• Wszystko, co dotyczy starych modeli Motoroli oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
Wszystko, co dotyczy starych modeli Motoroli oraz akcesoriów do nich - opinie, uwagi, pytania, itp.
 #188539  autor: smoke84
 02 cze 2007, 07:36
:wink: Witam!
Zamierzam tu krótko i na temat wyjaśnić kwestie związane z problemami podczas ładowania motki V980 itp. Wiem że to problem i rozkminka dla wielu posiadaczy motorolek "made in vodafone" czy podobnych ale ja chce uzyskać konkretną odpowiedź na kilka prostych pytań dotyczących kilku typów ładowarek dostępnych na Allegro.

po pierwsze:
dlaczego oryginalna ładowarka w zestawie vodafone jest taka dziwna w sensie jakiejś przejściówki/wtyczki do gniazdka (kontaktu) przecież napięcie w UE jest takie same 240V no i o co chodzi w tym stwierdzeniu "Oryginalna Ładowarka 3G" bowiem niebardzo rozumiem ocb... :?

po drugie:
czy wycinając końcówke od ładowarki w celu podpięcia jej do ładowarki uniwersalnej w której moc wyjściową można ustawić ręcznie na 5 sposobów: 2v, 4,5v, 6v, 9v, 12v (w zakresie 2 - 12v max) tel bedzie sie ładował prawidłowo?? nic sie nie spali... :shock:

po trzecie:
jakim cudem ładowarka Forever czy BesT za 3,99pln dostepna na Allegro ma "prawidłowo" ładować telefon skoro jej parametry wyjściowe są tak różne od tych w ładowarce oryginalnej Motoroli ( 4,4V - 1,5A) a pomimo tego jednak są wyjątki i telefon się ładuje...
w moim wypadku po podpieciu takiej ladowarki telefon automatycznie wylaczal sie i przechodzil w tryb ładowania który trwał bardzo długo a z tel nie mogłem korzystać...
no może 4 razy na 100 ładowań stało się tak że po podpięciu ładowarki do gniazdka na ekranie telefonu wyświetlał się napis "szybkie ładowanie" a ja w tym czasie mogłem korzystać normalnie z telefonu..
od czego to zależy ?? :?

po czwarte:
na wielu aukcjach spotykam się z tajemniczym zdaniem - "wartość napięcia wysterowana telefonem"
co to znaczy !? !? :evil:
przykład -> http://www.allegro.pl/item201239500_mar ... _v980.html

po piąte:
Na koniec przykłady czym się różni to od tego..
podobno wszystkie są markowe i pasują sami obczajcie :wink:
bądź tu mądry... :P

http://www.allegro.pl/item201063768_ory ... _t720.html

http://www.allegro.pl/item201927094_mot ... ratis.html

http://www.allegro.pl/item200573391_bes ... omtel.html

http://www.allegro.pl/item201035018_ch6 ... _a925.html

pozdro

#188542  autor: stanax
 02 cze 2007, 08:15
smoke84 pisze:dlaczego oryginalna ładowarka w zestawie vodafone jest taka dziwna w sensie jakiejś przejściówki/wtyczki do gniazdka
... w Anglii tylko takie są gniazdka sieciowe we wszystkich gospodarstwach domowych. Taki standard(jak ze sterami w autach u nich :) ). Co nie znaczy ze nie możesz jej używać w Polsce - jeśli tylko masz przejściówkę?!
smoke84 pisze:o co chodzi w tym stwierdzeniu "Oryginalna Ładowarka 3G"
... a tego to nawet najstarsi górale nie wiedza - żartuje. Możliwe, ze to nazwa tego gniazda sieciowego. Wpadnie Jacenty na forum to nam wyjaśni. Moze tez być jakiś zonk - koleś pisze 3G bo myśli ze łatwiej sprzeda..
smoke84 pisze:czy wycinając końcówke od ładowarki w celu podpięcia jej do ładowarki uniwersalnej w której moc wyjściową można ustawić ręcznie na 5 sposobów: 2v, 4,5v, 6v, 9v, 12v (w zakresie 2 - 12v max) tel bedzie sie ładował prawidłowo?
... takie coś odradzam. Podaruj sobie bo uwalisz tela.
smoke84 pisze:no może 4 razy na 100 ładowań stało się tak że po podpięciu ładowarki do gniazdka na ekranie telefonu wyświetlał się napis "szybkie ładowanie" a ja w tym czasie mogłem korzystać normalnie z telefonu..
od czego to zależy
... to przypadek. Wiele czynników mogło mieć na to wpływ. Mniej obciążona siec i minimalnie wyższe napięcie w niej?. Akumulator mniej rozładowany i wspomógł resztką prądu ładowarkę?. Po włączeniu ładowarki upłynęła dłuższa chwila nim podpiołes do tela i kondensatory wyjściowe w niej naładowały sie na maksa? A tak naprawdę to te ładowarki to chłam. Ewentualna stabilizacja wykonana z elementów niskiej jakości o rozrzucie parametrów U - R w funkcji temperatury a najczęściej źle wykonane trafo wpadające okresowo w rezonans (byle jakie wykonanie blaszek permalojowych rdzenia). Na dodatek pojawiający sie w rożnym czasie i odstępach.
smoke84 pisze:spotykam się z tajemniczym zdaniem - "wartość napięcia wysterowana telefonem"
co to znaczy !?
... jeśli producent w komplecie z telefonem daje ładowarkę niestabilizowaną to montuje ów stabilizator w samym telu. Prosty układ z dioda Zenera lub sterowanie prockiem tela. Polecam tematy z forum: [Ankieta] Baterie oraz [Telefon/ładowarka]...jak łączyć by nie uwalić.

Kup oryginała (z angielską wtyczką i przejściówką także możesz) aby napięcie wyjściowe sie zgadzało. Amperaż mniej ważny (+ -10%)

#189380  autor: orB
 04 cze 2007, 19:29
Używaj ładowarki CH620.
Nie używaj żadnej innej, nawet CH600(na allegro bujdy piszą, że niby jest odpowiednia).

Telefon naładują Ci wszystkie ładowarki, ale po jakimś czasie moooże..
Powiem tylko że albo naprawa wynosi ponad połowę ceny telefonu, albo naprawić się nie da.