• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
  • Strona 5 z 179
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 179
 #987851  autor: marcin19883
 08 kwie 2018, 15:24
maniek89 pisze:
marcin19883 pisze:Wprowadzą internet bez limitów jak t-mobile i z chęcią to wezme.
Jaka by sieć nie była, każda ma ograniczoną pojemność. Nie chce mi się wierzyć (chociaż chciałbym się mylić), że któryś z operatorów wprowadzi no-limit data bez absolutnie żadnych obostrzeń.
T-mobile przecież tak ma w internecie domowym za 49zł i 59zł. :-) Ludzie pobierają kilkaset GB miesięcznie i nie blokują.
 #987857  autor: iphoneski
 08 kwie 2018, 15:45
@marcin19883 I najlepsza sieć pada w wielu miejscach od tej oferty. Poczytaj np fb t-mobile albo znajdź Adek4k na Facebooku. Pisałem wczoraj, u mojego znajomego na początku też było super, a teraz w szczycie internetu praktycznie nie ma. Na telepolis też ktoś pisał o takiej sytuacji u siebie.
 #987858  autor: maniek89
 08 kwie 2018, 15:48
marcin19883 pisze:T-mobile przecież tak ma w internecie domowym za 49zł i 59zł. :-) Ludzie pobierają kilkaset GB miesięcznie i nie blokują.
Zwracam honor. Przewertowałem właśnie regulamin i rzeczywiście, żadnych haczyków! :O
iphoneski pisze:@marcin19883 I najlepsza sieć pada w wielu miejscach od tej oferty. Poczytaj np fb t-mobile albo znajdź Adek4k na Facebooku. Pisałem wczoraj, u mojego znajomego na początku też było super, a teraz w szczycie internetu praktycznie nie ma. Na telepolis też ktoś pisał o takiej sytuacji u siebie.
Nic dziwnego, skoro ludzie grzeją, ile fabryka dała. W zasadzie w T-mobile nie ma takiego obciążenia, bo abonentów jest u nich znacznie mniej, więc mogą (jeszcze) dawac więcej, co mści się w niektórych lokalizacjach.
 #987859  autor: piotrzet
 08 kwie 2018, 15:50
iphoneski pisze:@marcin19883 I najlepsza sieć pada w wielu miejscach od tej oferty. Poczytaj np fb t-mobile albo znajdź Adek4k na Facebooku. Pisałem wczoraj, u mojego znajomego na początku też było super, a teraz w szczycie internetu praktycznie nie ma. Na telepolis też ktoś pisał o takiej sytuacji u siebie.
Każda sieć ma lokalizacje w których nie wyrabia, a nawet nie mają takiej oferty. Nie widzę jakoś żeby T-Mobile spadł w rankingu speedtest od kilku miesięcy, mało tego dalej jest na 1 miejscu. I tak było za nim był ten internet i tak samo jest teraz.

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
 #987862  autor: iphoneski
 08 kwie 2018, 16:00
piotrzet pisze:
Każda sieć ma lokalizacje w których nie wyrabia. Nie widzę jakoś żeby T-Mobile spadł w rankingu speedtest od kilku miesięcy, mało tego dalej jest na 1 miejscu. I tak było za nim był ten internet i tak samo jest teraz.
Te rankingi są tak wiarygodne jak teorie płaskiej ziemi itp. Ktoś machnie kilka testów na pustym nadajniku przy agregacji i średnia idzie do góry. Poza tym wiadomo nie od dziś, że operatorzy mogą dawać priorytety dla takich testów i wtedy idzie ładnie. W każdej sieci masz zawalone lokalizacje, ale to właśnie zwykle w t-m było tak, że nikt nie narzekał, bo pakiety były mniejsze, klientów było mniej i sieć nie bywała przeciążona. Gdy plus wprowadził lte bez limitu to na początku też fajnie było, internet śmigał, a co było potem wszyscy wiemy.
 #987863  autor: piotrzet
 08 kwie 2018, 16:05
Priorytety na te testy ma każda sieć i to wiadomo nie od dziś. Po za tym test który był od RFBenchmark to był test, który był prowadzony w różnych dziedzinach. Nie sądzę aby którakolwiek sieć wiedziała o tym a T-Mobile i tak dalej na 1 miejscu. Różnica między plusem a tmobile jest taka że plus praktycznie nic nie robi patrząc na modernizację swojej sieci. Gdyby odpalili tam gdzie trzeba inne częstotliwości zmietliby innych z powierzchni ziemi. W końcu mają najwięcej pasma. Samo LTE 1800 jak patrzy się na speedtest bez MIMO 4x4 i QAM256 to ponad 100 Mb/s gdzie w tmobile prędkość jest o wiele mniejsza. Po za tym niestety ale nie wszystkie sieci podają ile w ciągu roku mają konsumpcji danych a to byłby parametr, który sporo mógłby powiedzieć. Dużo więcej niż te speedtesty.

