• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#268504  autor: Phoenix
 27 maja 2008, 23:18
Bardzo ciekawy telefon nie powiem. Również mam dylemat k800i a k660i w jednym duży nacisk na aparat w drugim na łącze . I to i to potrzebne . A jak się ten telefon prezentuje od strony innych specyfikacji szybkość pracy (ponoć czasami spowalnia) oraz mp3 ?

Siemens C30 -> Nokia 5110 -> Alcatel OT322 -> Samsung X200 -> Sony Ericsson K600i -> Sony Ericsson K660i

#268594  autor: szczeka
 28 maja 2008, 16:11
Szybkosc pracy stoi na dosc wysokim poziomie, jednakze chodzi minimalnie wolniej niz np. k750i, ale to raczej nie powinno denerwowac. Mp3 graja glosno i ladnie, choc mnie osobiscie odtwarzacz mp3 srednio sie podoba od strony wizualnej.

#268675  autor: yagi
 28 maja 2008, 22:17
MP3 gra super. Korzystam na codzien :D Przy wysokiej jakosci plikow jest jeszcze glosniej i czysciej :D Dzisiaj sluchalem pliku na max jakosci VBR i telefon radzil sobie z nim wzorowo :)

Nie mam zastrzezen co do szybkosci dzialania. Wg mnie jest podobna do K800i i K750i. Czasem tylko zdarza sie male zamulenie, ale na krotko.

Karty 8 GB dzialaj abez problemu. Narazie nie zauwazylem ujemnego wplywu na szybkosc dzialania. Karta momentalnie jest wczytywana po wlozeniu. K610i i K800i dluzej nad tym mysla. Zobacze jak bedzie to wygladalo dalej... ;)

--------
Telefon udostepniony do testow przez 121PR

#268686  autor: soul blade
 28 maja 2008, 23:32
Mnie tam się akurat ten model nie podoba o ! :P

chyba SE dalej będzie wydawać telefony w innej obudowie z innym softem ...

W jednym dniu można zyskać i wiele stracić

#268701  autor: Osk92
 29 maja 2008, 08:23
Wszyscy tak robią soul, nic nadzwyczajnego.

#268765  autor: vinc
 29 maja 2008, 19:44
yagi pisze:Klawiatura jest super. Jest bardzo wygodna do pisania SMS'ow i maili.
potwierdzam, klawiatura jest świetna
yagi pisze:Pad kierunkowy tez spisuje sie rewelacyjnie.
być może :wink: , ale kierunki góra/dół (nie mam dużych paluchów :-D ) są troszkę za małe i ciężkie do trafienia. Jednak myślę, że to kwestia przyzwyczajenia :-D

Obrazek

#268773  autor: magik-thc
 29 maja 2008, 20:29
Witam

Dostałem od firmy 121pr telefon do testowania - jest to nowiutki SEK660i. Mam go obsługiwać przez 3 pełne tygodnie i wydawać opinie.

Może zacznę po 15 minutach posiadania tego telefonu. Na pierwszy rzut oka - ładny wygląd aparatu, menu przejrzyste, klawisze podręczne dla nowego użytkownika mogą sprawić trudności w poruszaniu się po telefonie. Małe, okrągłe klawisze numeryczne są wygodne. Można jedynie zarzucić mu brak zasłonki na aparat i brak AF. Telefon posiada aparat 2.0mpx. Leży na najnowszej platformie DB3150.

Słuchawkę na chwile obecną oceniam na bdb z plusem więcej opinii po bliższym zapoznaniu się.

Jednym mankamentem jej jak dla mnie jest fakt ze klawisze numeryczne sa trochę zbyt blisko gornych rzędów. Co sprawia ze czasem przez przypadek zamiast nacisnąć d-pad w dol, wciskam klawisz 2.
jesli chodzi o obudowe to bardzo ladnie widac wszsytkie odciski i brud w kolo klawiszy ktory sie tam zbiera - szybko brudzaca sie obudowa

tylna klapka trzeszczy, niestety i slabe zabezpieczenie przed samoczynnym otwarciem (np. przy wyjmowaniu z kieszeni

brak przycisku "cofnij" utrudnia pracę, bo łapie sie na tym , że wciskam klawisz skrótów

plusem obudowy jest przycisk aparatu - w innych modelach jest on niżej co powoduje częste przypadkowe włączanie, a ten jest praktycznie równo z korpusem i nieco wyżej, a przypadkowe naciśnięcie prawie niemożliwe, bo nie jest taki delikatny

motywy flash ktore mozna ustawic na chwile obecna to Connectoid i Digitize ktore sa fabrycznie wgrany we flaki teleofnu a wiec plik SWF ktory mozna bylo sobie ustawic jako flash menu nie zmienil zadnego menu a tylko wyswietlil jakby to wygladalo ... wiec po wejsciu w jaka kolwiek opcje w pliku swf nie moze sie wyswietlic nic innego jak "Wystąpił błąd strony, którą chcesz odwiedzić. Wybierz inne łącze". Plik SWF musialby byc wgrany do wnetrza telefon

