• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #811154  autor: 19Sawyer91
 10 lip 2015, 17:41
Panowie, mam taki dylemat. Jestem w playu i płacę 39zł miesięcznie (wszystko darmo prócz stacjonarnych internet 2 GB i Sony SP). Kończy mi się umowa z początkiem sierpnia i chciałem zostać w playu na umowie za 19,50 ( o ile mi ją zaproponują :-D ). Tylko, że orange wprowadził szalone dni i mają tam abonament za 89,90 i Z3C za 199zł :oops: Zadzwoniłem do playa powiedziałem jak sprawa wygląda i Pani powiedziała, że telefony w orange są gorsze, że lecą po kosztach i Z3C orange a np. w PLAYu to dwa inne telefony, prawda to? Bo jeśli tak, to zostanę przy swojej poczciwej SP i będę czekać na ofertę z playa w abonamencie za 19,50, a nie pakował się w orange :)

ps czy jak aktywowałem kod w orange to mogę z niego nie skorzystać? Bo wpisałem go na stronie :D
 #811156  autor: Dodo84
 10 lip 2015, 17:46
Nie wiem jak teraz, ale kiedyś Orange nakładał swój brand co powodowało cyrki (miałem se W910i ) . Dziś z tego co wiem to Orange jako jedyny operator w Polsce ( pomijając Iphony) nadal nakłada simlocki na swoje telefony

https://www.speedtest.net/result/a/9816264223.png
LTE 800+1800+2100+2600

https://www.speedtest.net/result/a/10179036140.png
LTE+ 5G 3500
 #811158  autor: 19Sawyer91
 10 lip 2015, 17:58
No właśnie Pani w playu też to powiedziała. Że nakładają simlock, dają logo i mają gorszy "środek" niż telefony nie z orange. Nie chce pakować się w Z3C jak nie będę zadowolony, a kupować komórki za 1500zł nie chcę. Raz kupiłem nówkę sztukę, premiera, kupa kasy i wtedy stwierdziłem, że był to pierwszy i ostatni raz :D
 #811159  autor: Dodo84
 10 lip 2015, 18:04
Każdy operator dokłada swoje loga, apki do telefonów. Na pewno wiem jedno. Telefony od operatorów później dostają aktualizację ponieważ to operatorzy odpowiadają za wydanie tych aktualizacji ( najpierw producent wydaje aktualizacje, potem operator "udoskonala" soft o swoje programy i wysyła dalej).

https://www.speedtest.net/result/a/9816264223.png
LTE 800+1800+2100+2600

https://www.speedtest.net/result/a/10179036140.png
LTE+ 5G 3500
 #811165  autor: user_delete27
 10 lip 2015, 18:23
19Sawyer91 pisze:mają gorszy "środek"
Pierniczy baba i tyle. Telefon jest ten sam, z tym że ma simlocka. Play ostatnio ma większe wtopy z aktualizacjami niż orange, a konsultanci na infolinii Play mają chyba gorszy środek głowy niż konsultanci innych sieci ( orange ma niewiele wyższy poziom i również zatrudnia "baranów" ).
Widać że Play nie potrafi już konkurować ceną słuchawki więc musi się zniżać do takich nikczemnych praktyk jak kłamstwo konsultanta.
 #811166  autor: cyanoone
 10 lip 2015, 18:28
Xperie z Orange są gorsze. Smartfony Sony z fabrycznym simlockiem są oficjalnie nie modowanle, nie da się zdjąć blokady bootloadera.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #811170  autor: user_delete27
 10 lip 2015, 18:39
Ale co to ma wspólnego z gorszym środkiem? Root interesuje może 1% właścicieli smartfonów, dla pozostałych 99% to różnica będzie kompletnie bez znaczenia.
 #811187  autor: wlkp
 10 lip 2015, 20:32
Baba w Play bzdury opowiada " gorsze środki mają " padłem normalnie .Simlock może i jest ,ale jak przeniesiesz numer to napiszesz do BOK Orange i dostaniesz kod do zdjęcia za darmo .Ja kilka miesięcy przenosiłem i brałem Galaxy S5 ,miał sima,ale napisałem @ i kod dostałem w 4 godziny,i sima nie ma . Chyba że coś się zmieniło,ale nie słyszałem nic na ten temat .Więc jak chcesz to bierz ,bo cena jest dobra .Zresztą Z3C też mam z Orange,chodzi jak złoto . Jeszcze jak przeniesiesz masz 6 miesięcy abonamentu za 0 zł .
 #811235  autor: Niezgodna7
 11 lip 2015, 09:58
każda sroczka swój ogonek chwali - w plejozie najmocniej.

