• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.

#270504  autor: magik-thc
 09 cze 2008, 18:33
Reszty nie ma się co czepiać, bo to sprawy softu, które SE naprawi w kolejnych aktualizacjach
Mam nadzieje ze poprawi po aktualizacji jest znacznie lepiej ale czasem klawiatura świeci sie cały czas - nie wygasa lub nie można wejść w wiadomości - operacja nie powiodła sie.
Jeszcze dużo czasu minie za nim powstanie aktualizacja która naprawi te wszystkie błędy, jak narzazie nie jest źle, wcześniej korzystanie z telefonu było uciążliwe teraz jest lepiej ale może być jeszcze lepiej wiec trzeba czekać...

Telefon otrzymany od firmy 121PR w ramach testu.

#270559  autor: Marek
 09 cze 2008, 21:53
yagi pisze:Ostatnio zaczelo mi bardzo brakowac klawisza odtwarzacza
to już przywilej walkmanów, takie dodatkowe utrudnienie, zamiast 1 kliknięcia trzeba 3 aby np. dać stop. W ten sposób do k850 wrócił megabass. Czy ta nowa platforma dobrze działa z kartami 8gb zwłaszcza m2 (głownie myślę o k850)?

czy przeglądarka internetowa z k850 i k660 jest identyczna?

jakie są najistotniejsze usprawnienia platformy db3150 względem db2020?

#270563  autor: yagi
 09 cze 2008, 22:16
czy przeglądarka internetowa z k850 i k660 jest identyczna?
O ile wiem to ta sama.

Dzisiaj mialem okazje spotkac przedstawiciela regionalnego SE i mial ze soba K660i w kolorze Lime on White. Szczerze powiem, ze ta wersja wyglada oszalamiajaco. Jak dla mnie jest mniej przytlaczajaca niz czarna wersja (obojetne w ktorym wariancie) ;)

Juz tesknie za tym telefonem i ciezko mi sie przestawic z powrotem na platforme A100 w K800i :wink:

--------
Telefon byl udostepniony do testow przez 121PR ;)
 #270732  autor: JimmyG
 10 cze 2008, 22:46
Telefon na pierwszy rzut oka wydaje sie na solidny. Uwage tez zwraca nieco damski design- To może niestety troche denerwowac. Po dwoch tygodniach użytkowania moge powiedzieć, że telefon jest lepiej wykonany w stosunku do K750i, w ktorym obudowa po paru miesiacach zaczynała troche trzeszczeć. Kolejnym plusem jest jego oryginalny wygląd, bez żadnych kompromisów, udziwnień itp. Ale po kolei:

Odtwarzacz multimedialny: Czyli to co najważniejsze w telefonach służących nie tylko do dzwonienia:) Cała aplikacja do zażądzania multimediami jest ladna graficznie, ale nie powiedziałbym że funkcjonalna, ponieważ osobiscie wole standardowe eksploratory plików. Jest to po prostu dużo funkcji szczególnie w odtwarzaczu mp3, które w pośpiechu (np gdzieś w metrze, autobusie) nie będą wykorzystywane.. Moze to wina krótkiego czasu użytkowania przeze mmnie tego fonu. Dzwiek w porownaniu do dziweku K750i (sterowniki oryg wymieniłem na Toshare 1.7) jest dużo głebszy (lepsza dynamika i wysokie tony) ale na słuchawkach niestety tak samo cichy:/ Testowałem na Sennheiserkach.

Aparat: Brak autofokusa :( Brak pokrywy zabezpieczajacej obiekty przed zarysowaniem !!! Zdjecia robią się przez to błyskawicznie, ale niestety ostrość momentami nie jest złapana dokładnie (przez ten brak AF). Zamieszce niedługo jakieś przykładowe fotki (jutro po jutrze)

Przeglądarka WWW: Ciekawa i funkcjonalna, chociaż najlepeij zainstalować Operę Mini i wtedy wykorzystywanie HSDPA gwarantuje błyskawiczne pobieranie danych szybciutkie znikania kasy z konta w przypadku ofert na karte :)

Wyświtlacz:
Rozdzielczość 240x320 gwarantuje brak pixelozy, bardzo ladnie prezentuje kolory oraz detale zdjęć. Niestety baaardzo prądożerny, po paru godzinach zabawy bateria zaczyna robić się pusta szybciutko. Bateria ma pojemność 950mAh -czyli zupelny standart.

