• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #365138  autor: piotr2802
 16 paź 2009, 17:40
Zamierzam kupić telefon SE W995. Czy do obsługi GPS potrzebuję ciągłego połączenia z internetem ??? Będzie to mój pierwszy telefon z GPS i stąd takie pytanie :wink:

#365140  autor: Marek
 16 paź 2009, 18:09
można korzystać za darmo ale trzeba wyłaczyć podpowiedzi w menu usługi lokalizacyjne

#365144  autor: piotr2802
 16 paź 2009, 18:33
Czy mój telefon łączy się bezpośrednio z satelitą GPS ??

#365146  autor: thonka
 16 paź 2009, 18:48
Marek pisze:można korzystać za darmo ale trzeba wyłaczyć podpowiedzi w menu usługi lokalizacyjne
jestes tego pewien? z tego co wiem to zainstalowany w pamieci tego urzadzenia wayfinder navigator do nawigacji glosowej wymaga polaczenia z internetem. tak samo jak np. polski naviexpert o czym swiadczy nawet fragment ze strony internetowej wayfindera
WF Navigator is an online GPS navigation system for your mobile phone.
tylko telefony z systemami operacyjnymi jak symbian czy windows mobile maja dostep do aplikacji z nawigacja offline (o ile wczesniej je sobie wgramy), czyli taka gdzie mozna sciagnac mapy na telefon i nie pobierac ich z internetu.
po za tym telefon ten posiada agps czyli system, ktory wspomaga wyszukiwanie satelit pobierajac przy tym mala ilosc danych z internetu.
piotr2802 pisze:Czy mój telefon łączy się bezpośrednio z satelitą GPS ??
nie. telefony (jak i inne urzadzenia z gps) nie maja mozliwosci 'lacznosci' one tylko odbieraja sygnal z satelitow gps.

Osoby używające więcej niż 3 wykrzykników lub pytajników to osoby z zaburzeniami własnej osobowości - Terry Pratchet

#365194  autor: Marek
 16 paź 2009, 23:14
thonka pisze:tylko telefony z systemami operacyjnymi jak symbian czy windows mobile maja dostep do aplikacji z nawigacja offline (o ile wczesniej je sobie wgramy), czyli taka gdzie mozna sciagnac mapy na telefon i nie pobierac ich z internetu.
jest trekbuddy w javie - minus brak komend głosowych, chociaż znalazłem coś takiego
Kod: Zaznacz cały
Z komendami głosowymi w Treku nie jest tak jak tu niektórzy piszą.
Trek obsługuje nawigację głosową po przygotowanej ręcznie lub przy pomocy serwisu internetowego, np. Google Maps, trasie. By to działało trzeba do folderu sounds skopiować (z forum aplikacji) komunikaty głosowe. Nastepnie przygotować sobie trasę gpx np. z Londynu do Warszawy korzystając z GMaps, przepuścić przez ConvWPT (udźwiękawiacz tras i generator strzałek kierunków), na koniec trasę zapisać i skopiować do telefonu. Jak się dojeżdża do kolejnych punktów trasy to aplikacja gada i np. na ekranie komputera nawigacyjnego pokazuje strzałkami gdzie skręcić. 
nawigacja nie jest mocną stroną w995, najlepiej radzą tu sobie sprzęty na WM