i wtedy bym go oddal do seriwsu, albo gdyby sie nic nie dzialo to wgral nowego patcha.

Dziwi mnie to ze na allegro jest kilka ofert w ktorych sprzedawca wyraznie pisze ze telefon ma 24 miesiace gwarancji i blokade simlock, ale na zyczenie w cenie telefonu owa blokada moze zostac sciagnieta bez utraty gwarancji. czy taka mozliwosc istnieje, czy moze po prostu sprzedawca wprowadza nas w blad. prosilbym o jak najszybsze wyjasnienie sytuacji, gdyz zakup telefonu planuje lada dzien.

#250561  autor: klimasz
 10 lut 2008, 20:27
gwarancje tracisz chyba tylko wtedy, gdy podczas ściagania simlocka cos sie zepsulo, a tak gwarancje masz od SE, a nie od Ery - tak mi sie zdaje

#250591  autor: butterfly
 10 lut 2008, 22:39
W sumie możesz spróbować uśpić simlocka patchem. Wtedy wystarczyłoby zaktualizować telefon seusem i blokada by powróciła. Więc to co piszą na aukcjach allegro może tak właśnie wyglądać.

#251505  autor: Pazuzu
 16 lut 2008, 09:19
Dzieki za odpowiedzi, ale gdy usune simlocka patchem to dalej bede mial brandowany soft i teraz jak bede aktualizowal seusem to:

- Zaktualizuje mi do najnowszego niebrandowanego softu
czy
- Zaktualizuje mi do najnowszego brandowanego przez ere softu (wiadomo ze nowszy soft byłby w pierwszym przypadku)

#251509  autor: butterfly
 16 lut 2008, 10:10
No tak, ale zależy Ci ponoćna gwarancji? Mówiłeś o simlocku. Tylko tak szybko, za darmo i przyjemnie usuniesz simlocka, by go przywrócić kiedy będziesz chciał.

W sumie mozesz wgrać sobie nowy soft, ale jak będziesz chciał przywrócić to musisz mieć soft od ery. Najpierw go musisz znaleźć...

#251511  autor: Pazuzu
 16 lut 2008, 10:15
Wlasnie zastanawiam sie czy warto poswiecic gwarancje na rzecz wielu patchy i udogodnien.

W sumie to nie odpowiedzialas mi na pytanie:p Tzn nie moge jakos wysunac odpowiedzi na nie z twojej wypowiedzi.

#251518  autor: butterfly
 16 lut 2008, 10:35
Ajć, sorry. :P Po usunięciu simlocka patchem SEUS...
Pazuzu pisze:- Zaktualizuje mi do najnowszego brandowanego przez ere softu (wiadomo ze nowszy soft byłby w pierwszym przypadku)
;)

#256014  autor: lesiux
 13 mar 2008, 08:49
Jak to w końcu jest z ta gwarancją?Era ją daje czy SE?Bo jeśli SE to nie powinno być problemów po ściągnięciu sim-locka nie?

#256030  autor: Xy
 13 mar 2008, 11:34
Gwarancje daje producent jako, ze to on jest wytworca telefonu, a nie Era ;)
Era daje gwaancje na soft bo jest on brandowany i zawiera skladniki Erowe i zdjecie sima jest ingerencją w niego i wtedy traci sie gwarancje.
Ja to jakos tak rozumije :D

Alcatel OT301 ➡ Motorola T180 ➡ Ericsson R310s ➡ SE K700i ➡ Samsung SGH-X450 ➡ Nokia 3310 ➡ SE K550i ➡ Nokia 6650d ➡ Xperia Neo ➡ Lumia 820 ➡ Xperia S ➡ HTC Desire 820 ➡ HTC One M8 ➡ Huawei P9 ➡ Galaxy S6 ➡ Nokia 7.2 ➡ Galaxy A71

#256598  autor: marco508
 16 mar 2008, 20:05
To sciagnij se dodatkowo taki soft jaki masz brandowany na Ere z coustomizacja i mozesz sie tak bawic. Mialem tak w Orange i nic sie nie przyczepili, podminielem wszystko gralo. I wzielo fona na gwarancje :D tylko ze matke wyslalem :twisted: