• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #76242  autor: czareek
 26 maja 2006, 17:15
Witam!
Mam zamiar kupić SE W800i na allegro i zauważyłem że jest tam dużo telefonów z Anglii. Zazwyczaj są sporo tańsze od tych polskich, dlatego mam kilka wątpliwości na temat angielskich fonów. Może ktoś z forum już kupił taki sprowadzany aparat?
1. Jak wygląda sprawa z gwarancją, czy jest ona ważna na terenie Polski? Jeśli tak, to czy można go serwisować w dowolnym serwisie SE?
2. Jeden ze sprzedawców napisał że telefon ma wgrane polskie menu i jednocześnie jest na gwarancji. Czy to prawda? Przecież każda modyfikacja softu oznacza jej utratę. A może mógł wgrać polski język w serwisie SE bez utraty gwarancji?
3. Na jakie inne rzeczy powinienem zwrócić uwagę kupując "angielskiego" W800i?
4. Jak mogę "na odległość:)" sprawdzić czy telefon jest legalny?
 #76907  autor: yagi
 29 maja 2006, 16:50
czareek pisze:Witam!
Mam zamiar kupić SE W800i na allegro i zauważyłem że jest tam dużo telefonów z Anglii. Zazwyczaj są sporo tańsze od tych polskich, dlatego mam kilka wątpliwości na temat angielskich fonów. Może ktoś z forum już kupił taki sprowadzany aparat?
1. Jak wygląda sprawa z gwarancją, czy jest ona ważna na terenie Polski? Jeśli tak, to czy można go serwisować w dowolnym serwisie SE?
2. Jeden ze sprzedawców napisał że telefon ma wgrane polskie menu i jednocześnie jest na gwarancji. Czy to prawda? Przecież każda modyfikacja softu oznacza jej utratę. A może mógł wgrać polski język w serwisie SE bez utraty gwarancji?
Nie bierz tego na 100% ale wg mnie...

Ad 1. Gwarancja jest wazna na terenie Polski pod warunkiem ze do niej jest dolaczony dowod zakupu z numerem IMEI. W razie watpliwosci pisz do Sony Ericssona lub do Net Sport (www.sonyericsson-sklep.pl).
W tym drugim w razie czego wystawia Ci duplikat karty gwarancyjnej - ja tak ostatnio zrobilem do mojego K750i z Francji bo w pudelku takiej karty niestety nie bylo :(

Ad 2. Jesli telefon jest z Wielkiej Brytanii to sa nikle szanse ze oryginalnie mial wgrany polski jezyk. Wgranie go to utrata gwarancji. W serwisie tego nie mozna zrobic - mi to od razu zastrzegli (na szczescie mi nie przeszkadza angielskie menu)...

Ad 3. Co do tego pytania to nie wiem co Ci poradzic... :(

Ad 4. Moja rada jest taka zebys pojechal go osobiscie odebrac bo w razie czego mozesz zrezygnowac z zakupu...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)
 #77374  autor: Kasia
 01 cze 2006, 16:36
:D Hejka:) ja też chcę kupić taki telefon lub SE w700i . mógłbyś mi powiedzieć o wadach telefonu SE w800i :)

Czy jest jakas ładowarka ze nie trzeba jej podpinać do prądu??
 #77879  autor: czareek
 03 cze 2006, 23:48
Dzięki Yagi, masz u mnie "pomógł":). Po dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku że zamiast ryzykować z angielskim telefonem dorzucę parę złotych i kupię polski.
Kasia pisze: Czy jest jakas ładowarka ze nie trzeba jej podpinać do prądu??
Trochę rozejrzałem się na allegro i znalazłem 3 różne rodzaje ładowarek nie wymagających podłączenia do gniazdka.
1. Ładowarka na korbkę:)
2. Ładowarka na baterie AAA
3. Ładowarka pod USB, ale w tym przypadku komputer musi być zasilany z gniazdka, chyba że masz notebooka.
 #78955  autor: Sab
 10 cze 2006, 12:33
czareek pisze:Witam!

Witaj!
Nie ma sensu przepłacać i dodawać kilku złoty tylko po to aby kupic telefon polski!!!!
A to proste ponieważ ja jestem w angli i posiadam eryka w800i i jest to najfajnijszy fon jaki mialem! a to odpowiedzi na twoje pytania:
Tak!! ma Polskie menu juz wgrane w oprogramowaniu oryginalnym więc jest tez gearancja.
Gwarancja obowiązuje wszędzie w europie! o ile posiadasz papiery na to że go kupiłes...

I jesli chodzi o moje zdanie to nie ma co się przejmować tym co mówią inni którzy nie posiadają tego fona ponieważ ich na niego poprostu nie stac!!! To skąd mogą miec informacje na jego temat??? posłuchaj mnie! inwestuj w tego fona bo warto! jest niesamowity i magiczny!
nie znalazłem w nim żadnych wad.

