• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #844723  autor: norago83
 11 sty 2016, 17:11
Witam serdecznie.

Mam takie pytanie do użytkowników forum. Otóż zastanawiam się nad zmianą operatora i biore pod uwagę dwóch graczy. T-mobile i Orange. I teraz która z tych sieci wg Was jest lepsza pod kątem jakościowym? Obsługi klienta, zasięgu, nieskomplikowanych procedur, poufności danych osobowych itd. O oferte mi nie chodzi. Nie będę patrzył czy na no limicie ten czy ten ma 5zł taniej :)

Wiem, że Orange i T-mobile mają wspólną sieć NetWorks ...i tak z ciekawości może ktoś wie czy oni mają tylko wspólne maszty i lokalizacje "słupów" czy sprzęt transmisyjny, nadajniki też?

Dziękuję za pomoc :)
 #844797  autor: Lightman
 12 sty 2016, 09:46
W kwestii zasięgu to każdy Ci powie inaczej, bo każdy jest w innym miejscu.
Podobnie w sumie z całą resztą - jak ktoś ma negatywne doświadczenia z T-M albo Orange to będzie na daną sieć złorzeczył...
Moja rada - metodą prób i błędów znajdź "swojego" konsultanta, który w razie czego będzie mógł Ci pomóc. Może podpytaj znajomych czy kogoś takiego mają?

Druga strona biurka - wcześniej Plus, aktualnie T-Mobile
 #844804  autor: greenrs
 12 sty 2016, 10:29
Jeśli chcesz podpisać abonament to najbezpieczniej będzie, jeśli wcześniej zainwestujesz w dwa startery po 5 zł i sam sprawdzisz zasięg w miejscach, w których przebywasz.
Ja krócej lub dłużej używałem telefonów we wszystkich sieciach. Dużo też podróżuję. Najlepsze doświadczenia miałem z Plusem, najgorsze z Orange... No ale to tylko moja subiektywna opinia.
 #844814  autor: jarekb11
 12 sty 2016, 11:38
Poprzednio miałem abo T-Mobite,obecnie (od października 2015) w orange i jeśli chodzi o jakość połączeń i takie tam to nie widze różnic.
Jeśli o obsługe klienta chodzi to kiedyś było to tak: w skali 1:5 -^T-M 5, Orange 2
Ale to bnyło kiedyś bo orange bardzo sie poprawiło a TM niestety pogorszyło tak że chyba nawet orange jest lepsze
 #844830  autor: norago83
 12 sty 2016, 12:46
Dzieki za odpowiedzi. W zasadzie chyba najlepszym sposobem na sprawdzenie dla siebie co lepsze bedzie wejście w to i to i sprawdzenie :)
A jak to jest z tym ich Networksem? Mają tylko wspólne lokalizacje i maszty a sprzety nadawcze oddzielne czy ten sam worek?
 #844871  autor: Halset
 12 sty 2016, 16:43
Wg moich doświadczeń - prawie pół Polski (część Północna)- Orange i TM mają podobny zasięg. Jednej sieci trochę lepiej w jednych miejscach, jednej trochę gorzej w innych. Jakość połączeń podobna.
TMobile wygrywa jakością optymalizacji sieci i działa zdecydowanie pewniej. Pod względem połączeń jest bardziej dopieszczona. Nie znam osoby w Orange, która nie narzekałaby na zrywanie rozmów.
Orange wygrywa lepszymi cenami i z reguły Orange jest tańsze.

Jak u Ciebie to działa - sprawdź sobie jak piszą koledzy wyżej - kup startery obu sieci i zrób własne testy po kilka dni każdej sieci. Wtedy zdecydujesz.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #844881  autor: norago83
 12 sty 2016, 18:10
Jasne. Tak właśnie zrobie i wtedy zdecyduje. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi i za link do artykułu- wiele wyjasnia. Jesli ktoś ma jeszcze jakies doswiadczenie to niech pisze. Bede tu co jakis czas zagladal :) pozdrawiam
 #844936  autor: ja.michal
 12 sty 2016, 23:52
norago83, może z innej strony? Teraz w T-Mobile jest abonament na 6 miesięcy bez limitu z 1 GB za 30 zł (bez 1 gr) miesięcznie i aktywacja 49,90 zł. Poużywasz przez 6 miesięcy i będziesz wiedział jak działa T-Mobile, w sumie niecałe 230 zł za te 6 miesięcy. Jeśli jakość będzie ok to zostań i tyle.

Swego czasu T-Mobile, jeśli chodzi o połączenia głosowe, miało najlepszą sieć, szczególnie w 2G.
 #844940  autor: p2225
 13 sty 2016, 00:10
Ja bym polecił bardziej Heyah Smart M. 35 zł i w tym nielimitowane rozmowy/sms i 2GB neta bez opłaty aktywacyjnej i możliwością rozwiązania umowy w dowolnym momencie. Do tego w prezencie powerbank

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #844951  autor: jacabad
 13 sty 2016, 10:41
Ja zaproponuje Virgin Mobile 29 zł wszystko nie limitowane prócz mms i 5GB neta , zasieg Play i T-mobile można przełączać sobie w telefonie w ustawieniach sieci ja polecam kupic startera i sprawdzić sobie.
 #845474  autor: iPlus
 16 sty 2016, 15:18
Orange korzystniejsze ceny, gorsza jakość rozmowy, lepszy zasięg 3G,