Przyciski: Male, dla ludzi o dużych i niegramotnych palcach mogą sie pojawić problemy w obsłudze górnych przycisków (np niechciane uruchomienie netu).

Inne rzeczy w tym fonie są już aczej drugorzędne...

Słownik T9 w pisaniu sms tez daje czasem popalic dopóki samemu sie nie wprowadzi sporej ilości słów.

Możliwość ustaienia wielu budzików na raz (w tym samym dniu jest fajnym rozwiązaniem -k750i tego nie mial)

Na sam koniec mogę powiedzieć, ze telefon nie wniosi dostatecznej ilości swieżości i nowych funcji w porównaniu do hitu SE k750i, którego współczynnik cena/jakość bardzo wysoki:) Byli Właściciele k750i nie będą wniebowzięci.

Poza tym telefonem można spokojnie dzwonić więc wszytko jest OK :D

-----------------------------
Telefon udostęniony do testów przez 121PR

#270735  autor: yagi
 10 cze 2008, 23:07
JimmyG pisze:Na sam koniec mogę powiedzieć, ze telefon nie wniosi dostatecznej ilości swieżości i nowych funcji w porównaniu do hitu SE k750i, którego współczynnik cena/jakość bardzo wysoki:)
Nie wiem na jakich nowinkach Ci zalezy, ale wg mnie funkcjonalnosc poszla sporo do przodu. Juz platforma A100 wniosla sporo nowego, a A200 to kolejny krok na przod.
Z tego co pisal Eldar na Mobile Review to ta platforma A200 jeszcze bedzie rozwijana co dobrze wrozy na przyszlosc :D
Ja przesiadlem sie po K750i na K800i i funkcjonalnie to byl spory krok naprzod. Teraz jest to tylko rozwijane i niech SE tak trzyma ;)

Jesli zalezy Ci na zdjeciach to uderzaj w strone serii CyberShot. Ona jest nastawiona na zdjecia i powinna Cie zadowolic. JimmyG, K850i lub C902 to moje typy dla Ciebie ;)
K660i to wg mnie nastepca K610i i jest "wymierzony" w mlode osoby nastawione na wiadomosci, maile i dostep do neta. Aparat to tylko obecny standard, ktorego brak bylby dyskwalifikacja na rynku ;)

--------

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#270741  autor: Phoenix
 10 cze 2008, 23:31
Humm w sumie reasumując wasze wypowiedzi te za i te przeciw postanowiłem zaryzykować (w sumie po raz kolejny tak samo zaryzykowałem przy wyborze k600i) postanowiłem jednak zakupić k660i gdyż jak tu kolega powiedział :
K660i to wg mnie nastepca K610i i jest "wymierzony" w mlode osoby nastawione na wiadomosci, maile i dostep do neta. Aparat to tylko obecny standard, ktorego brak bylby dyskwalifikacja na rynku ;)
A takiego telefonu właśnie szukam mimo że mógłbym wziąć Samsunga U700 również z HSDPA gratisowo z 3.2 mpx ale wybór mój jest umotywowany 2 rzeczami

1. Sony Ericsson - Marka na której nigdy się nie przejechałem.
2. Na co mi 3.2 mpx ? Telefon nie służy do fotografowania od tego się ma cyfrówkę po za tym jakość zdjęć z telefonu nie jest wcale powalająca.