K660i wyposażony jest w całkiem przyzwoity aparat fotograficzny pozwalający na wykonywanie zdjęć o wielkości 2-megapikseli i kręcenie filmów o rozdzielczości. Ta na przednim panelu służy tylko do rozmów wideo. Ustawienia kamerki do rozmów wideo dostępne są z menu Organizera. Aparat nie posiada diody doświetlającej i dlatego najlepiej wychodzą zdjęcia robione w dobrych warunkach oświetleniowych. Za sprawą paska menu i odpowiednich ikon obsługa trybu aparatu jest wygodna i intuicyjna. Pomocą w początkowym używaniu kamerki jest możliwość włączenia skrótów za pomocą klawisza z cyfrą „0” W funkcje fotograficzne wchodzi się prawie natychmiast po wciśnięciu klawisza na prawej ściance obudowy.
Obrazek

Podczas fotografowania można wybrać jeden z wielu efektów dodatkowych takich jak Panorama, ramka do zdjęcia do wyboru 10 ustawień, niedostępna w największej rozdzielczości, dodatkowe motywy graficzne, sepia, negatyw itp. Zdjęcia zapisywane są w trzech rozdzielczościach 640x480, 1280 x 960 i 1600x1200 w tym trybie nie można stosować powiększenia.

Obrazek

Fotki zrobione w słonecznym dniu są naprawdę w dobrej jakości biorąc pod uwagę, że to jednak telefon, a nie cyfrówka. Brak diody doswietlającej jednak wyklucza robienie zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych i nie pomoże w tym nawet ustawienie w opcjach zdjęć nocnych. W razie potrzeby możemy ustawić na serię zdjęć lub skorzystać z Samowyzwalacza.

K660i umożliwia także zapisanie sekwencji wideo – ich długość ograniczona jest wielkością pamięci telefonu lub posiadanej karty pamięci.

Dzięki wbudowanemu edytorowi grafiki PhotoDJ i obrazów ruchomych, mamy możliwość edycji naszych prac wykonanych kamerką. Uzupełniony naszymi pomysłami materiał zdjęciowo-filmowy możemy wysłać na nasz blog, MMS'em lub przesłać do komputera.

przykladowe fotki robione K660 oczywiscie przez mnie ;D
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazekObrazek'

Telefon otrzymany od firmy 121PR w ramach testu.

#268788  autor: Phoenix
 29 maja 2008, 22:27
Magik-THC to samo identycznie niemalże słowo w słowo przeczytałem czytając recenzje tego telefonu na innym serwisie.

Siemens C30 -> Nokia 5110 -> Alcatel OT322 -> Samsung X200 -> Sony Ericsson K600i -> Sony Ericsson K660i

#268803  autor: vinc
 30 maja 2008, 07:49
magik-thc to prawdziwy magik :smt005 jego recenzje są już znane w sieci :-D np. TU i TU

Obrazek

#268847  autor: faleQ_82
 30 maja 2008, 11:36
Witam.
Ja również dostałem K660i na testy od firmy 121PR.

Sprawdźcie, czy w waszych telefonach po włączeniu testu wyświetlacza fon się wiesza.

#268897  autor: magik-thc
 30 maja 2008, 18:08
moj sie zawiesil raz ale jak narazie dziala dobrze zobaczymy co bedzie dalej
Ostatnio zmieniony 31 maja 2008, 12:47 przez magik-thc, łącznie zmieniany 1 raz.

#268939  autor: Zayoos
 30 maja 2008, 23:55
magik-thc pisze:brak przycisku "cofnij" utrudnia pracę, bo łapie sie na tym , że wciskam klawisz skrótów
Tę rolę pełni teraz prawy klawisz funkcyjny wewnątrz każdego menu. Podyktowane jest to nowym, ujednoliconym z innymi markami telefonów, układem klawiszy, a przekreślona słuchawka od razu wychodzi do trybu gotowości. Nie widzę tu żadnego problemu, raczej to kwestia przyzwyczajenia do nowego układu.
faleQ_82 pisze:Sprawdźcie, czy w waszych telefonach po włączeniu testu wyświetlacza fon się wiesza.
Mój testowy K660 nie wiesza się przy żadnym teście, ani w żadnym innym przypadku jego użytkowania. Działa bardzo stabilnie. Czasami ma rzeczywiście momenty, gdzie chwilę dłużej pomyśli, ale to na prawdę sporadycznie.
Raz tylko zdażyło mu się samemu uruchomić ponownie gdy sprawdzałem jego możliwości pod względem ilości jednoczesnego uruchomienia aplikacji/gier Java. Przy ok. 15 uruchomionych grach próba włączenia każdej następnej kończyła się komunikatem zbyt dużego zużycia pamięci. Przy którejś z kolei takiej próbie telefon w końcu się zrestartował.