Ewidentnie nie wypiję herbatki z administracją Telepolis
 #811238  autor: bazooka
 11 lip 2015, 10:07
Prawda jest taka, że jeśli w telefonie zastosowano branding oprogramowania to coś w tym może być, że jest "gorszy" - zdarza się to niezależnie u którego operatora (ja takiego telefonu już nie kupię!).
SIMlock to inna para kaloszy...
Natomiast sam sprzęt - no cóż nie powinien odbiegać od oficjalnego kanału dystrybucji, ale można snuć teorie spiskowe. Czynić to można według subiektywnych odczuć użytkowników tego sprzętu, a Ci są różni, jeden będzie chciał wycisnąć z niego jak najwięcej, inny choć wydał tyle a tyle na sprzęt to i tak wysyła tylko smsy, a do internetu rzadko zagląda.
Jak więc tu być obiektywnym :?:
Może tak: zapewne pewniejszym źródłem zakupu telefonu jest oficjalny kanał dystrybucji danej marki, a nie przez pośredników - a takim jest na pewno Operator sieci, tym bardziej, że grzebie w jego oprogramowaniu :!:
 #811245  autor: cyanoone
 11 lip 2015, 11:08
Często można wgrać na telefon od operatora czysty soft i wtedy jest lepiej.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #811284  autor: Spacedust
 11 lip 2015, 15:28
Mam iPhone'a 5S z Orange i wiecie co ? Mimo, że wszystkie napisy są po polsku to wytłoczka do ładowarki w środku jest od wersji amerykańskiej, a nie europejskiej ;)
 #811392  autor: Blank
 12 lip 2015, 11:29
Brand Orange'owy jest dość kłopotliwy. Pomijając simlocka jest chociażby Nawigacja Orange, której uprawnienia pozwalają na automatyczne uruchamianie się, a także łączenie się z internetem. niby nic, a jednak... bo aplikacja nie korzysta z APN: Internet, więc może powodować dodatkowe koszty, poza pakietami. W Wypadku prepaida orange'owego (gdy skończy się umowa, albo oddamy telefon komuś innemu) dodatkowo może powodować brak możliwości dzwonienia, problem z ustaleniem wysokości środków, czy brak możliwości wykupowania usług (w związku ze specyfiką działania tej platformy bilingowej), nawet jeśli mamy inne pakiety internetowe (sic!).

Telefony w Orange są tańsze nie bez powodu i bynajmniej nie chodzi o to, że Orange to międzynarodowy operator. Głównym powodem niższych cen (a i to nie zawsze) jest po prostu syf w oprogramowaniu i ogólnie chora polityka tej sieci.

Aczkolwiek, poza softwarem, telefony nie różnią się niczym od innych. Może dojść znaczek Orange no i oczywiście tak jak zawsze w wypadku brandowanych (niezależnie od operatora) telefonów, kłopoty z aktualizacją.

Polecam: Zestawienie ofert 3w1 i no limit na kartę | Zestawienie ofert No Limit na abonament
 #811400  autor: pakierhakierxd
 12 lip 2015, 12:37
Przesadza.
Soft brandowany daje prawie każdy.
Jedyna różnica to simlock właściwie.
Czasem telefony z Orange mają jeszcze zablokowany bootloader,problem jak ktoś chce roota itp.

Pozdrawiam :)
 #811405  autor: pacman
 12 lip 2015, 13:04
pakierhakierxd pisze:Przesadza.
Soft brandowany daje prawie każdy.
Jedyna różnica to simlock właściwie.
Czasem telefony z Orange mają jeszcze zablokowany bootloader,problem jak ktoś chce roota itp.
Tmobile, Orange i inni operatorzy również stosują takie zabiegi, Z3C czy to w Orange czy innej sieci będzie brandowany, a Orange zdejmuje simlocka przy przeniesieniu za darmo jak tylko o to poprosisz więc to jakiś plus.
http://www.play.pl/telefony/sony-xperia ... ata-cennik
Z3C wypada drogo w Play, większość tam bierze tylko sima na nolomit i internet 8) ,Play "miał" dobre ceny telefonów :wink:
 #811413  autor: pakierhakierxd
 12 lip 2015, 14:45
Popatrz sobie jak jest w innych sieciach też słabo :)
Tylko jak jest jakaś promocja jak w T-Mobile to jest trochę lepiej.
Tak każdy w ok. 80zł daje średniaki jak Galaxy Grand Prime ;-)

#811417  autor: user_delete27
 12 lip 2015, 15:25
pakierhakierxd pisze:Popatrz sobie jak jest w innych sieciach też słabo
Z tym że w orange przy przeniesieniu masz pół roku za darmo, czyli abo 89,90 średnio wychodzi lekko ponad 67 zł, a w nim z ciekawszych modeli G3s, G4c Huawei G7/P8Lite, Lumia 830, 735, M4 aqua masz za 9 zł, a wspomniany Z3C za 199. To chyba nie jest zła oferta jeżeli ktoś tak czy inaczej chce się związać dwuletnią umową.
 #811439  autor: sa
 12 lip 2015, 18:52
Szczerze mówiac nie wiem jak to ze smartfonami wygląda ale klasyka od orange za darmo bym nie wzieła.Miałam kiedyś k550i i trafiłam na kobitkę co miała też k550i ale z logiem orange na obudowie przypadkiem szukałam czegoś w telefonie i ona zobaczyła moje menu i funkcjie i bardzo zdziwiła sie,bo nie miała tej funkcji w swoim telefonie i tak z ciekawosci nawzajem pobawiłyśmy się swoimi telefonami i okazało się że model od orange nie miał wielu rzeczy co ja na swoim telefonie z niebrandowanym sofcie i co ciekawe nawet pamieci wbudowanej miał dużo mniej.Podobnie byo z innymi klasykami z brandem orange.W smartfonach mam nadzeję zaprzestali praktyk robienie swojego menu bo jakaś kastracja na telefonie była.
 #811442  autor: pakierhakierxd
 12 lip 2015, 18:59
W smatphonach nie ma już Orange menu :] ,czasem tylko chyba jeszcze widziałem launcher ich ale to akurat można zmienić akurat bo Android na to pozwala ;)