Pozdrawiam :)

Siemens C30 -> Nokia 5110 -> Alcatel OT322 -> Samsung X200 -> Sony Ericsson K600i -> Sony Ericsson K660i

#270750  autor: yagi
 11 cze 2008, 08:37
Phoenix pisze:2. Na co mi 3.2 mpx ? Telefon nie służy do fotografowania od tego się ma cyfrówkę po za tym jakość zdjęć z telefonu nie jest wcale powalająca
Ja jak chce zrobic zdjecie to coraz czesciej siegam po moj aparat cyfrowy i zdjecia wychodza takie ze jestem zadowolony. Z komorki czesto trzeba powtarzac kilka razy, zeby wyszlo zadowalajace ujecie ;)

--------

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#271508  autor: JimmyG
 14 cze 2008, 21:42
Nie wiem na jakich nowinkach Ci zalezy, ale wg mnie funkcjonalnosc poszla sporo do przodu. Juz platforma A100 wniosla sporo nowego, a A200 to kolejny krok na przod.
To prawda, ale uwazam że przesiadka z SE k750i na ten model nie jest najlepszym rozwiazaniem, ciągle uważam że w porownoniu do tej 650i za malo wnosi, to maja prywatna opninia:)
Jesli zalezy Ci na zdjeciach to uderzaj w strone serii CyberShot. Ona jest nastawiona na zdjecia i powinna Cie zadowolic. JimmyG, K850i lub C902 to moje typy dla Ciebie ;)
Jezeli zalezaloby mi na bardzo dobrym aparacie to kupiłbym aparat stacjonarny:] Jezeli jednak chodzi o aparat w tym telefonie, to brak autofocusa i tej felernej klapki chroniącej go przed czynnikami zewnętrznymi jest dla mnie małym minusem. Plusem jest to ze zdjęcia robią się naprawde błyskawicznie -opóźnienie jest minimalne.

[ Dodano: 2008-06-14, 21:49 ]
A takiego telefonu właśnie szukam mimo że mógłbym wziąć Samsunga U700 również z HSDPA gratisowo z 3.2 mpx ale wybór mój jest umotywowany 2 rzeczami

1. Sony Ericsson - Marka na której nigdy się nie przejechałem.
2. Na co mi 3.2 mpx ? Telefon nie służy do fotografowania od tego się ma cyfrówkę po za tym jakość zdjęć z telefonu nie jest wcale powalająca.

Pozdrawiam :)
Dokładnie z całą odpowiedzialnością moge powiedzieć to samo. Kupując telefon SE poprostu osczędzisz sobie różnorakich problemów związanych z eksploatacją codzienną tego urządzenia. Jak mam już swój telefon prawie trzy lata i ((odpukać)) nie wybiera się na emeryturę:) A jest bardzo duuużo eksploatowany....

#271643  autor: magik-thc
 15 cze 2008, 18:30
Nadszedł dzień ostatecznej recenzji o testowanym modelu czyli K660i, gdyż zbliżą się koniec testów :|

Na poczatęk przypomne wszystkim co poza telefonem otrzymujemy od producenta:
- Kabel USB DCU-60
- Słuchawki stereo HPM-62 [mogły być lepsze, ale dobrze że w ogóle jakieś są]
- Oprogramowanie na CD
- Bateria Li-poly BST-33 o pojmności 960 mAh
- karte pamięci M2 Memory Stick Micro 256Mb
- Ładowarka
- Pudełko wraz z masą makulatury :)

ogólny wygląd
Na pierwszy rzut oka telefon elegancki, dobrze dobrane kolory, w wersji Wine on Black, srebrne zdobienia wkoło korpusu wraz z "antypoślizgową" powłoką pomiędzy - dzięki czemu telefon dobrze leży w dłoni.
Panel w stylu SHINE - lustrzanka, niestety tylko po wyczyszczeniu chwilowo wygląda pięknie, później to już tylko masa plam, kurzu i odcisków (można śledzić przebieg swoich linii papilarnych :D )
Obrazek

wyświetlacz
Rozdzielczość 240x320mm - choć mam wrażenie, że jest nieco mniejszy w porównaniu do innych modeli...
Mieści się wraz z kamerą do rozmów wideo pod panelem przednim.I tu musze powiedzieć że jest solidnie wykonany. Byłby bez zarzutów gdyby nie ta lustrzanka itp. Żywe kolory dobrze odzwierciedlają rzeczywistość, widać nawet gdy jest słonecznie/ bardzo jasno.
NP.
ObrazekObrazek

oprócz tego nie traci kolorów gdy patrzymy z boku na niego, co zdarzało sie w modelach wcześniejszych bardzo często.

