• Wszystko, co dotyczy ofert telefonii stacjonarnej i VoIP
Wszystko, co dotyczy ofert telefonii stacjonarnej i VoIP
 #1181865  autor: kszaq
 26 paź 2024, 10:39
Model ten nie otrzymuje już aktualizacji, ostatnia była w 2023 z poprawkami bezpieczeństwa. Niewykluczone, że AVM wypuści update jeśli pojawi się jakaś nowa, krytyczna luka.

Można wyłączyć WiFi i jeśli postawisz go za swoim routerem, nie powinien stanowić zagrożenia dla innych urządzeń w sieci.

Niestety nie miałem do czynienia z Linksysami, więc się nie wypowiem.
 #1182084  autor: aster
 31 paź 2024, 14:08
Dziś przyszedł Fritzbox, aczkolwiek model 7360 (v2). :) Jest nawet taki dziwny kabelek, z jednej strony telefoniczny a z drugiej jak internetowy/LAN.

Mam nadzieję, że ustawienie wszystkiego przejdzie gładko i bez komplikacji...
 #1182285  autor: Maniek99
 06 lis 2024, 17:07
Czy przy założeniu że fritz będzie tylko bramką Voip, na głównym routerze trzeba robić jakieś przekierowanie?
Warto zmienić domyślne porty SIP żeby uniknąć ataków?
Czy takie ataki widać w logach fritza?
 #1182288  autor: kszaq
 06 lis 2024, 17:37
Nie potrzebujesz otwierać żadnych portów. Mój Fritz stoi za NAT i nie ma problemu z połączeniami przychodzącymi czy wychodzącymi. Czasami może tylko przeszkadzać załączenie lub wyłączenie (w zależności od routera) opcji "SIP ALG" - trzeba sprawdzić w jakiej konfiguracji w konkretnym przypadku działa.
 #1182291  autor: Maniek99
 06 lis 2024, 18:33
Aha, u mnie nie widzę tej opcji.
A jeszcze mamy pytanie o konfig fritza.
Czy ten status powinien świecić się na zielono jeżeli konto jest dobrze skonfigurowane?
Numer co prawda jeszcze nie jest przeniesiony, ale z Zoipera można już dzwonić.
Obrazek

Czy numer ma być tu wpisany dwa razy z numerem kierunkowym?
Obrazek

Obrazek
 #1182294  autor: kszaq
 06 lis 2024, 19:26
Tak, powinien się świecić na zielono. Jeśli się nie rejestruje, sprawdź w logach jaki jest zgłaszany błąd. Nie mam pod ręką mojego Fritza, ale konfiguracja jest mniej więcej jak w tym poradniku: https://pomoc.fritzbox.pl/knowledgebase.php?article=23

Zobacz też, czy nie ma dostępnej aktualizacji firmware, bo ja na 7360 mam już tę nowocześniejszą wersję interfejsu.
 #1182299  autor: Maniek99
 06 lis 2024, 20:46
Ok, dzięki, ogarnąłem.
Chyba net musi wchodzić przez Lan1, albo wew. modem, żeby bramka się łączyła. Myślałem że da się pominąć routing Fritza.
WAN niestety ogranicza do 100Mb, mimo gigabitowego wejścia, więc na główny router się nie nada.
Wgrałem najnowszy angielski soft, bo była wersja niemiecka.

Działa ze słuchawką Panasonica w trybie Eco.
Nie wiem jak z odbieraniem, bo niema jeszcze numeru.
Bez WIFI bierze 4,1W.
 #1182304  autor: kszaq
 06 lis 2024, 21:46
Czy taki leciwy sprzęt będzie się nadawać na router dla współczesnego, wydajnego łącza? "U mnie" służy jako router dla dosłownie 1 urządzenia używanego bardzo sporadycznie.

WAN ogranicza się do 100Mbps gdy jest włączone oszczędzanie energii, jest gdzieś w ustawieniach możliwość przełączania 2 portów między 1Gbps a 100Mbps - ale 2 pozostałe są zawsze tylko 100Mbps.
 #1182311  autor: aster
 07 lis 2024, 02:07
Jak na razie wszystko ładnie działa i szybko udało się aktywować numer Halonet na Fritzboxie. Rozumiem, że pole proxy zostawiamy puste?

Zastanawia mnie natomiast prezentacja numeru, która widnieje w panelu Fritza jako "Wyłączono" a mimo wszystko widzę numer rozmowy przychodzącej. Czy tak jest dobrze czy lepiej wybrać inne ustawienie aby w przyszłości nr się zawsze wyświetlał (nie chciałbym aby przestało działać jak wyjadę)?

Druga sprawa to CLIR. Tu zmieniłem ustawienie na "Wyłączono" bo chcę by mój numer się wyświetlał jak dzwonię, lecz nadal nie jest widoczny u odbiorcy. W tym momencie nie wiem jak to poprawić.

Ostatnia sprawa to drugi nr tel. stac., który mam w Halonet i nie za bardzo wiem co z nim zrobić. Można go użyć jako nr do faksów przychodzących, Fritz daje taką możliwość? :)
 #1182323  autor: kszaq
 07 lis 2024, 10:10
W sprawie prezentacji numeru: nie odpowiem Ci w tym momencie jak mam to ustawione dokładnie u siebie, ale pamiętam, że nie zmieniałem ustawień domyślnych Fritza. Wydaje mi się, że nie ma możliwości wyłączenia prezentacji numeru przychodzącego, tylko w niektórych wersjach oprogramowania jest rozróżnienie między "prostą" a "zaawansowaną" prezentacją.

W kwestii połączeń wychodzących, we Fritzu wyłącz CLIR. Musisz też włączyć prezentację numeru w panelu Halonet - "Konta Telefoniczne" i opcja "Prezentacja numeru".

Drugi numer... może leżakować, może być jako drugi do połączeń przychodzących, a może być do faksów. Podobno Fritz ma możliwość odbierania faksów, ale już musisz sam dojść do tego jak to skonfigurować, ja nigdy tego nie robiłem.
 #1182357  autor: Maniek99
 07 lis 2024, 18:59
@kszaq
Nie to nie kwestia ustawień portu, zmieniałem już Lan2 na 1Gb.
Po prostu w trybie routera PPPoE tnie pasmo do 100Mb, może przez VLANy.
Same porty w trybie switcha, lub samego routera działają już z pełna prędkością.

Ale udało się uruchomić Fritza z wyłączonym NAT-em i działającym VoIP, więc jest ok.
Z wbudowaną bramką DECT wyszedł mały minus, że słuchawką Panasonica nie da się odczytać historii dzwoniących. Numer jest widoczny tylko w czasie sygnału dzwonienia.