• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #793830  autor: Piotrpiotr
 02 kwie 2015, 07:49
Witam wszystkich.
Wreszcie po latach czytania przyszło się zarejestrować.
Może ktoś wyjaśni mi ofertę T-mobile dot. komputera Lenovo C40-30 All-in-One,10GB internetu, umowa na 24 miesiące. Chodzi mi o ofertę z tego linka: http://www.t-mobile.pl/pl/oferta_specja ... efa-lenovo
I tylko z tego. Ta sama oferta otwierana z zakładki: Telefony i urządzenia, oraz zakładki Internet / internet mobilny jest całkiem inna.

Zamówiłem w/w komputer dla córki. Mała jeszcze jest, to jej wystarczy na razie.

Jak wynika z oferty jest to umowa za 299.03 zł. opłaty na start
Z laptopem za 79,99 zł na 24 miesiące. Opłata 79.99 zł miesięcznie.

W/w dane pochodzą ze strony T-mobile. Nigdzie na stronie, ani na potwierdzeniu zamówienia nie ma mowy o dłuższym okresie zobowiązania.
W dniu dzisiejszym po przesłaniu wymaganych dokumentów, podczas rozmowy z konsultantem zostałem poinformowany, że faktycznie umowa jest na 24 miesiące, pełna miesięczna opłata to 79.99 zł. oraz aby nie zwracać uwagi na regulaminy z harmonogramem spłat rat, ponieważ raty są już zawarte w opłatach 24 miesięcznej umowy.

Zaciekawiło mnie to ostatnie zdanie, dlatego w wolnej chwili pobrałem regulamin " Warunki Oferty Promocyjnej „Internet mobilny LTE 4G dla Ciebie i rodziny – tablety i laptopy”, który miał się dotyczyć mojej umowy.
Jak wynika z tabeli ze str. 3 regulaminu raty jednak są na 36 miesięcy. Cyt:

Kolejne raty za każde z wymienionych w tej tabeli urządzeń
Wysokość kolejnych 24 rat 60 zł,
Wysokość 12 kolejnych rat należnych po wskazanych powyżej 24 ratach 68,99 zł.

Podczas kolejnej rozmowy z innym konsultantem T-mobile otrzymałem informację, że umowa jest na 36 miesięcy a nie na 24 jak widnieje na stronie T-mobile.

W związku z tym bardzo proszę o wyjaśnienie tej kwestii i udzielenie konkretnej informacji.
Czy termin zobowiązania do zamówienia wynosi 24, czy 36 miesięcy?
Czy do tej umowy odnosi się regulamin, który otrzymałem, tzn. " Warunki Oferty Promocyjnej „Internet mobilny LTE 4G dla Ciebie i rodziny – tablety i laptopy” ?
Czy faktycznie do umowy jest dołączany harmonogram spłat rat i czy nie obowiązuje on zamawiającego, ponieważ wszystkie raty są już ujęte w 24 miesięcznym harmonogramie przedstawionym w ofercie promocyjnej na stronie T-mobile: "299.03 ZŁ opłata na start Z laptopem za 79,99 zł na 24 miesiące 79.99 ZŁ miesięcznie”.

Wiem, że nawet niedawno był podobny temat. Czytałem inne oferty na stronie T-mobile i w nich jest wyraźnie zaznaczony okres zobowiązania.
Jak wyjaśniał pierwszy konsultant oferta o której napisałem jest specjalną ofertą Lenovo i dlatego jest w Strefie Lenovo. W regulaminie, który otrzymałem nie ma nic na temat oferty o takiej nazwie.
 #793833  autor: pakierhakierxd
 02 kwie 2015, 08:45
Pewnie to jest coś takiego że umowa jest na 24 miesiące ale raty są na 36,płacisz to i to.
Ogólnie jak dla mnie przez te raty 36 miesięczne z laptopami i internetem te oferty u wszystkich sieci są mało opłacalne-lepiej wziąć sprzęt w sklepie na raty .

Pozdrawiam :)
 #793959  autor: Piotrpiotr
 02 kwie 2015, 18:49
Horacy właśnie o to chodzi, że już skończyły mi się pomysły i nie mam gdzie tego sprawdzić.
Dzwoniłem do T-mobile jeszcze dzisiaj rano. Bardzo miła Pani konsultant potwierdziła mi wszystko to co usłyszałem pierwszym razem. Łączne zobowiązanie na 24 miesiące po 79.90 i kompletnie nic więcej. Żadnych rat po upływie 24 miesięcy. I to, że żaden harmonogram spłat, który notabene mam otrzymać, mnie nie dotyczy. To po co go wysyłają w takim wypadku.
Przed południem otrzymałem również odpowiedź na maila, który wysłałem do T-mobile wczoraj wieczorem. Odpowiedź ogólna i nie na temat. Typu: Jeżeli w Warunkach ogólnych umowy jest zapisane, że 24 + 12 to tyle i już. Czytać umiem. Ogóle warunki nie dotyczą tej promocji i jak już, to ew. 24 + 6 a nie 12 miesięcy.
 #794039  autor: Piotrpiotr
 03 kwie 2015, 11:05
Wszystko się wyjaśniło.
Kurier dostarczył dokumenty z których wynikało, że zobowiązanie jest na 36 miesięcy.
W samym tytule umowy było podane 36. Oczywiście odmówiłem przyjęcia przesyłki.
Dlaczego o tym pisze? Dlatego, że jest to świadome wprowadzanie w błąd przez konsultantów T-mobile. Po zawarciu internetowej umowy, nie otrzymujemy nazwy umowy. Ja otrzymałem jedyne informacje o okresie 24 miesięcy i tak się ta umowa nazywała. Lenovo na 24 miesiące. Zresztą już jej nie ma od wczoraj, ale z podanego w pierwszym poście linka można w nią jeszcze wejść.
Trzech konsultantów potwierdziło mi telefonicznie, że pełne zobowiązanie trwa tylko i wyłącznie 24 miesiące i po tym okresie nie będą mnie obowiązywały żadne harmonogramy spłat. Pierwszy wręcz stwierdził, że harmonogram, który otrzymam mogę od razu wyrzucić do kosza. Wszyscy z nich widzieli jaki jest faktyczny tytuł - nazwa umowy i że jest to okres 36 miesięcy. Pisemnego wyjaśnienie o długości zobowiązania nie otrzymałem do chwili obecnej.
Korzystam z telefonów komórkowych od wejścia Centertela no kraju. W tym czasie podpisywałem wiele umów i zobowiązań. Jednak zostałem po raz pierwszy świadomie wprowadzany kilkakrotnie w błąd przez konsultantów. Jestem z reguły ostrożny przy wszystkich umowach, więc dla mnie to żadna strata. Jednak część osób po podpisaniu takiej umowy może być niemile zaskoczona.
Miała to być moja pierwsza umowa z T-mobile po kilkuletniej przerwie i wręcz myślałem o przeniesieniu do tej sieci pomału wszystkich pozostałych numerów. Na razie sobie na długo dam jednak spokój. I pomyśleć, ze w czasach Ery jej konsultanci byli stawiani za wzór.