ObrazekObrazekObrazekObrazek

Obudowa
jak już pisałem na wstępie wersja lustrzanki - z jednej strony efektowny wygląd, a z drugiej strony mało praktyczny w użytkowaniu ze względu na łatwość brudzenia się.
W wersji "Wine on Black" tył telefonu czarny, a z przodu jedynie panel z klawiszami nawigacyjnymi jest w kolorze Wine - bordo.
ObrazekObrazek

Również w kolorze bordowym, są wykończenia pod buzzerem - głośniczkiem od rozmów, oraz, pod głośnikiem z tyłu, co bardzo dobrze komponuje sie z reszta.

ObrazekObrazek

Po bokach srebrne paski a miedzy nimi pasek z powłoki antypoślizgowej - telefon lepiej trzyma się w dłoni.
Klapka od baterii cieniutka, ale podczas użytkowania trzeszczy, a często przy wkładaniu tel w kieszeń wysuwa sie - szczegół, ale jednak uciążliwy podczas pracy z telefonem.

ObrazekObrazek

Dobrze przemyślany jest uchwyt do smyczy, zawieszki itp. Metolowy solidny, nie przeszkadza w użytkowaniu i nieźle wygląda.

Obrazek

Metalowy korpus wewnątrz
Obrazek

Klawisze/przyciski

Klawiatura numeryczna to kuliste przyciski.
Obrazek

Nawet by się je wygodnie użytkowało, gdyby nie fakt, że jesli ktoś dużo pisze to może narzekać na odległośći kolumn klawiszy od siebie - są zbyt daleko. Oprócz tego klawisze 1,2,3 umieszczone zbyt blisko klawiszy nawigacyjnych co powoduje przypadkowe wciśnięcia. To samo można powiedzieć o klawiszach nawigacyjnych sąsiadujących u góry ze skotami i C (patrz foto)
ObrazekObrazek

podczas grania zauwazylem ze bardzo przeszkadza przycisk wstecz a klawisze kierunkowe sa zbyt blisko sasiadujacych - przypadkiem mozna wcisnac "wstecz" lub "C" z drugiej strony skroty, z dolu
Przeszkadza to przy grach a przeciez mial ulatwic sterowanie a jest wrecz przeciwnie

Na pochwalę zasługuję przycisk aparatu i ON/OFF oraz +/- telefonu. Umieszczone są na boku w taki sposób, że przypadkowe wciśnięcie jest prawie niemożliwe. Są bardzo dobrze wkomponowane w korpus. Podobnie ma się tu wejście na kartę pamięci.
ObrazekObrazekObrazek

Niestety są też i wady klawiszy nawigacyjnych, oprócz tych wymienionych wcześniej. Chodzi o szczeliny wkoło całego panelu tych klawiszy, podczas podświetlania widać smugi od diód naokoło co nie wyglada dośc efektownie, poza tym jest to miejsce gdzie łatwo gromadzi się kurz i nie tylko...(widać to na fotkach poniżej , a także na niektórych wcześniejszych)
ObrazekObrazek

