• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #209240  autor: wwpyra2
 03 sie 2007, 19:43
Witam chciałem wszystkich przestrzec aby przed zakupem dokładnie sprawdzili SE k550i, a mianowicie chodzi mi o zacinające sie klawisze 0 6 4. Jest to dość częsty i bardzo irytujący problem.

Dzisiaj zakupiłem k550i w sieci Orange, wszystko fajnie i ładnie,przyjeżdżam do domu i po zabawie telefonem zauważam ze notorycznie zacinają sie klawisze 0 6 4, przy normalnym użytkowaniu nie jest to jeszcze tak bardzo uciążliwe ale przy pisaniu smsów potrafi nieźle wkurzyć. Jutro muszę oddać nowiutki telefon na gwarancje i czekać nie wiadomo ile na naprawę.

Więc jak sie zastanawiasz czy zakupić se k550i sprawdź dokładnie działanie klawiszów 0 6 4
Pozdrowienia
Piotrek

AKTUALIZACJA:

Po dokładnym przyjrzeniu sie problemowi i rozmowie z trzema konsultantami i serwisem SE :

Problem nie działania klawiszy 0 6 4 jest prawdopodobnie wadliwy soft orange (około 30% telefonów z orange ma tą wadę)
Blokowanie klawiszy występuje podczas dwóch czynności:

1: Gdy dotkniemy klawisz znajdujący sie z boku telefonu do robienia zdjęć. Wystarczy lekko go dotknąć i blokują sie klawisze 0 6 4.
2. Gdy telefon podłączony jest do ładowarki, wtedy też blokują sie klawisze.

Składanie reklamacji mija sie z celem, ponieważ telefon wróci do nas z adnotacją, że wszystko jest dobrze, póki co orange nie potrafi tego naprawić, wgranie nowego softu od orange nie rozwiązuje problemu.

Teraz jak sobie z tym poradzić:
A: Można wgrać oryginalny soft SE ( choć nie jestem pewny czy to na 100% rozwiąże problem)
B: Pisać i obsługiwać telefon lewą ręką - wtedy nie dotykamy klawisza aparatu i wszystko jest oki
C: Unieruchomienie tego klawisza: w moim przypadku wystarczyła kropelka kleju i problem zniknął

Pozdrawiam
Jak jakies pytania to na priv
Ostatnio zmieniony 04 sie 2007, 14:51 przez wwpyra2, łącznie zmieniany 2 razy.

#209243  autor: elrond
 03 sie 2007, 19:46
Problem jest już znany. Jeśli chodzi o telefony w Orange to ponoć jest też taki zonk że sieć papra telefon OrangeMenu, a usuwa reklamowanego TrackID. Głupia polityka.

Jak nie joy'e to przyciski :wink:

#209246  autor: przemek910
 03 sie 2007, 20:01
wwpyra2 pisze:i czekać nie wiadomo ile na naprawę.
Do 14 dni roboczych

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#209247  autor: wwpyra2
 03 sie 2007, 20:02
elrond pisze:Problem jest już znany. Jeśli chodzi o telefony w Orange to ponoć jest też taki zonk że sieć papra telefon OrangeMenu, a usuwa reklamowanego TrackID. Głupia polityka.

Jak nie joy'e to przyciski :wink:
Orangemenu nie jest takie aż strasznie złe, tym bardziej że w opcjach można spokojnie usunąć ten pasek. Najgorsze jest to że dzisiaj zakupiony telefon jutro muszę oddać na gwarancję.

#209252  autor: przemek910
 03 sie 2007, 20:29
wwpyra2, poinformuj nas jak zakończyła się naprawa gwarancyjna ;)

#209254  autor: elrond
 03 sie 2007, 20:45
wwpyra2 pisze:Orangemenu nie jest takie aż strasznie złe, tym bardziej że w opcjach można spokojnie usunąć ten pasek. Najgorsze jest to że dzisiaj zakupiony telefon jutro muszę oddać na gwarancję.
Może i złe nie jest, ale to raczej głupie żeby reklamowane nowe funkcje usuwać (brak pamieci?) żeby zainstalować orange menu :wink: Ze już pomine spapraną obudowe, ale to nie tylko orange ale też np vodafone.

#209527  autor: Tidus
 04 sie 2007, 21:05
Na szczęście ani mój k550, ani mojej dziewczyny nie ma takiej wady. Orange strasznie w kulki sobie leci z tym softem... Jakby co najmniej ktokolwiek cieszył się z tego Orange Menu :/ Odpuściliby w końcu - zniszczona logiem obudowa wystarczy.