#987868  autor: iphoneski
 08 kwie 2018, 16:13
A test RF nie był przypadkiem prowadzony w Warszawie tylko? O ile myślimy o tym samym. Warszawa to nie cały kraj, a poza tym tam są sieci stacjonarne, więc raczej mało kto myśli tam o lte. W miastach wszystkie sieci błyszczą prędkościami, nadajnikami, agregacjami itp.
 #987869  autor: marcin19883
 08 kwie 2018, 16:15
U mnie to od długich lat, od kiedy mam w telefonie LTE, to PLAY rządzi, za nim Orange/T-mobile a Plus jak zawsze zdycha. U każdego jest inaczej. Rankingi to ściema. Kolega PIOTRZET ma rację, gdyby PLUS coś robił, to by wszystkich zgarnął na bok, ale najmniej inwestuje w swoją sieć od strony technicznej. Lider LTE już dawno odszedł w zapomnienie.
 #987871  autor: piotrzet
 08 kwie 2018, 16:23
Na ten moment tylko Warszawa. Sieci stacjonarne są w całym kraju a jakoś czasem jedyna opcja to LTE. W Warszawie jest ten także problem że całkiem sporo jest przyjezdnych czy to z innych krajów czy z innych miast którzy studiują, pracują itp oni też raczej wybiorą LTE a nie kabel.
marcin19883
U mnie jest to samo. Play ponad 100 Mb/s T-Mobile około 40-50 Mb/s razem z Orange a Plus ledwo 20 Mb/s. Szkoda że play nie ma takiej oferty jak tmobile bo od dawna bym miał ich jako internet domowy.

#987873  autor: marcin19883
 08 kwie 2018, 16:54
piotrzet pisze:Szkoda że play nie ma takiej oferty jak tmobile bo od dawna bym miał ich jako internet domowy.
Redbull darmowe LTE, próbowałeś? Póki nie zlikwidują, to dobra alternatywa. Ja za pół roku będę tak robił.
 #987878  autor: Pabloeq
 08 kwie 2018, 17:29
marcin19883 pisze:gdyby PLUS coś robił, to by wszystkich zgarnął na bok, ale najmniej inwestuje w swoją sieć od strony technicznej. Lider LTE już dawno odszedł w zapomnienie.
Od dawna o tym piszę, plus mając do dyspozycji takie zasoby radiowe jakie ma mógłby być potęgą gdyby ZSZ nie sępił kasy na inwestycje. A tak plus jest dziś zabytkiem techniki, pomijam już kosmetyczne ruchy na stacjach ale plus ma rzadką siatkę stacji w cały m kraju a już na tle Networks to padaka.
20MHz pasma LTE2600 wylicytował plus i ile uruchomień w plusie a ile w Networks? No o czym my tu mówimy...
Dla mnie uśredniając opinie z całego kraju jakie można wyczytać + ostatni raport UKE + moje doświadczenia to sumarycznie ogólnie najlepiej wypadają T-mobile i Orange, potem jest plus i play.
 #987881  autor: iphoneski
 08 kwie 2018, 17:34
piotrzet pisze:Da mi to minimum 600 GB miesięcznie? Chyba nie?
Czemu nie? W necie pisali ludzie, że ciągnęli po 500 gb w miesiącu i nie blokowali. 30 zł nie majątek, spróbuj i zobacz, ja nie korzystam z tego, więc nie potwierdzam.
 #987882  autor: piotrzet
 08 kwie 2018, 17:37
Wiesz w necie to można pisać dużo rzeczy po za tym 500 GB to dalej za mało jak dla mnie niestety. Zresztą też mi nie gwarantuje tego, że ciągle będzie tak. Jakby ktoś miał pakiet 600 GB w play byłoby idealne dla mnie.

