• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #28940  autor: micl
 05 lis 2005, 23:52
wie ktos moze dlaczego w k700i mozna zapisac tylko bodajze 70sms-ow pomimo ze jest w nim duzo pamieci wolnej... to troche smiesze ze telefon ktory posiada 41 mb mial mniejsza pamiec na sms-y niz N7250i bo w niej bylo 150... wiec ponad dwa razy wiecej pomimo ze pamieci bylo duzo mniej chyba 3.6 mb... jak ktos wie jak rozszerzyc ilosc pamieci na sms-y to prosze dajcie znac ;) dzieki z gory

#28945  autor: dr_dv
 06 lis 2005, 02:14
Z tego co wiem, nie da się w żaden sposób zmusić k700i żeby dodatkową pamięć przeznaczał na smsy. Ten sam problem był w k300i, którego do niedawna miałem (k300i ma co prawda 12mb pamięci, ale rzecz nie jest w ilości, tylko fakcie, że pamięć nie jest współdzielona). To prawda że SE zapamiętują śmieszne ilości smsów, nawet moja poczciwa trzyletnia nokia 6610 mieściła ich około 160.

Myślę że to nie ma nic wspólnego z ograniczeniami technicznymi, tylko jest częścią "strategii marketingowej", coś w stylu: "chcesz więcej smsów zapamiętać, kup telefon z wyższej półki". To samo tyczy się chociażby tego, że w k300, k500, i k700 nie można użyć mp3 jako dźwięku przychodzącego smsa (w p910i można dowolnie zmieniać dźwięk smsa, z tego co pamiętam w k750i też).

Jakiś czas temu sam pamiętam moje zdumienie kiedy dowiedziałem się że na nokię 6610 można co prawda przez irdę wrzucać co się chce, ale już z nokii na komputer nie (np dostałem zdjęcie mmsem i mogłem go sobie najwyżej wsadzić jako tapetę albo przesłać dalej mmsem do kogoś kto ma np siemensa albo SE i możliwość przerzucania plików na komputer od samego początku). W którejś z ostatnich wersji oprogramowania pc suite dla nokii nareszcie wprowadzono taką możliwość, ale przez dość długo się nie dało.

Niestety... kasa rządzi tymi sprawami i ma znacznie więcej do powiedzenia niż zdrowy rozsądek.

#28954  autor: micl
 06 lis 2005, 10:09
Właśnie później się dziwić że ludze bardziej nokie szanuja... chciaz za porzadna noki tez trzeba zaplacic krocie...

#28961  autor: kalin
 06 lis 2005, 10:59
W moim k500 miesci sie okolo 100 smsow tylko co jakis czas trzeba oprozniac "elementy wyslane".

#28979  autor: dr_dv
 06 lis 2005, 12:21
micl pisze:Właśnie później się dziwić że ludze bardziej nokie szanuja... chciaz za porzadna noki tez trzeba zaplacic krocie...
W porównaniu do rozwiązań zastosowanych w niektórych nokiach, ograniczenie liczby smsów do 100 to naprawdę niewielki problem. Każdy kto widział np edytor mms w 6610 wie o czym mówię.

Wiem że niektórzy są i będą fanami nokii, ja przez długi czas używałem tych telefonów, odkąd przesiadłem się na SE (kolejno T68i, k300i, p910i), o nokiach nawet nie myślę.

#29082  autor: micl
 06 lis 2005, 21:13
no kwestja gustu :) myslalem raczej o wyzszych modelach niz 6610 :) mowiac o tych fajnych ;)

#29088  autor: dr_dv
 06 lis 2005, 21:39
Przytoczyłem 6610 jako przykład bo nie da się porównywać telefonów z różnych "półek" (zakresów cenowych, zwał jak zwał). Jeżeli chodzi o te "lepsze" to wszyscy pamiętamy nokię 7650 która mimo symbiana, dużego wyświetlacza itp obarczona była ogromną ilością wad.

Może wreszcie nokia doszła do wniosku, że należy posłuchać czego użytkownicy oczekują od aparatu i to zrealizować. Recenzje nowych aparatów (N70 i kolejnych) robią nadzięję na porządny sprzęt. Niestety, najprawdopodobniej ceny będą zwalać z nóg.