Z tego co wiem, nie da się w żaden sposób zmusić k700i żeby dodatkową pamięć przeznaczał na smsy. Ten sam problem był w k300i, którego do niedawna miałem (k300i ma co prawda 12mb pamięci, ale rzecz nie jest w ilości, tylko fakcie, że pamięć nie jest współdzielona). To prawda że SE zapamiętują śmieszne ilości smsów, nawet moja poczciwa trzyletnia nokia 6610 mieściła ich około 160.
Myślę że to nie ma nic wspólnego z ograniczeniami technicznymi, tylko jest częścią "strategii marketingowej", coś w stylu: "chcesz więcej smsów zapamiętać, kup telefon z wyższej półki". To samo tyczy się chociażby tego, że w k300, k500, i k700 nie można użyć mp3 jako dźwięku przychodzącego smsa (w p910i można dowolnie zmieniać dźwięk smsa, z tego co pamiętam w k750i też).
Jakiś czas temu sam pamiętam moje zdumienie kiedy dowiedziałem się że na nokię 6610 można co prawda przez irdę wrzucać co się chce, ale już z nokii na komputer nie (np dostałem zdjęcie mmsem i mogłem go sobie najwyżej wsadzić jako tapetę albo przesłać dalej mmsem do kogoś kto ma np siemensa albo SE i możliwość przerzucania plików na komputer od samego początku). W którejś z ostatnich wersji oprogramowania pc suite dla nokii nareszcie wprowadzono taką możliwość, ale przez dość długo się nie dało.
Niestety... kasa rządzi tymi sprawami i ma znacznie więcej do powiedzenia niż zdrowy rozsądek.