Aparat

K660i wyposażony jest w całkiem przyzwoity aparat fotograficzny pozwalający na wykonywanie zdjęć o wielkości 2-megapikseli.Ustawienia kamerki do rozmów wideo dostępne są z menu Organizera. Aparat nie po siada diody doświetlającej i dlatego najlepiej wychodzą zdjęcia robione w dobrych warunkach oświetleniowych. Pomocą w początkowym używaniu kamerki jest możliwość włączenia skrótów za pomocą klawisza z cyfrą „0” .
Zdjęcia zapisywane są w trzech rozdzielczościach 640x480, 1280 x 960 i 1600x1200 w tym trybie nie można stosować powiększenia.
Brak diody doswietlającej jednak wyklucza robienie zdjęć w gorszych warunkach oświetleniowych i nie pomoże w tym nawet ustawienie w opcjach zdjęć nocnych.
K660i umożliwia także zapisanie sekwencji wideo – ich długość ograniczona jest wielkością pamięci telefonu lub posiadanej karty pamięci.
Dzięki wbudowanemu edytorowi grafiki PhotoDJ i obrazów ruchomych, mamy możliwość edycji naszych prac wykonanych kamerką. Uzupełniony naszymi pomysłami materiał zdjęciowo-filmowy możemy wysłać na nasz blog, MMS'em lub przesłać do komputera.

Inne
Bateria podczas 3 tygodni uzytkowania telefonu musiała być ładowana średnio co 2 dzień. Co jak na telefon służacy głownie do internetu zbyt krótko.

Obrazek

jeśli chodzi o zasięg, to bardzo dobry przez cały czas. W Poznaniu pojawiał mi się zasięg 3G, reszta zasięgu wtedy znika :)

Podczas korzystania z przegladarki, klawisze 3,4,5,6 nie są już numerycznymi, tylko odpowiadają ikonom umieszczonym nad nimi. Rozwiązanie dośc ciekawe, aczkolwiek zauważyłem, że ikony te podświetlają się przez cały czas, nie tylko po wejściu w internet - co moim zdaniem jest zbędne. Ostatnio po wygaszeniu się wyświetlacza i klawiatury ikkony dalej świeciły się na czerwono...

Obrazek

Kilkakrotnie telefon się zawieszał, właczały sie ustawienia standardowe, znikały pliki z karty pamięci, a w multimediach nie wyśiwetlały się zdjęcia. Przy próbie ustawienia ponownie tapety, która zniknęła, nie jest to możliwe, bo według telefonu ona nie istnieje!!! Dopiero po restarcie wszystko wraca do normy, ale uwaga telefon bardzo długo się włacza!!
Jeśli chodzi o znikanie plików to po kolejnym zawieszeniu telefonu lub po restarcie pliki wracały, miałem tez problem z fotkami tel robili zdjęcia ale nie zapisywał ich.

Test programem HD TUNE transferu danych przez kabel usb
-karty pamięci
-pamięć telefonu
Wynik prezentują zdjęcia poniżej - dodam że niezbyt rewelacyjny rezultat.
Test transferu karty pamięci.
Obrazek
Prędkość przesyłu przez USB to 0,8 do 0,9 MB/s,

Test transferu pamięci telefonu
Obrazek
Prędkość przesyłu przez USB to 0,5 do 0,9 MB/s,

Niestety nie miałem możliwości sprawdzić transferu przez czytnik kart.

Zrobiłem test na błędy o to wyniki:

Karta pamięci:
Obrazek

Pamięc telefonu:
Obrazek

Wynik pozytywny czego nie można powiedzieć o testach transferu który prezentuje sie kiepsko

Podczas testu zauważone wady i zalety
WADY
- brak przycisku Play/Stop
- obudowa typu lustrzanka - łatwo brudząca się
- źle skomponowane klawisze numeryczne i cały panel nawigacyjnych
- błąd podświetlania klawiatury - czasem się nie wyłącza i czerpie baterie
- bug w sofcie powodujący zawieszki telefonu,restart, zmianę osobistych ustawień na standardowe
- dźwięk sms czy dzwonka jest najpierw, a później pojawia się grafika na wyświetlaczu
- aktualizacja softu z R1EA030 na R1FA030 SEUSEM nie pomaga w problemach z zawieszaniem itp.
- brak AF w aparacie
- bark lampy błyskowej
- w multimediach - rotacja multimediów zapamiętuję ostatnio używaną(nie wraca do pionu nawet po aktualizacji)
- trzeszcząca klapka tylna z możliwością odsunięcia się
- szczeliny wkoło panelunawigacyjnego
- brak możliwośći robienia zdjęc kamerą od wideorozmów
- bateria krótko "trzyma"
- w pozycji leżącej dźwięki są tłumione (brak wypukłości który by to zlikwidował)
- brak możliwości zmiany przypisanego skrótu w lewo <sms i w >internet
- brak czujnika podświetlania klawiatury

