• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #137949  autor: lennox2
 31 gru 2006, 15:29
Witam. Od dłuższego czasu śni mi się po nocach K800 i (ze względu na wyświetlacz, aparat foto, wygląd), ale chciałbym wiedzeć, czy posiada on funkcje, do jakich bardzo przywyczaiłem się w mojej 6230i:

- kalendarz. Czy K800i daje możliwośc wpisania w kalendarz notatki o urodzinach lub innych datach "rocznicowych" tak, aby określonego dnia telefon przypomniał, że dziś nie tylko są urodziny kogoś nam bliskiego, ale dodatkowo podał, że są to już 40 urodziny. Pytam o to dlatego, że K600i, jaki posiada moja żona nie ma takiej możliości, czyli że owszem, kalendarz przypomnie danego dnia o czymś tam, ale nie ma w nim opcji "urodziny", tak więc wraz z alarmem nie dowiemy się, że 05 grudnia br. mija 215 rocznica smierci Mozarta...

- tapety. W ustawieniach N6230i, kiedy wejdziemy w ustawienia wyświetlacza a później tapety, jest możliwośc wyboru "zest. slajdów", czyli wszystkie zdjęcia i grafiki, jakie wcześniej wrzuciliśmy do wybranego folderu, będą naprzemiennie wyświetlały się w naszym telefonie jako tapeta, dzięki czemu za każdym razem, kiedy patrzymy na wyświetlacz naszego telefonu, widzimy inną fotkę. Czy K800 również ma taką możliwość? Bo okazuje się, że opcja taka nie jest wcale standardem i niektóre bardziej zaawansowane telefony nie pozwala na naprzemienne wyświetlanie slajdów na ekraniku telefonu.

- dźwięki -.
1/ Czy istnieje możliwośc zastąpienia standardowo oferowanych przez producenta dzwonków tymi, które sami sobie wgramy do telefonu albo na kartę pamięci? Chodzi mi o to, czy mogę wykorzystać własne pliki muzyczne (ac3, AAC, itp) jako dzwonki lub sygnał sam?
2/ czy można przypisać konkretny dźwięk do danej osoby, lub przynajmniej grupy osób?

- portfel - Czy w K800i jest tzw. portfel chroniony hasłem? Chodzi mi o to, że w Organizerze mojej 6230i jest folder "portfel", w którym przechowuję różne tam pierdołki jak piny, hasła, nr. kont, pesele, NIP-y i regony, które wolałbym, aby nie dostały się w przypadku utraty telefonu (tfu!, tfu!, tfu! na psa urok!) w niepowołane ręce. No więc w moim obecnym telefonie żeby wejśc do portfela, trzeba wstukać określone hasło, bez którego telefon nie wpuści do zawartości tego folderu. Mój wymarzony aparat ma takie udogodnienie?

Uff, to chyba już wszystkie nękające mnie wątpliwości co do sensowności wymiany mojej nokii na K800 i (N73 lub 6288 też wchodzą w rachubę). Jeżeli ktoś z Was zna odpowiedź na moje pytania, będę Bardzo wdzięczny za informacje.

Pozdrawiam.

Odi profanum vulqus et arceo

#138025  autor: enzo
 01 sty 2007, 00:24
1. kalendarz nie ma takiej opcji
2. tapety moga ruchone (gify) ale pokazu slajdow nie ma
3. jako dzwonek mozna wrzucic dowolny dzwiek, ale nie wiem czy mozna go przypisac do roznych osob rozne dzwieki...
4. portfel jest

N73 jest raczej lepszy od k800i ale nie ma lampy ktora naprawde duzo daje... zalezy na czym Ci bardziej zalezy, bo dla mnie to 2 inne klasy fonow (sama cena na to wsakuzje)

#138047  autor: Norbert
 01 sty 2007, 02:59
Tak polecam nokie N73

#138053  autor: gomez1982
 01 sty 2007, 04:04
enzo nie wiem jaką N73 widziałeś ale ja tą co wyprodukowała Nokia i jakoś ma ona lampe.Nie jak k800 ksenonową ale ma taka jak np k750.

#138068  autor: przemek910
 01 sty 2007, 12:59
Tak polecam nokie N73
Norbert, uzasadnij swoją wypowiedź. Tak każdy może napisać...ale co z tego mamy?

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#138084  autor: panol
 01 sty 2007, 13:44
Myślę, że Enzo odpowiedzial na Twoje pytania.

Może się wydawać, że kiepsko wypadl po tych pytaniach. Ale ja sie z tym nie zgodze! Mam K800i i z pelnym przekonaniem go polecam. Te funkcje są doscyć zbędne i można bez nich żyć.

Co do Nokii N73... To nie każdy potrzebuje Symbiana i skomplikowanych funkcji.

Pozdrawiam

#138206  autor: enzo
 01 sty 2007, 20:30
gomez1982 pisze:enzo nie wiem jaką N73 widziałeś ale ja tą co wyprodukowała Nokia i jakoś ma ona lampe.Nie jak k800 ksenonową ale ma taka jak np k750
czyli nie ma :P

Gdybys zobaczyl jaka jest roznica miedzy lampa ksenonowa a zwykla dioda w N73 to bys wiedzial daleczego tak napisalem....
po za tym k750i ma 2 diody ktore swieca mocniej niz ta 1 w N73... dodatkowo w k750i mozesz je zapalic na stale a nie jak w N73 na moment robienia zdjecia :/
panol pisze:Może się wydawać, że kiepsko wypadl po tych pytaniach. Ale ja sie z tym nie zgodze! Mam K800i i z pelnym przekonaniem go polecam. Te funkcje są doscyć zbędne i można bez nich żyć.
zgadzam sie, ale to wszystko zalezy co kto woli...

#138260  autor: gomez1982
 01 sty 2007, 22:37
Lampa to lampa tak ją nazwał producent i w każdym modelu służy do doświetlenia otoczenia w zaciemnionych miejscach a czy jest ona ksenonowa czy jest to zwykła dioda to już inna bajka.

#139263  autor: yagi
 05 sty 2007, 10:05
Co do kalendarza i urodzin to jest taka mozliwosc - w kalendarzu lub z menu kontaktu ale wieku nie pokazuje.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#140534  autor: Frasio
 10 sty 2007, 11:29
lennox2 pisze:- dźwięki -.
1/ Czy istnieje możliwośc zastąpienia standardowo oferowanych przez producenta dzwonków tymi, które sami sobie wgramy do telefonu albo na kartę pamięci? Chodzi mi o to, czy mogę wykorzystać własne pliki muzyczne (ac3, AAC, itp) jako dzwonki lub sygnał sam?
2/ czy można przypisać konkretny dźwięk do danej osoby, lub przynajmniej grupy osób?
Zdecydowanie można przypisać dźwięk do danej osoby, bo jeśli można było to przypisać w k508i, to dlaczego w k800i miałoby być inaczej. ;)
Wybiera się to w kontakcie.

Pozdr

Obrazek

#142812  autor: niko91
 18 sty 2007, 17:07
Mam k800 i polecam tego fona, można przpisać inny dźwiek to danej osoby.
A jak chodzi o ten kalendarz to w samym kalendarzu nie. Wydaje mi sie że chodzi ci o taki przypominacz, jest taka funkca o nazwie "zadania":P

#146622  autor: Bekcs eKm
 28 sty 2007, 01:42
Urodziny to sie ustawia w kontakcie danej osoby... Widze ze wiekszosc osob co sie tu wypowiada raczej nie ma duzego pojecia o tym co pisza, nie mowie o wszystkich no ale...