• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #773521  autor: Emsi
 29 gru 2014, 11:33
Nie od dziś wiadomo, że można korzystać w ramach roamingu krajowego z wszystkich zasięgów, już kiedyś się tym chwalili, a teraz znów zaczęli. Została uruchomiona specjalna strona http://www.zasiegczterechsieci.pl i ruszyła kampania reklamowa.

Jak myślicie dlaczego?

A tak na marginesie, włączyłem sobie zasięg Orange. Bezproblemowo po kontakcie z BOK.
 #773527  autor: GSM_Maniak
 29 gru 2014, 11:54
Bo 50% procent użytkowników Playa nie wie, że korzysta i może korzystać z roamingu krajowego i wszystkich sieci
 #773538  autor: ciekawy
 29 gru 2014, 12:52
jaki cel ma to, że zasięg Orange można odblokować po rozmowie w bok, a dlaczego nie może od razu być to aktywne ?
 #773550  autor: Emsi
 29 gru 2014, 13:20
Kolejny przykład na to, że nabijasz posty, zamiast skorzystać z google. W tym przypadku nawet nie musisz wyszukiwać, wystarczy otworzyć link, który wkleiłem w pierwszej wiadomości i tam jest odpowiedź.
 #773559  autor: kowal2200
 29 gru 2014, 13:34
Już o nim pisałem- ciekawy, ale mało dociekliwy. Pisze żeby pisać.
 #773562  autor: ciekawy
 29 gru 2014, 13:37
Emsi,

kolejny przykład, że nabijasz posta, nie pisząc na temat,

powiedz mi po co to forum skoro o niczym nie wolno pisać bo wszystko jest w necie ?

co jest w linku ?
pisze na stronie, żeby dzwonić na bok jak się chce zasięg Orange, a ja pytałem dlaczego tego zasięgu nie może być od razu tylko po telefonie do bok,

kowal2200,

twój post świadczy o tym, że piszesz, żeby pisać, co wniosłeś do tematu głupią, nieprzemyslaną uwagą ?
 #773564  autor: mi80
 29 gru 2014, 13:42
Kampania reklamowa 4 sieci bez informacji (choćby drobnym druczkiem), że Orange wymaga samodzielnej aktywacji, kwalifikuje się do UOKiK. A "życzliwych" nie brakuje ;-)
 #773565  autor: kowal2200
 29 gru 2014, 13:46
Nie będę ci więcej odpisywał na tym i innych wątkach. Jeśli interesuje ciebie jakieś zagadnienie to chyba nie jesteś pokłócony z google, poszukaj więc samodzielnie.
 #773566  autor: ciekawy
 29 gru 2014, 13:47
mi80 pisze:Kampania reklamowa 4 sieci bez informacji (choćby drobnym druczkiem), że Orange wymaga samodzielnej aktywacji, kwalifikuje się do UOKiK. A "życzliwych" nie brakuje ;-)
tak tak, donieś jako pierwszy :)
 #773585  autor: Emsi
 29 gru 2014, 14:39
ciekawy pisze:co jest w linku ?
pisze na stronie, żeby dzwonić na bok jak się chce zasięg Orange, a ja pytałem dlaczego tego zasięgu nie może być od razu tylko po telefonie do bok,
Jest napisane.

Wchodzisz na stronę http://zasieg4sieci.pl/, i myszą (Uprzedzę Twoje pytanie - mam na myśli urządzenie podłączone do komputera, a nie gryzonia. Jakbyś nie mógł znaleźć) zjeżdżasz do działu "Jak to działa" i tam masz odnośnik Najczęściej zadawane pytania. Klikasz w odnośnik i pośród pytań, masz odpowiedź na swoje pytanie. Mógłbym Ci zlinkować, ale uczymy się samodzielności w sieci.
 #773610  autor: LOOPO
 29 gru 2014, 16:16
A w Virgin nie chcą/nie mogą włączyć zasięgu Orange pomimo kontaktu z bok i uprzejmej prośby. Tylko śpiewka o Networks i tych samych nadajnikach.
 #773619  autor: myk6414
 29 gru 2014, 16:51
szkoda że brak wzmianki że np HD Voice nie działa na roamingu...
 #773626  autor: cyanoone
 29 gru 2014, 17:09
Ja też zauważyłem braku wzmianki o Orange. Moim zdaniem jest to trochę wprowadzenie klienta w błąd. Widzę, że stronę już poprawili, bo było 'z T mobile z T mobile na Play na Play'.
Z tego co wiem to HD voice prawie nie działa (w sensie nie załącza się) więc wzmianka nie potrzeba.