ZALETY
- duży i wyrazisty wyświetlacz
- brak joy'a
- port zasilania umieszczony u dołu
- flash menu
- w trybie przegladarki, klawisze numeryczne 3,4,5,6 pelnia funkcję tych z ikon powyżej nich
- porządkowanie wiadomośći wg kryteriów
- możliwość minimalizacji bluetooth'a w trakcie przesyłania ( w obie strony)
- możliwość dodania aplikacji jako skrót w menu podręcznym

Ocena telefonu w skali 1-10:
Jakość/Cena/Funkcjonalnoś/Wygląd
7/8/5/7 srednia moja ocena to 6,7

Telefon do testów otrzymany od 121pr

#271653  autor: JimmyG
 15 cze 2008, 19:04
magik-thc pisze:
Mam nadzieje ze poprawi po aktualizacji jest znacznie lepiej ale czasem klawiatura świeci sie cały czas - nie wygasa lub nie można wejść w wiadomości - operacja nie powiodła sie.
Jeszcze dużo czasu minie za nim powstanie aktualizacja która naprawi te wszystkie błędy, jak narzazie nie jest źle, wcześniej korzystanie z telefonu było uciążliwe teraz jest lepiej ale może być jeszcze lepiej wiec trzeba czekać...

Telefon otrzymany od firmy 121PR w ramach testu.
Ja nigdy nie miałem takich problemów z klawiaturą. Podświetlenie zawsze, ale to zawsze sie wygaszało. Klawiatura nigdy też się nie zacinała. W eksplorerze plików, próba ich wczytania też zawsze była ukończona z sukcesem. W przeciweństwie do mojego starego sek750i w którym kilka razy odtwarzacz multimedialny odmówił współpracy (mam go juz 3 lata, wymieniłem jedynie strownik dźwięku na Toshare 1.7) W k660i mam standardowe oprogramowanie. POZDRAWIAM!!

#272196  autor: faleQ_82
 18 cze 2008, 11:26
Przez te 3 tygodnie testów najbardziej w tym telefonie wkurzała mnie bateria. Do tego, że ja telefon ładuję codziennie, to jestem przyzwyczajony, ale 2,5-letni K750 jest mocno eksploatowany. Wraz z otrzymaniem K660i miałem nadzieję, że ta sytuacja się zmieni. Ale ładowanie telefonu co dwa dni tylko dlatego, że trochę z niego dzwonię i smsuję i pogram godzinkę jakoś tak mnie nie przekonuje. Zwłaszcza, że miałem tylko 256MB kartę i nie używałem telefonu jako mp3 ani nie słuchałem radia.
Również czas ładowania baterii jest mało zadowalający, 3 godziny ładowanie do 99% to trochę za długo

Telefon do testów od firmy 121PR

#272222  autor: Filip
 18 cze 2008, 14:12
No trudno skończyły się czasy baterii która wytrzyma tydzień,to są telefony multimedialne,masz w nich coraz więcej przydatnych funkcji a chcesz żeby ich czas pracy był równy Nokii 6310i sprzed kilku lat,w której nie było kolorowego wyświetlacza,aparatu,odtwarzacza i można tak wymieniać dalej. Zawsze można zmniejszyć podświetlanie wyświetlacza coś to tam może da,poza tym można się spotkać z takimi opiniami iż bateria się rozkręca nie wiem ile w tym prawdy a ile nie może z czasem będzie trzymał troszkę więcej. Ja rozumiem że to nie jest wygodne ale takie mamy teraz telefony,ewentualnie można się ratować czymś w stylu Nokia 1600 gdzie bateria wytrzyma pewnie z tydzień.