Polski czy angielski... nie różni się niczym zupełnie!!! twój wybór....
Pozdrawiam
 #79474  autor: yagi
 13 cze 2006, 08:17
Sab pisze:I jesli chodzi o moje zdanie to nie ma co się przejmować tym co mówią inni którzy nie posiadają tego fona ponieważ ich na niego poprostu nie stac!!! To skąd mogą miec informacje na jego temat??? posłuchaj mnie! inwestuj w tego fona bo warto! jest niesamowity i magiczny!

Pozdrawiam
Ja mialem troche problemow kupujac telefon podobnej klasy legalnie w sklepie wiec odpusc sobie te komentarze... Tym bardziej ze na Allegro roznie z tym bywa - tam sa telefony najczesciej z zagranicznych sieci ze zdjetym SIM-Lockiem a wiec z utracona gwarancja...

Obrazek

#79538  autor: Sab
 13 cze 2006, 16:38
yagi pisze:
Sab pisze:I jesli chodzi o moje zdanie to nie ma co się przejmować tym co mówią inni którzy nie posiadają tego fona ponieważ ich na niego poprostu nie stac!!! To skąd mogą miec informacje na jego temat??? posłuchaj mnie! inwestuj w tego fona bo warto! jest niesamowity i magiczny!

Pozdrawiam
Ja mialem troche problemow kupujac telefon podobnej klasy legalnie w sklepie wiec odpusc sobie te komentarze... Tym bardziej ze na Allegro roznie z tym bywa - tam sa telefony najczesciej z zagranicznych sieci ze zdjetym SIM-Lockiem a wiec z utracona gwarancja...

No to słuchaj koleś...! Odpóść sobie sam!!! Jak kupujesz złomy z hamskich i nie wiadomo skąd aukcji to masz problemy!
Ja mam zupełnie legalny w800i kupiony na abonament w angielskiej sieci orange i nic złego sie nie dzieje! Polak w menu i żadnych wad@!
Nie znasz sie to nie adaj :/
 #80658  autor: yagi
 20 cze 2006, 14:02
Sab pisze:No to słuchaj koleś...! Odpóść sobie sam!!! Jak kupujesz złomy z hamskich i nie wiadomo skąd aukcji to masz problemy!
Ja mam zupełnie legalny w800i kupiony na abonament w angielskiej sieci orange i nic złego sie nie dzieje! Polak w menu i żadnych wad@!
Nie znasz sie to nie adaj :/
To Ty posluchaj i nie rzucaj sie jak wsza w gownie - najpierw czytaj uwaznie...

Nie kupowalem telefonu na aukcjach tylko w sklepie ze sprzetem elektronicznym bez SIM Locka z gwarancja producenta a nie "z hamskich i nie wiadomo skąd aukcji"...

Po prostu pisze na co wedlug mnie powinien uwazac jesli zalezy mu na gwarancji producenta bo czasem nie jest z tym rozowo a moze sie to czasami przydac jak cholera - zeby nie wydawac kilkuset zl na naprawe...

Probowales serwisowac Twoj telefon w autoryzowanym serwisie madralo??? O ile masz gwarancje... Jesli tak to z jakim efektem?

Obrazek

:D

#80683  autor: Sab
 20 cze 2006, 17:18
Hej kozaku!!! :)
To z wszą w gównie to dobre było :D
Szacuneczek koles i nie unos sie tak bardzo to tylko wymiana zdan...
A co do pytanko to nie mądralo... nie serwisowałem go ponieważ jak już wczesniej napisałem jest bez wad :) Nigdy nie miałem problemów z owym telefonikiem.. No moze tylko raz ale z kartą pamieci która była w zestawie... Poprostu nie działała od nowosci ( takie rzeczy się zdażaja ) ale została wymieniona na drógi d\zień bez zbędnych pytań. Ocena satysfakcji za predkosc serwisu i jakość w skali 1 do 10 równa się 100!

Ps. polecam angielski orange!

#81028  autor: yagi
 22 cze 2006, 08:49
W Polsce juz nie mogloby byc tak rozowo i w tym jest problem - krzywe spojzenia w serwisie (RR Serwis u mnie w miescie) i dziwne komentarze, wyrabianie duplikatu karty gwarancyjnej (o ile nie byl sciagany SIM Lock i gwarancja nie poszla sie walic ;-)).

Serwis przez operatorow dziala lepiej - to fakt...

Ja najczesciej daje telefon do serwisu na przeglad, przeczyszczenie i wgranie nowego softu (o ile nie moge tego zrobic sam)...

Pozdro!!!

Obrazek

#147560  autor: kuki1983
 30 sty 2007, 13:20
Ok-a teraz niech mi ktos madry powie czy jest mozliwosc kupienia telefonu online z angielskiej sieci i jakie mniej wiecej sa koszty przesylki-bo interesuje mnie SEK750i tylko nie wiem czy jest mozliwosc wysylki do naszego "pieknego" kraju.Na stronie O2 nie znalazlem takich informacji wiec jak ktos juz tak robil to czekam na odpowiedz.Pozdrawiam