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #773629  autor: mi80
 29 gru 2014, 17:21
Problem w tej kampanii jest taki, że mówią o 4 sieciach, a są 3, bo 4 tylko dla wtajemnicznych w sprawę. Czyli wprowadzają w błąd. O ile na stronie mogą to dodać w moment, to do billboardów tak łatwo nie dopiszą.
Emsi pisze:Ci
Szkoda shifta na gościa, który wobec innych go nie stosuje.
 #773696  autor: ciekawy
 29 gru 2014, 20:34
myk6414 pisze:szkoda że brak wzmianki że np HD Voice nie działa na roamingu...
krajowym czy międzynarodowym ?
 #773741  autor: ciekawy
 29 gru 2014, 22:29
manipulacja w tym linku na końcu,

"roaming ma swoje zalety oraz wady. Największym pozytywem jest
elastyczność oraz wolność wyboru. Decydując się jednak na roaming
trzeba się liczyć z większą ilością awarii (awarie punktów wymiany
oraz awarie T-Mobile, Plusa i Orange). Zawsze przed ostateczną
decyzją należy sprawdzić działanie sieci w najczęściej uczęszczanych
miejscach, kto by chciał biegać do okna przez dwa lata umowy?"

kto to pisał ?

a teraz w wolnym tłumaczeniu,

roaming ma zalety, nie wady,
jak jesteś w Orange i ma ta sieć awarię to nie masz w ogóle zasięgu i jedź kilkanaście km dalej żeby był zasięg, za to w Play tylko przełączasz się na inny zasięg albo sam automat przełączy i można rozmawiać, więc roaming czyli parę zasięgów, dzięki czemu też nie trzeba biegać do okna przez całą umowę jak w innej sieci, która usunie nadajnik i zostawi sczątkowy zasięg, wtedy klienci sa skazani na rozmowy przy oknie bo z innego zasięgu nie skorzystają, klienci Play w takiej sytuacji zmienią zasięg i korzystają w całym domu, nie tylko przy oknie,

albo facet pisze, że zasięg Play i roamingowy nie jest taki sam, no nie bo Play ma swój zasięg, ale jak ustawi się telefon na roaming wybranej sieci to ten zasięg jest dokładnie taki sam jak ma ta sieć roamingowa z której zasięgu w Play się korzysta
 #773746  autor: solidburn
 29 gru 2014, 22:39
Czyli mam play jestem w miejscu gdzie nie ma nic tylko orange i jestem offline ?
czy tylko trzeba do nich pisać o zasięg orange jak chce się go mieć "extra"
Bo jeśli ma to być ekstra to wole go nie mieć bo juz teraz z tym przełączaniem bywają problemy
 #773752  autor: p2225
 29 gru 2014, 22:49
solidburn pisze:Czyli mam play jestem w miejscu gdzie nie ma nic tylko orange i jestem offline ?
czy tylko trzeba do nich pisać o zasięg orange jak chce się go mieć "extra"
Bo jeśli ma to być ekstra to wole go nie mieć bo juz teraz z tym przełączaniem bywają problemy
zasięg Orange i T-mobile jest jednakowy po skończonej modernizacji NetWorkS!. bardzo niewiele jest miejsc, gdzie zasięg ma Orange, a T-mobile nie. jeżeli z jakiegoś względu ani roaming Plusa, ani T-mobile ci nie odpowiada to możesz odblokować roaming Orange po kontakcie z BOK. co do przełączania to pamiętaj o priorytetach. gdy zabraknie Play'a to przełączy cię na T-mobile. potem gdy zabraknie T-mobile to Plus i dopiero gdy już zabraknie Plusa to będzie telefon szukał Orange. problem jest gdy znajdziesz się na granicy zasięgu Play'a to będzie przełączać między roamingiem, a zasięgiem macierzystym. gdy ustawisz ręcznie jeden z roamingów to będzie go cały czas trzymał, ale występuje też coś takiego jak odświeżanie karty SIM co powoduje wyrzucanie z roamingu i wpychanie w słaby zasięg Play'a. natomiast nigdy się z tym nie spotkałem. rzadko się to zdarza klientom i chyba jest to stosowane tylko w miejscach gdzie są duże skupiska ludzi (np. centra dużych miast). oczywiście można zgłosić to w BOK i powinni tego zaprzestać. :)

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #773778  autor: solidburn
 29 gru 2014, 23:19
pawelec2225 pisze: .......
hmm może napisze jeszcze raz bo odpowiedz jak z play24 ; )

jestem w miejscu gdzie jest TYLKO orange , nie zgłosiłem do BOK ze chce mieć orange
czy jestem OFFLINE ?