• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #910417  autor: mzeromski
 10 lut 2017, 10:03
witajcie mam pytanko
w niedziele lecę do niemiec.
i chciałem się zapytać czy jest jakiś cennik który mógłbym przejrzeć ?

oboje jesteśmy w orange , niestety mój nowy plan wchodzi dopiero gdy wrócę już z niemiec więc w swoim Smart Plan Multi II za 89,99 mam coś takiego tylko : 400 minut na połączenia
w roamingu w UE.
czy to oznacza że bez problemu mogę dzwonić do żony do polski i będzie to wchodziło w ten pakiet czyli nie zapłacę nic więcej ? i tak samo będzie jak ona do mnie zadzwoni ?
i pytanko jak jest z smsami oraz internetem( choć ten pewnie i tak wyłącze i będe tam szukał wifi bo pewnie koszta są wysokie )
 #910426  autor: Orange Ekspert
 10 lut 2017, 11:15
Są to minuty do wykorzystania na wykonywanie i odbieranie połączeń w roamingu w Strefie 1 UE. Możesz z nich korzystać. Jeśli ktoś dzwoni do Ciebie z Polski to dla tej osoby nic się nie zmienia jeśli chodzi o opłaty.
 #910432  autor: Remington
 10 lut 2017, 11:31
Tylko nie zdziw się jak osoba dzwoniąca na Twój nr dodzwoni się do kogoś zupełnie innego, albo w lepszym przypadku będzie słyszeć sygnał jakbyś nie odbierał choć u Ciebie nic nie zadzwoni, albo Ty dzwoniąc do Polski zostaniesz połączony z zupełnie innym numerem niż wybrałeś. Ceny z SMS-a po przekroczeniu granicy też mogą sprzed ostatniej obniżki (pewnie by zniechęcić do dzwonienia). Wszystko powyższe to przykład moich przygód z roamingiem Orange z Niemczech z ostatnich miesięcy (z trzech różnych numerów, więc to coś szerszego).

Co do netu, to sprawdź czy nie masz aktywnej usługi "Bezpieczny internet w UE". W Mój Orange jest widoczna w grupie "Obniż koszty", choć 1MB wychodzi nawet 2x drożej niż wg standardowego cennika... To się normalnie do UOKiK kwalifikuje.
 #910598  autor: DanielR
 11 lut 2017, 17:49
Remington, zaciekawiłeś mnie. Napisz coś więcej. Korzystałeś z karty przedpłaconej, czy abonamentowej. Testowałeś usługi w roamingu wszystkich niemieckich sieci?

Z sieci komórkowych korzystam począwszy od 2004 roku.
Aktualny numer:
Era Tak Tak -> Play Fresh / Play na Kartę (MNP) -> Virgin Mobile (MNP)
 #910655  autor: Remington
 12 lut 2017, 10:18
Powyższe przypadki (zebrałem wszystkie do kupy, bo nie że każdy był na każdym numerze) wystąpiły na:
- abo prywatnym Orange
- abo firmowym Orange
- abo nju

Nie pamiętam niestety aktualnie wybranych operatorów.
 #910660  autor: matteo
 12 lut 2017, 10:53
To jakiś dziwny przypadek, niestandardowy. Jestem w DE raz-dwa razy na miesiąc i nie mam takich przypadłości w Orange.
 #910792  autor: mzeromski
 13 lut 2017, 08:39
ok, czyli wnioskuje że możemy rozmawiać ze sobą normalnie. a teraz jeszcze pytanie dotyczące smsów. czy są jakieś wymienne z smsami czy trzeba za nie dodatkowo płacić ? i jak tak to ile jest za wysłanie z niemiec smsa i ile za odbiór smsa w niemczech.

o internet nie pytam bo nie będe raczej korzystał ( bezpieczny internet w mój orange mam wyłączony ) będe szukał wifi
 #910793  autor: Remington
 13 lut 2017, 08:49
matteo pisze:To jakiś dziwny przypadek, niestandardowy.
Niestandardowy - na 3 różnych numerach z 3 różnych kont ;). Miejsce tylko to samo (Berlin i okolice).
 #910854  autor: myk6414
 13 lut 2017, 17:18
Nie prościej zajrzeć do warunków swojej oferty?
 #911003  autor: Orange Ekspert
 14 lut 2017, 17:40
mzeromski pisze:ok, czyli wnioskuje że możemy rozmawiać ze sobą normalnie. a teraz jeszcze pytanie dotyczące smsów. czy są jakieś wymienne z smsami czy trzeba za nie dodatkowo płacić ? i jak tak to ile jest za wysłanie z niemiec smsa i ile za odbiór smsa w niemczech.

o internet nie pytam bo nie będe raczej korzystał ( bezpieczny internet w mój orange mam wyłączony ) będe szukał wifi
400 Minut nie są wymienne na SMSy. ZA każdego SMSa wysłanego w I Strefie UE zapłacisz 0,30zł, odbiór jest bezpłatny.
 #912654  autor: Matek_90
 24 lut 2017, 08:24
Średnio po europie jeżdżę 2-3tygodnie w miesiącu, od ponad 3 lat z orange, i dzwonię dużo, taka sytuacja jak opisuje Remington spotkała mnie raz, we Francji... Nie wybrałem przed numerem, numeru kierunkowego kraju (+48) i w słuchawce usłyszałem francuski głos. Ogólnie zero problemów jeśli pilnujemy kierunkowego
 #912696  autor: Remington
 24 lut 2017, 11:51
He he tyle, że ja się dodzwoniłem do Polski, tylko na zupełnie inny numer. Wszystkie te zdarzenia miały miejsce w Niemczech. Nie miałem podobnych problemów w innych krajach.