T, wyższe ceny, lepsza jakość rozmowy i dalej T ma lepszy zasięg 2G,

te sieci mają wspólną sieć ale zostawili sobie niektóre nadajniki tylko dla siebie i ich nie dzielą, więc zasięg nie jest taki sam wszędzie, mogą być różnice
 #845483  autor: muchakk
 16 sty 2016, 16:33
kwasek66 pisze:UMTS900 i LTE1800 są wspólne, więc zasięg taki sam... Zaletą jest bardzo dobry 2G i gęsta sieć nadajników NW!
Bzdura.... przykład podkarpacie.. UMTS900 Orange ma, T-mobile nie ;)
 #845491  autor: kwasek66
 16 sty 2016, 18:04
muchakk pisze:Bzdura.... przykład podkarpacie.. UMTS900 Orange ma, T-mobile nie ;)
dziwne, oni do UMTS900 używają po kawałku każdy ze swojego pasma, widocznie jakiś problem T lub źle coś robisz... lub T ma powody aby tam nie było UMTS900, co jest kuriozum skoro Orange ma...
 #845541  autor: muchakk
 17 sty 2016, 01:18
Orange na podkarpaciu działa na skrawku swojej częstotliwości i wpuszcza tylko klientów Orange. T-mobile działa tylko na UMTS2100 po więcej zapraszam do tematu dotyczacego networsk!
 #845691  autor: SACZI
 18 sty 2016, 11:32
Mogę tylko potwierdzić wypowiedź Halseta:
Halset pisze:...
TMobile wygrywa jakością optymalizacji sieci i działa zdecydowanie pewniej. Pod względem połączeń jest bardziej dopieszczona. Nie znam osoby w Orange, która nie narzekałaby na zrywanie rozmów.
Orange wygrywa lepszymi cenami i z reguły Orange jest tańsze.
...
Ja z TM przeniosłem się do Plusa i mimo wyższego poziomu sygnału sieci, TM działa zdecydowanie lepiej w zakresie usług głosowych.
Rozmowy są po prostu stabilniejsze.
Plus ma za to znacznie lepszy internet mobilny, szczególnie dotyczy LTE.
PODKARPACIE.
Halset pisze:...
Jak u Ciebie to działa - sprawdź sobie jak piszą koledzy wyżej - kup startery obu sieci i zrób własne testy po kilka dni każdej sieci. Wtedy zdecydujesz...
Też testowałem w taki sposób Plusa ...
Testy wypadły korzystniej względem TM.
3 m-ce po podpisaniu umowy z Plusem, gdy skrystalizował mi się pełny obraz sieci, stwierdzam, że z miłą chęcią wróciłbym do TM ...
 #845835  autor: Halset
 19 sty 2016, 00:05
SACZI pisze: Ja z TM przeniosłem się do Plusa i mimo wyższego poziomu sygnału sieci, TM działa zdecydowanie lepiej w zakresie usług głosowych.
Rozmowy są po prostu stabilniejsze.
Plus ma za to znacznie lepszy internet mobilny, szczególnie dotyczy LTE.
PODKARPACIE.
@Saczi
Używam telefonu w 3 województwach praktycznie codziennie - pomorskie, kujawsko pomorskie i zachodnio pomorskie. Czasami jeszcze haczę o Wielkopolskie, Mazowiecki i Lubelskie oraz Warmińsko Mazurskie ale te województwa raczej nie całe a tylko kawałki.
W Lubelskim jest siedziba mojej firmy i obecnie szefostwo narzeka na częste zrywania połączeń w Plusie.
Nie używam telefonu na LTE bo raczej na trasie jest z tym ciężko a szkoda mi baterii przy ciągłym skakaniu. W domu też mam 0-1 kreskę każdej sieci LTE więc siedzę tylko na 3G.
W każdym razie - Plus ma zdecydowanie jak na razie lepsze pokrycie LTE i wg mnie mimo ich słabego szkieletu - na dzień dzisiejszy LTE w Plusie jest najlepsze przede wszystkim zasięgowo.
3G jeżeli chodzi o neta - Plus ma słabe, zapchane, wolne - ogólnie poza zasięgiem ogólnopolskim porównywalnym z N! - najgorszy net na 3G jest w Plusie.
Głos - Plus ma obecnie wg moich testów gorszy zasięg niż N!. Ale mimo to, rozmowy w Plusie są na pewno na wyższym poziomie niż na Orange.
Orange jest słabo dopieszczone i zwłaszcza w miastach zrywa połączenia. Na trasie nie ma problemów, z tym, że gdy O się kończy to TM jest jeszcze w eterze.
W Plusie oczywiście jest z reguły silniejszy sygnał niż w Tm czy O - nawet w Play jest większy niż w N! ale to wynika z tego, że N! ma więcej nadajników i nie musi "drałować" sygnału tak jak Plus czy Play, gdzie ich mają mniej. Czyli odległości między nadajnikami w P4 czy w Plusie są duże więc muszą siać silniejszym sygnałem.
Miałem prywatnie Plusa ponad 10 lat a teraz mam TM i jestem zadowolony. No poza cenami :P

Dzisiaj raczej bym nie brał abo w TM tylko w Heyah ;)

PS Dla odmiany, myślałem, że z Plusem się pożegnałem na amen ale moja firma podpisała umowę z Plusem i mam tam służbowy. Więc porównanie dwóch sieci mam na co dzień.
Całej Polski nie objeżdżam więc każdego centymetra kwadratowego nie mam sprawdzonego ;) :P

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #846235  autor: Rebeliant
 20 sty 2016, 17:26
iPlus pisze:te sieci mają wspólną sieć ale zostawili sobie niektóre nadajniki tylko dla siebie i ich nie dzielą, więc zasięg nie jest taki sam wszędzie, mogą być różnice
Podpisuję się pod tym.
Z moich doświadczeń: Orange ma fatalny BOK i kulejący system, natomiast TM jest drogie.