#987884  autor: iphoneski
 08 kwie 2018, 17:43
piotrzet pisze:Wiesz w necie to można pisać dużo rzeczy po za tym 500 GB to dalej za mało jak dla mnie niestety. Zresztą też mi nie gwarantuje tego, że ciągle będzie tak. Jakby ktoś miał pakiet 600 GB w play byłoby idealne dla mnie.
Żeby mieć pewność neta bez limitu w play byś musiał znaleść stary play internet na karte gdzieś na Allegro, tam był No limit za 45 zł, dopiero jakoś w sierpniu 2016 zepsuli i zrobili 100 gb za 49.
 #987886  autor: piotrzet
 08 kwie 2018, 17:45
Nie będę kombinował z jakimś allegro czy czymś chcę kupić normalnie w sklepie albo podpisać umowę żeby było min te 600 GB pewne w miesiącu. Czy jest coś takiego z play? Jeśli tak to w jakiej cenie bo jak droższe niż 40zł to też mi się średnio opłaca płacić tylko za większą prędkość

#987896  autor: kmis
 08 kwie 2018, 18:58
marcin19883 pisze:
maniek89 pisze:
marcin19883 pisze:Wprowadzą internet bez limitów jak t-mobile i z chęcią to wezme.
Jaka by sieć nie była, każda ma ograniczoną pojemność. Nie chce mi się wierzyć (chociaż chciałbym się mylić), że któryś z operatorów wprowadzi no-limit data bez absolutnie żadnych obostrzeń.
T-mobile przecież tak ma w internecie domowym za 49zł i 59zł. :-) Ludzie pobierają kilkaset GB miesięcznie i nie blokują.
Dla niedowiarków, taryfa biznesowa TMobile no-limit 40 zł netto , połowa okresu rozliczeniowego ;)

Obrazek
 #987946  autor: spotify
 09 kwie 2018, 08:41
Remington pisze: Odszedłem z Play prawie 3 lata temu. Do tamtego czasu nigdy padnięcia sieci.Padania Orange doświadczyłem kilkukrotnie 2,5-1 lat temu. Padaka zawsze była taka sama: rozmowy i smsy przychodzące i wychodzące nie działały (sieć zajęta), sesja netu się nie nawiązywała..
Musiałyby się również wypowiedzieć ludzie, którzy mieszkają w Wawie i czy mają takie problemy. Raz, że siatka N! jest bardzo gęsta a po drugie, ostatnio mocno N! zwiększyło pojemność.
Natomiast miałem ciągle z Playem problem i znajomi też tak mają. Z reguły mój Orange pada i znajomych Play, w róznych lokalizacjach i miejscach. To się zdarza najczęściej i głównie dotyczy data. I na pewno częściej niż Tmobile czy Plus.
A gdy Ty miałeś Play to wtedy ta sieć miała ok 11-12mln kart SIM. Dzisiaj jest siecią największą z ponad 15mln użytkowników, nie wliczając największych MVNO czy sieci kablowych, które na P4 opierają swój internet mobilny.
marcin19883 pisze: T-mobile przecież tak ma w internecie domowym za 49zł i 59zł. :-) Ludzie pobierają kilkaset GB miesięcznie i nie blokują.
TMobile jeszcze żyje ale w niektórych lokalizacjach też dostaje zadyszki. Dane są nielimitowane, ale prędkość już tak. Może dzięki temu jeszcze jakoś wyrabia, jak również dlatego, że ma najmniej ludzi. Do czasu. Wcześniej czy później przy takim rozdawnictwie każda sieć się zapcha.

Ogólnie Orange i Play stosują duże rozdawnictwo danych a przy okazji mają razem ok 30mln SIM. Nie ma opcji aby się nie zapychały lub będą się zapychać, jak w dużym skupisku ludzi prawie 2/3 użytkowników jest z tych dwóch sieci.
Plus ma słaby szkielet a Tmobile sie zapycha internetem domowym. Do telefonu do swobodnego korzystania z neta ok 5Mb/s starczy. Tylko co mają powiedzieć Ci, gdzie internet mobilny dla niektórych to jedyna opcja internetu i gdy prędkości spadną do poziomu 5Mb/s komfort użytkowanie na komputerze jest bardzo niskich lotów. Lokalizacja z dużą ilością stacji jest jeszcze ratunkiem. A do 5G jeszcze daleko.
Czas pokaże.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2018, 08:54 przez spotify, łącznie zmieniany 4 razy.
 #987947  autor: piotrzet
 09 kwie 2018, 08:44
Jak byłem ostatnio w Warszawie hotel Ibis na Zagórnej przy Solcu blisko jest nadajnik nawet wieczorem ponad 100 Mb/s w T-Mobile faktycznie w okolicy jest 3 nadajniki i każdy ma co najmniej 2 częstotliwości w tym LTE2600

• Strona 5 z 179
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 179
  • 1
  • 3
  • 4