#268952  autor: yagi
 31 maja 2008, 08:16
Mi telefon tez sie zawiesza przy tescie wyswietlacza i pomaga tylko wyjecie baterii :(

Jesli chodzi o nowy interfejs uzytkownika to przypomina on troche to co jest w Nokiach, przy czym jednak oferuje ta funkcjonalnosc, ktora SE wyrobil sobie przez lata. A nawet wiecej... Ostatnio probowalem zrobic kilka takich samych operacji jak na K660i na starszych modelach (K610i i S500i) i okazalo sie, ze na nowym UI pewne czynnosci wykonuje sie duzo szybciej i wygodniej :D Nie pamietam juz co to bylo konkretnie, ale byly to operacje na plikch i kontaktach...

--------

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#268964  autor: faleQ_82
 31 maja 2008, 10:02
Jak już było napisane, aparat w K660i nie ma diody doświetlającej, niestety nie wspiera też lampy błyskowej MXE-60
Obrazek

#269107  autor: Zayoos
 01 cze 2008, 01:54
Cud, miód i orzeszki ta platforma A200. :)
Na każdym kroku widać większą "multizadaniowość" K660 w stosunku do poprzednich modeli Sony Ericssona. Przykładowo wcześniejsze telefony przerywały nagrywanie dźwięku podczas przychodzącego połączenia i smsa (nie przerywały przy smsie jeśli wyciszymy telefon i wyłączymy w ustawieniach sygnał wiadomości). Teraz w K660 nagrywanie jest kontynuowane w tle zarówno podczas przychodzącego smsa jak i przychodzącego połączenia. Bardzo wygodne udogodnienie jeśli ktoś wykorzystuje telefon również jako dyktafon.

#269123  autor: magik-thc
 01 cze 2008, 11:14
moim zdaniem na plus tego telefonu zosluguje mozliwosc porzadkowanie wiadomosci mamy rozne opcje do wyboru: mozemy skopiowac na karte pamieci lub na telefon, segrogowac wg.daty, rozmiaru,kontaktu lub kategori

Obrazek

Obrazek

I jest kolejny plus czyli kategorie do wiadomosci mozna przypisac kategorie np.
-do zlatwienia
-firma
-rozrywka
-ulubione
-wazne
-itd.

Obrazek

mozna stworzyc nowa kategorie i oczywiscie nadac swoja nazwe bardzo przydatna funkcje w celu znalezienia waznych smsow

Kolejny plus - przegladanie zdjec bardzo wygodne i ladnie sie prezentuje, zdjecia tworza sie w grupach z okreslonego meisiaca i roku
Ogolnie menu w mulimediach bardzo mi sie podoba, na poczatku nei mogles sie przyzwyczaic ale funkcjonalne jest wiec duzy plus

Obrazek

Telefon testowy otrzymany od 121PR.

#269165  autor: faleQ_82
 01 cze 2008, 17:36
Świetnie się na nim ogląda filmy :-D 320*240 pozwala na czytelną konwersję pliku avi do mp4. Nie ma problemu też z odczytaniem napisów, które są umieszczone w filmie ;) Na razie próbowałem na w miarę słabych parametrach obrazu (dooświadczenia z K750):
video bitrate: 160 kbit/s
audio bitrate: 32kbit/s
odcinek serialu o długości 41:54 zajmuje 73MB

#269183  autor: magik-thc
 01 cze 2008, 21:13
a taka ciekawostka z ostatniej chwili - w trakcie otwieraina multimediow a dokladniej podczas ladowania zdjec co mnie tez zdziwilo bo nigdy nie spotkalem sie z tym zeby 30 zdjec ladowalo sie zamiast wczytywac odrazu, no i wlasnie w tym momencie telefon sie zawiesil.
trzeba bylo wlaczyc go ponownie a najlepsze jest to w tym wszystkim ze ustawienia osobiste typu dzwonek, tapeta, dzwiek sms, zmienily sie na standardowe a przy probie ich ponownego ustawienia nie odnalazlem ich w telefonie czyli dziwnie sie ulotnily przez mala zawieszke ]:)

dla potwierdzenia powyzszych faktow zdjecia z opisem bo zrobilo mi sie tak drugi raz wiec zrobilem zdjecia:

Obrazek
ladownie 30 zdjec 0% przez 30 sekund, zaladowane zdjecia ponizej

Obrazek
zaladowane zdjecia bardzo ladnie sie prezentuja ;D az milo popatrzec

Obrazek
zawiesszka i reset ustawien itp.

Obrazek
ponowne uruchomienie i standardowe ustawienia

im dluzesz go uzywam tym bardziej mnie zadziwia
ciekawe co mnie czeka za tydzien ;D

Telefon otrzymany od firmy 121PR w ramach testu.

#269198  autor: faleQ_82
 01 cze 2008, 22:18
Miałem podobny przypadek wczoraj, tylko że przy wczytywaniu zdjęć [40], telefon mi się zrestartował. Ale żadne ustawienia mi się nie skasowały.