• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#189267  autor: cienki
 04 cze 2007, 14:37
Witaj
Posiadam ten telefonik dopiero od minionego czwartku, dlatego moja opinia będzie wstepna.
W porównaniu z moim poprzednim SE T230 to niebo a ziemia.
A teraz konkretnie:
- w porównaniu do K610i (kolega ma) jest wyraźnie cięższy,
- w porówaniu do K750i (kleżanka ma) zdecydowanie ładniejszy, co do zdjęć to nie widzę większej różnicy - może trochę kolory bledsze,
- ekran w porównaniu z w/w zdecydowanie ładniejszy (i jakby trochę większy),
- klawisze - jak dla mnie pisze się fantastycznie,
- menu - bardzo szybkie - mam Orange menu więc trochę inne niź noramlnie - ale można zlikwidować na ekranie głównym tzw. pasek szybkiego dostępu i przynajmniej ekran wygląda normalnie,
- przy przegladaniu zdjęć na pełnym ekranie widać jak system obrabia zdjęcie tzn. jak włączam zdjęcie widać przez mgnienie oka jak sa piksele obrabiane - nie jest to uciążliwe,
- w Orange nie dają karty pamięci - ale telefon ma niby 64 a pokozuje ok. 72 MB.
- jedyne co mnie denerwuje to klapaka od aparatu - w pozycji zamknięty obiektyw troszkę się rusza i sprężynuje - w pozycji otwarta nic takiego nie występuje - na pewno się sama nie otworzy w kieszeni.

To tyle na szybko.
Ogólnie jestem bardzo z tego fona zadowolony - można nawet TVN24 na żywo poogladać - myslałem że tylko UMTS to umożliwia ale na EDGE też jakoś idzie.

Pozdro :D

#190109  autor: Xavi
 07 cze 2007, 11:09
Interesuje mnie również ten model, napisz coś wiecej jeszcze o tej klawiaturze bo wygląda ona niezbyt zachęcająco, i jak byś porównał ten klawisz manipulacyjny z joyem z k750i co jest wygodniejsze? Poza tym w nowych SE jest chyba klawisz skrótu czy jest to na takiej zasadzie jak "idz do" w nokii?
I jeszcze taki szczegół- można w nim ustawić dowolną mp3 jako sygnał sms?

#190113  autor: Filip
 07 cze 2007, 11:17
Nie mam K550i ale można w nim ustawić dowolną mp3 na dzwonek sms,jednak tak jak w przypadku innych SE będzie ona trwała określoną ilość czasu,bo trochę dziwne by to było żeby np.kilkuminutowa piosenka nam grała po przyjściu wiadomości. Klawisz skrótów jest chyba na takiej samej zasadzie jak w Nokiach chociaż już nie pamiętam bo dawno miałem nowszą Nokie,ale dokładnie jest to u mnie BT,film pokazowy,kalendarz,latarka,podczerwień,wyciszony tak było standardowo oczywiście można to zmieniać dodawać nowe skróty wedle swoich upodobań,tak jest w K750i a K550i jeżeli nie jest zaśmiecony brandem orange to pewnie ma identycznie.

#191740  autor: PUMA
 11 cze 2007, 18:30
Beznadziejnie działa u mnie klawisz od aparatu foto, tzn jest tak że jak tylko lekko go musne to już zaczyna ustawiać ostrość (dosłownie położe palec bez naciskania) a jak dopchne niby do końca to nie robi zdjęcia jeszcze i trzeba go wcisnąć jeszcze mocniej mimo że już teoretycznie jest do końca - wtedy pstryknie fotke. Ale przez to wszystko zdjecia są poruszone i kiepsko wyglądają...
Czy u Was jest podobnie czy to mój egzemplarz jakiś walnięty jest?

#193504  autor: darecki
 17 cze 2007, 20:20
W porównaniu do k750 ma nieco wiekszy i jaśniejszy wyswietlacz, jest wygodniejszy w noszeniu w kieszeni,bo tylko 14mm grubości. EDGE znacznie przyspiesza internet. Fotki jakościowo podobne do k750,czyli dobre. Klapka baterii niestety skrzypi i nieco małe ,choć ładne przyciski. Polecam. MA STYL.

[ Dodano: 2007-06-17, 20:41 ]
Do PUMY. To co opisałeś, jest i w moim k550. Ten przycisk od fotek rzeczywiście trzeba mocno wcisnąć, co jest denerwujące i może powodować poruszenie zdjęcia.

#193529  autor: PUMA
 17 cze 2007, 21:08
Czyli chyba nie mam co sie wybierać z tym do serwisu... :cry: Ktos jeszcze ma podobną przypadłość tego przycisku do zdjęć?
Ja ostatnio używam do robienia zdjęć tego niby dżojstika, wystarczy nacisnąć - automatycznie łapie ostrość i cyka fote od razu.

#223218  autor: piottrw
 25 wrz 2007, 10:37
witam
Czytając wasze rozważania na temat tego telefonu, sam jestem jego posiadaczem, dochodzą do wniosku, że instrukcję obsługi czytaliscie pobieżnie. Przede wszytskim trzeba się pobawić ustawieniami, mamy w sumie kilkadziesiąt opcji: scenerie, wielkość zdjecia, naświetlanie, lampa, itp. i nie róbcie zdjeć w trybie auto bo bedą faktycznie złe. A co do makro to standartową książkę można objąć i będzie super czytelna. Jak ktoś przeszedł z tańczego modelu, u mnie to był k500 i k510, to niestety ale trzeba mieć albo idealnie nieruchomą rekę, albo statyw sobie sprawić. Co do zdjeć w pomieszzceniu bez jasnego światła dziennego to trzeba sobie doświetlić np żarówka na obiekt i zasłaniamy białym papierem, ustawiamy ciemny portret, balans bieli na żarówkę i pstrykamy. Niestety nie wiem jak wrzucić zdjęcia ale jak znajdę do dam.
Pozdrawiam