• Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy telefonów komórkowych marki SonyEricsson i Ericsson oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #138708  autor: martinez
 03 sty 2007, 12:56
Jeszcze nie podpisałem umowy z Orange. Mam możliwość podpisania TopFirmy300 z taryfy biznesowej. W związku z tym ceny telefonów spadły. Uwagę skupiłem na SE K750i, N6230i i N E50. Zawsze używałem Nokii, ale w ofercie Orange nie ma sensownego telefonu tej marki w sensownej cenie. Obecnie używam SE K300i, żeby się oswoić :) I mam parę pytań odnośnie tego, czy w K750i pojawiają się poniższe trudności?

1. Czy istnieje opcja profilu tymczasowego?
2. Zauważyłem, że w K300i tapeta o rozmiarze 128x128 pix jest przycięta na górze i na dole, gdzie widać tło z motywu. Czy w K750i to jest również?
3. Na formum przeczytałem, że w K750i można ustawić własny dżwięk smsa, ale będzie ontrwał tylko 9 sekund. Nie dałoby się tego jakość obejść?
4. W K300i nie zauważyłem licznika znaków podczas pisania smsów. W K750i jest taki?

Czy może ktoś pokusił się o test porównawczy K750i i N6230i? Mam mały dylemat, który wybrać. Dane techniczne obu modeli znam, ale żadnego nie miałem w ręku i nie potrafię się wypowiedzieć choćby w kwestii szybkości pisania smsów.

Don't explain. I'm M. Nice to meet Ya.

#138717  autor: gomez1982
 03 sty 2007, 13:38
1)Profil tymczasowy?Co masz na myśli?
2)To zależy od motywu.Ale zawsze możesz sobie motyw edytować i te paski bądź tło zmienić i wgrać taki zmieniony albo ściągnąć odpowiedni z netu.
3)Wiesz nie powiem Ci bo u używam jednego który był wgrany ponieważ jest bardzo donośny.
4)Licznik pojawia się jak piszesz sms'a na 20 znaków przed jego końcem czyli gdy przekroczysz 140 znak.A po za tym jak już przekroczysz 1 sms'a to na środku wyświetlacza pojawi się napis "SMS 2" czy coś takiego.

Powiem tak też miałem podobny dylemat 6230i czy k750i.Wybrałem tego drugiego bo
1)SE ma wspaniałą baterie mi nawet 8 dni wytrzymała raz.
2)Nokia ma limit na aplikacje javy w postaci 1,5 Mb a SE tego nie ma
3)Aparat 2 Mpix z AF kontra 1,3 Mpix widać od razu co lepsze
4)Wymiana karty pamięci "na gorąco"
5)Większy wyświetlacz
6)Lepsza jakość Mp3 niż w Nokii
7)Możliwość tuningu telefonu w domowym zaciszu.

Te punkty zaważyły na wyborze SE.Ta Nokia podoba mi się tylko z tego powodu że moim zdaniem jest ładniejsza od SE oraz że to Nokia i byłem przyzwyczajony do pisania esów i omijania polskich liter.Wszystko inne przemawiało za SE.

#138730  autor: martinez
 03 sty 2007, 14:17
gomez1982 pisze:1)Profil tymczasowy?Co masz na myśli?
Nokie mają opcję automatycznego włączania profilu o określonej godzinie.
2)To zależy od motywu.Ale zawsze możesz sobie motyw edytować i te paski bądź tło zmienić i wgrać taki zmieniony albo ściągnąć odpowiedni z netu.
Edytować motyw można tylko na cpu?
[...] omijania polskich liter [...]
Znalazłem opcję 'abc' w K300i i można pisać bez polskch liter.
Mam jeszcze pytanie odnośnie budzika. Czy można ustawić, żeby budziło radio i czy jest funkcja drzemki?

Don't explain. I'm M. Nice to meet Ya.

#138733  autor: gomez1982
 03 sty 2007, 14:25
martinez pisze:Nokie mają opcję automatycznego włączania profilu o określonej godzinie.
Cytat:
czegoś takiego w SE nie ma
martinez pisze:Edytować motyw można tylko na cpu?
Cytat:
Tak tylko na CPU ale tapetę można zmienić w telefonie kiedy się ma tylko na to ochotę.
martinez pisze:Znalazłem opcję 'abc' w K300i i można pisać bez polskch liter.
Tej opcji brakuje w każdej Nokii.A że ja pisze bez słownika to te polskie znaczki w Nokii są dobijające ale to kwestia przyzwyczajenia.
martinez pisze:Mam jeszcze pytanie odnośnie budzika. Czy można ustawić, żeby budziło radio i czy jest funkcja drzemki?
Tak radio można ustawić żeby budziło zamiast jakiegoś dźwięku a drzemka jest i trwa ona 9 minut.

#138755  autor: przemek910
 03 sty 2007, 15:31
martinez pisze:Znalaz?em opcj? 'abc' w K300i i mo?na pisa? bez polskch liter.
Mam jeszcze pytanie odno?nie budzika. Czy mo?na ustawi?, ?eby budzi?o radio i czy jest funkcja drzemki?
Wy?aczamy w opcjach SMSa 'znaki narodowe'...

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...