#209730  autor: skolik17
 05 sie 2007, 23:05
Przez te właśnie menu zrezygnowałem z orange

Obrazek
Obrazek
Obrazek

#209946  autor: Szyszon
 06 sie 2007, 20:37
Orange to ogólnie jest dziadostwo. W moim K550i zacinają się tylko przy wciśnięciu klawisza aparatu. Mam fona w Erze, ale nie jest to uciążliwa wada, gdyż można sobie ułożyć ręce tak, że nie naciska się go. To nie problem, w końcu dla chcącego nidc trudnego... A co do klejenia tego przycisku, to jak dla mnie trochę głupia rada... Psuć nowy telefon... :? :?

Nokia 3310 -> SonyEricsson T610i -> Motorola E398 -> Sony Ericsson K700i -> Sony Ericsson K550i -> Sony Ericsson K800i -> Sony Ericsson K800i -> Sony Ericsson K850i

#209955  autor: butterfly
 06 sie 2007, 20:48
wwpyra2 pisze:C: Unieruchomienie tego klawisza: w moim przypadku wystarczyła kropelka kleju i problem zniknął
:shock: W życiu bym tak nie potraktowała swojego telefonu. Gratuluję odwagi.

#216808  autor: PUMA
 29 sie 2007, 10:09
Ja mam K550i w Plusie i też mi nie działają przyciski 0 4 6 przy naciśniętym guziku od aparatu, wiec to nie wina Orange a raczej SE dał ciała...
Swoją droga jeszcze nigdy mi sie to nie zdarzyło, żeby sie zacięły. Dopiero po przeczytaniu tego posta sprawdziłem, że tak jest więc chyba trzeba mieć jakieś strasznie dziwne ułożenie telefonu w ręce żeby tak sie zrobiło...

#216837  autor: Cube
 29 sie 2007, 11:29
winą są jakieśtam filtry, oddanie na naprawe gwarancyjną nie mija się z celem tylko usuwa wadę, rozmawiałem ze znajomym co prowadzi serwis GSM
tak btw. czy wgranie softu przez SEUS-a spowoduje wyrzucenie softu z orange i przywróceniu funkcji latarki oraz TrackID ?

#216855  autor: przemek910
 29 sie 2007, 12:27
Cube pisze:tak btw. czy wgranie softu przez SEUS-a spowoduje wyrzucenie softu z orange i przywróceniu funkcji latarki oraz TrackID ?
Nie. SEUS AKTUALIZUJE soft, a nie wgrywa nowy...

#216873  autor: lookass
 29 sie 2007, 13:08
Kurcze a chcem kupic ten telefon, teraz to chyba z niego musze zrezygnowac :/

#216882  autor: przemek910
 29 sie 2007, 13:30
lookass pisze:Kurcze a chcem kupic ten telefon, teraz to chyba z niego musze zrezygnowac :/
Nie muisz, nie wszytskie apartay są wadliwe. Sprawdź przed zakupem.

#216914  autor: Cube
 29 sie 2007, 15:14
a jak można wgraćnowy soft bez utracji gwarancji ?

#216919  autor: PUMA
 29 sie 2007, 15:22
lookass pisze:Kurcze a chcem kupic ten telefon, teraz to chyba z niego musze zrezygnowac :/
W moim te klawisze sie zacinają ale dowiedziałem sie o tym przypadkiem czytając ten temat więc nie ma czym sie martwić bo raczej ciężko jest jednocześnie pisać i mieć wciśnięty przycisk aparatu. Mi to kompletnie nie przeszkadza i jak mówie przez 2 miesiące nawet o tym nie wiedziałem.

[ Dodano: 2007-08-29, 15:25 ]
Cube pisze: tak btw. czy wgranie softu przez SEUS-a spowoduje wyrzucenie softu z orange i przywróceniu funkcji latarki oraz TrackID ?
To w Orange wywalili tez latarkę??? Jeśli rzeczywiście tak to straszni idioci z nich, ludzie powinni ich olać to może zmądrzeją

#216928  autor: lookass
 29 sie 2007, 15:37
kin pisze:
Nie muisz, nie wszytskie apartay są wadliwe. Sprawdź przed zakupem.
Masz racje, a i tak musze go sprawdzic dokladnie bo bede chcial go sprzedac.

#219440  autor: dechomenon
 06 wrz 2007, 22:15
dziś do mnie przyszedł koleś z k550i i miał niebrandowany soft kupił w media expert, no i kurde chciał abym mu mmsy ustawił...no i kurde miałem problem aby wdusić 0 i 6 jak zostało to poruszone w pierwszym poście, więc nie tyczy się to tylko telefonów z orange menu!

#220139  autor: Rychuu
 09 wrz 2007, 23:09
Rowniez posiada k550i z ery i tez jak dotkne przycisku od aparatu nie moge wdusisc 4,6,0 ale na cale szczescie jak trzymam telefon to nie przyciska mi sie ten przycisk :) A zobaczylem ten blad dopiero jak przeczytalem temat. Pozdrawiam