• Wszystko, co dotyczy ofert telefonii stacjonarnej i VoIP
Wszystko, co dotyczy ofert telefonii stacjonarnej i VoIP
 #1185491  autor: kaminba
 07 sty 2025, 12:14
Dzień Dobry Szanowni Użytkownicy Forum.

Piszę do Was w sprawie technologi Voip.

Może ktoś z Was przerabiał operatora Dellmont / Betamax i mógłby mi pomóc?

Swego czasu (kiedy połączenia przez GSM były drogie) korzystałem z Betamaxów i można powiedzieć ,że jakość połączeń oraz sama obsługa była zadowalająca, w tej chwili jest to nieakceptowalne.

Sprawa wygląda następująco, szukam Dellmont / Betamax który ma tanie połączenia na polskie numery GSM, wiem że, są porównywarki ale one ni jak się mają do cen które są na poszczególnych stronach "operatorów" Dellmont / Betamax, porównywarki mają inne strony a operatorzy inne, wiem że można sprawdzić to na każdej poszczególnej stronie ale jest ich ponad 30 i może ktoś z Was już zrobił taką prace?

Od siebie dodam że, tanie połączenia na polskie GSM`y ma też voipblazer.

A przy okazji ktoś może zna operatora który ma tanie połączenia Voip na Ukrainę?

Kolejnym i chyba najważniejszym problem jest to że nie mogę wykonywać połączeń z mojego konta sipdiscount na polskie numery GSM bo jest jakiś problem z identyfikacją numeru wychodzącego (na moim koncie sipdiscount ustawiłem identyfikacje 4 numerów 2 komórkowe i 2 numery stacjonarne aby mieć pewność że wszystko jest przetestowane, dzwoniąc z sipdiscount ustawiam identyfikacje a i tak połączenie wychodzi bez identyfikacji) W czym jest problem?

Przez chwile nawet zastanawiałem się aby doładować $ na swoim koncie voipblazer ale trochę szkoda mi tych 13EU.

Czy to tak wygląda, że jak jest jakiś tani operator Dellmont / Betamax (tanie połączenia na polskie komórki) to ta jakość i obsługa połączeń jest specjalnie przez nich popsuta?

Podsumowując mój post proszę o pomoc w doradzeniu:

- Operatora Dellmont / Betamax który ma tanie połączenia na polskie numery komórkowe z poprawną identyfikacja numeru.

- Czy jest jakiś operator voip który ma w miarę tanie połączenia na ukraine?
 #1185493  autor: Remington
 07 sty 2025, 12:27
Czy to koniecznie musi być Betamax? On był dobry 15-20 lat temu, a dziś sytuacja jest zupełnie inna. Ceny spadły i wielu operatorów krajowych jest tanich przy dobrej jakości.
 #1185500  autor: Remington
 07 sty 2025, 14:18
Betamax był dobry wieki temu do dzwonienia za darmo (tzn. w ramach ryczałtu), ale kosztem jakości. No i nie działały darmówki z FreecoNetem.

Z polskich rozważ: Halonet (korzystam co najmniej od 2003 r.), HappyCall, Ifon, Plfon, AleNumer.

Tyle jeśli potrzebujesz VoIP przez bramkę. Jeśli wystarczy Ci aplikacja, to jest tego jeszcze więcej wśród zagranicznych firm - Rebtel, MyTello, Roamless itp.
 #1185516  autor: kszaq
 07 sty 2025, 17:30
Obawiam się, że będziesz miał trudność ze znalezieniem operatora obsługującego "poprawną" identyfikację numeru, ze względu na przepisy, które weszły od września 2024: https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/nowe- ... obowiazuja

Jakiś czas temu moja rodzina za granicą korzystała jeszcze z Betamaxa, ale okazało się, że tańsza i wygodniejsza jest komórka w Fakt Mobile i WiFi Calling.
 #1185536  autor: kaminba
 07 sty 2025, 20:43
kszaq pisze:
07 sty 2025, 17:30
Obawiam się, że będziesz miał trudność ze znalezieniem operatora obsługującego "poprawną" identyfikację numeru, ze względu na przepisy, które weszły od września 2024: https://www.gov.pl/web/cyfryzacja/nowe- ... obowiazuja

Jakiś czas temu moja rodzina za granicą korzystała jeszcze z Betamaxa, ale okazało się, że tańsza i wygodniejsza jest komórka w Fakt Mobile i WiFi Calling.
Trochę mnie zmartwiłeś tymi przepisami

Mam Fakt Mobil i jestem zadowolony ale potrzebuje identyfikować się stacjonarnym numerem telefonu.
 #1185537  autor: kaminba
 07 sty 2025, 20:48
Remington pisze:
07 sty 2025, 14:18
Betamax był dobry wieki temu do dzwonienia za darmo (tzn. w ramach ryczałtu), ale kosztem jakości. No i nie działały darmówki z FreecoNetem.

Z polskich rozważ: Halonet (korzystam co najmniej od 2003 r.), HappyCall, Ifon, Plfon, AleNumer.

Tyle jeśli potrzebujesz VoIP przez bramkę. Jeśli wystarczy Ci aplikacja, to jest tego jeszcze więcej wśród zagranicznych firm - Rebtel, MyTello, Roamless itp.
Halonet, HappyCall, swego czasu Tlenofon czy Actio to wszystko już przerabiałem ale cena robi jednak różnice 6-8groszy a 18groszy.

Teraz testuje takiego operatora https://freepbx.pl/ ale widzę ,że obsługa klienta trochę kuleje u nich ale ceny mają rewelacyjne.