#138874  autor: rado85
 03 sty 2007, 23:39
Powiem Ci że zmieniłem telefonik z tej nokii na k750i i mam dosyć dobre porównanie. Więc może zacznijmy od wad obu telefonów
N6230i:
Denny wyświetlacz, archaiczne Menu i animacje, trochę małe przyciski, wpierdziela się dużo brudu za obudowę, ma trochę gorsza baterię od K750i, można wgrać tylko 1,5 mb gier i aplikacji Java, przy starszych wersjach nie można wyłączyć narastającego dzwonka, wkurza ten pop- port, zdarza się że muzyka przerywa jak się usiądzie, bardzo duża skłonność do rysowania się wyświetlacza( może głupio to zabrzmi ale Nokie jakoś ustępują SE pod Tym względem)
Zalety: bardzo stabilne oprogramowanie, funkcjonalny, można przełanczać piosenki i stacje radiowe przyciskiem w słuchawkach, przy większych kartach pamieci można telefon używać jako Pen Driver, wygodna obsługa, brak ruchomych elementów.

Co do k750i:
Wady:
Już mi się robią odpryski na ruchomej klapce od obiektywu, troche za łatwo się ona rozsuwa, a mam go dopiero Tydzień, raz zdąrzył mi się już zawiesić jak słuchałem radia i powiększałem zdjęcie :P wkurza Menu Ery, a Orange ponoć jeszcze gorsze. Nie można używac jako pendrive ponieważ trzeba instalowac sterowniki na komputerze od tego telefonu, Karta pamięci pasuje do niewielu urządzeń (MMC od N6230i wchodziła mi do aparatu i do czytnika kart w komputerze, chociaż ma czytnik na kilka rodzajów kart,a ta nie pasi:/) Trudno o Etui przez ruchome Elementy i wiele przycisków.

Zalety: świetne, nowoczesne, bardzo ładne Menu, i co najważniejsze jest szybkie (nie muli jak w E398) Aparat na tyle dobry że można odczytywac litery ze sfotografowanej kartki. Bateria nieco lepsza, chociaz jak ja gadam czasem po 2 godizny dziennie, do tego słucham muzy to jest lepszy od tej Noki o jakieś pół dnia (ten mi wytrzymuje do 3 dni najczęściej 2, Nokia tylko 1,5; gdyby był tylko na czuwaniu to pewnie ze 6 dalby rade ale dużo się bawię niestety ) Generalnie telefonik określiłbym terminem User Friendly Se nie mają liczników w sms, ale jak dochodzisz do konca, gdy zostanie około 20 znaków to on się włancza, mnie to nie przeszkadza. Nie wpierdziela się tak kurz, ale nie zdejmuje się tez tak łatwo obudowa, można samemu robić update softu, a Nokią trzeba isć do serwisu. Muza dzięki Mega Bass trochę lepiej gra, ale nie tak dużo lepiej.
Generalnie dla mnie K750i jest nieco lepszy, ale jak ktoś potrzebuje Pendrive`a to wybierze Nokie
Co do wygladu to ocena subiektywna, ale opisze to tak: Nokia(miałem całą czarną obudowę inne kolory są dla mnie gorsze) to piękny klasyczny Design, natomiast K750i to piękny nowoczesny telefon.

Jak coś mi się przypomni to jeszcze dopiszę, jak masz pytania to gg: 683811
Wybór należy do Ciebie

"silniejszy ma zawsze rację"

#138915  autor: kojot67
 04 sty 2007, 08:15
A mnie w k750i wkurzają słuchawki z zestwu. Gorszej głupoty to już wymyśleć nie mogli jeśli chodzi o wejście do telefonu. Po za tym z uszu mi wypadają, chyba je na jakiegoś słonia wykomponowali. Ale za to cała reszta jest suuuper. Najbardziej przydaje mi się możliwość rozszerzenia pamięci telefonu kartą. Używam 512mb i to naprawdę dużo mp3 pomieści. Do tego bez bólu robię zdjęcia i nagrywam filmiki bez obaw. :smt020 :smt023

Nie ma to tamto
http://www.kyokushinkan.republika.pl/

#138922  autor: rado85
 04 sty 2007, 09:36
załóż sobie gąbki zebyś miał większe objętościowo:) a co jest nie tak z wejsciem słuchawek do teelfnu? mnie bardzo pasuje:P

"silniejszy ma zawsze rację"

#140088  autor: kojot67
 08 sty 2007, 13:11
rado85 pisze:załóż sobie gąbki zebyś miał większe objętościowo:) a co jest nie tak z wejsciem słuchawek do teelfnu? mnie bardzo pasuje:P
Przecież pisałem że są za duże jak założe gąbki to bedą jeszcze większe. A dżeka nie mogli wsawić żeby każde zwykłe słuchawki pasowały.

Nie ma to tamto
http://www.kyokushinkan.republika.pl/

#140202  autor: Dragon
 08 sty 2007, 20:18
kup sobie sluchawki douszne z serii W, do K750i pasuja a maja kompletnie inny ksztalt i odtwarzaja muzyke z lepsza jakoscia

#140623  autor: dechomenon
 10 sty 2007, 19:49
dzwonek w smsie moze trwac wiecej...taką jaką sobie ustawisz mp3 bo ja tak mam!

#140628  autor: przemek910
 10 sty 2007, 21:06
dechomenon pisze:dzwonek w smsie moze trwac wiecej...taką jaką sobie ustawisz mp3 bo ja tak mam!
żartujesz sobie? Ograniczenie jest na max 9 sek. nie zależenie od tego czy jest to mp3, wav czy amr!

Im więcej wykrzykników na końcu posta, tym głupsza osoba pisząca...