• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #765397  autor: KSI
 26 lis 2014, 13:02
W mojej firmie część ludzi nie jest zadowolona z zasięgu play, a część jest zadowolona. Dlatego mam przeprowadzić testy. Dostaliśmy kilka starterów pre-paid do testów i telefonów (zapasowych) samsung solid e2370.

Na pewno kilka osób będzie chciało zostać w play, bo dostanie taki a taki telefon (sic!), którego może nie dostać od innego operatora. Inny zasięg jest w biurze a inny na halach produkcyjnych - są problemy.

W związku z tym chciałbym przeprowadzić test rzetelnie, żeby nikt się nie przyczepił. Nie będziemy porównywać jakości rozmów - jedynie brać pod uwagę możliwość wykonania połączenia i to, czy rozmowa jest przerywana, słychać echo itp. Krótko mówiąc chodzi o to, że nie musi być hd voice ale żeby szło się dogadać a nie dostawać co chwilę smsy, że ktoś próbował się z Tobą połączyć.

Jak takie badanie zasięgu przeprowadzić?

Wystarczy ustawić kilka telefonów na GSM, wziąć po 2 tel. z kartami sim, play, plus, heyah (takie mamy a heyah = t-mobile a t-mobile to networks więc i orange powinno działać), pójść w miejsce A (o gorszym zasięgu) i zadzwonić z h-h, p-p, play-play i ocenić? Potem takie testy przeprowadzić xx razy?
 #765424  autor: mkkot
 26 lis 2014, 15:24
W praktyce nie przeprowadzisz. Zauważ, że solid może być telefonem tylko z 2G, a inne telefony z Play pewnie mają 3G i stąd może wynikać różnica w zasięgu. Może też być tak, że telefony z 2G mają lepszy zasięg, gdyż od razu logują się do roamingu t-mobile. Może też być tak, że smartfony z androidem dłużej zostają w roamingu t-mobile (typowe zachowanie androida), a zwykłe telefony są od razu wyrzucane. Moim zdaniem powinieneś się dowiedzieć który operator ma najlepszy zasięg w jakim paśmie (pomocna jest strona http://beta.btsearch.pl) i jeśli ktoś będzie narzekał, polecić mu ustawienie danego operatora na danym paśmie. Bo jak pewnie wiesz, Play umożliwia ręczne ustawienie partnera roamingowego i w tym momencie nie ma argumentu, że nie ma zasięgu.
 #765464  autor: KSI
 26 lis 2014, 17:58
Solid rzeczywiście ma tylko GSM 900, 1800, wiem też że niektórzy rzeczywiście jak zmienili telefon - polepszyło im się. Ci z biur co mają smartfony albo iphona zazwyczaj narzekają mniej niż Ci co mają solida na produkcji. Ja sam testowałem i wyszło mi, że stary siemens c45, nokia 6020/6030 nie przełącza się na play po sztywnym wybraniu zasięgu, tylko się jego trzyma.

W mojej okolicy mam stację t-mobile i plus. UMTS ma tylko T-mobile wg tej strony a plus gsm.
t-mobile gsm umts 900 2100
plus gsm 900

na mapie bliżej jest nadajnik/stacja plusa

sam mam t-mobile only umts i jest ok. Jak z kolegą rozmawiałem on i ja w ramach tej samej sieci t-mobile obaj przez htc desire 816 to chyba załapało hd voice bo było bardzo dobrze. Już nawet jak z play dzwoni się na t-mobile jest dużo lepiej.
 #765543  autor: Flash999
 27 lis 2014, 00:33
Jeśli chodzi o Play to telefon ma ogromne znaczenie. Fioletowy E-GSM 900 MHz jest sukcesywnie wyłączany, a na jego miejsce pojawia się DCS (GSM 1800 MHz). W konsekwencji zasięg 2G spada (jak znacznie zależy od terenu), często telefon jest po prostu wyrzucany do roamingu T-Mobile. Na 3G jest o wiele lepiej, do dyspozycji jest częstotliwość UMTS 2100 MHz i UMTS 900 MHz. Ta druga jest typowo pokryciowa. W Play HD Voice działa w UMTS, bywały też głosy że działa w DCS, jeżeli oba telefony obsługują AMR-WB w GSMie Jeżeli to nadal za mało, to można przełączyć się na T-Mobile (GSM + WCDMA) lub Plus (GSM + WCDMA - włącznie z Aero2), jednak już bez HD Voice. Jedyną siecią, która nie obsługuje AMR-WB nawet w sieci macierzystej jest Plus.

Z traktowaniem T-Mobile na równi z Orange (i odwrotnie) bym się wstrzymał. Obie te sieci mimo większości wspólnych lokalizacji nadal mają swoje własne częstotliwości. Współdzielony jest jedynie UMTS 900 MHz i LTE 1800 MHz i w obu przypadkach zasięg będzie identyczny (prędkość Internetu i pingi nadal będą się różnić, w końcu to inne core i sieć szkieletowa). W przypadku UMTS 2100 MHz mogą występować znaczne różnice, w moim przypadku U2100 Orange jest o 10 dBm silniejsze od T-Mobile. To już znaczna różnica i ma to spory wpływ na działanie Internetu.

Stacje bazowe w województwie podlaskim
 #765622  autor: mkkot
 27 lis 2014, 13:06
Generalnie z telefonami tylko z obsługą GSM problem może występować tylko gdy w okolicy jest nadajnik GSM 1800 Playa, gdyż ma on priorytet, a zasięg może być słaby. Jeśli są EGSM 900 i 1800, to może nastąpić zjawisko przełączania między nimi w zależności od zasięgu, co w trakcie rozmowy powoduje trzask lub wyciszenie jednej sylaby, co często uniemożliwia zrozumienie sensu, bo wiele wyrazów w polskim składa się z jednej sylaby. Jeśli jest tylko EGSM 900, to powinno automatycznie zrzucać na tmobile nawet w trakcie rozmowy. Moim zdaniem sprawdzi się rozwiązanie - masz problem, ustaw zasięg t-mobile i korzystaj. Z T-mobile nie powinno wyrzucać ani wylogowywać w żadnym wypadku, ten roaming działa po prostu dobrze.

Z wyżej opisanych powodów przeprowadzenie rzetelnego testu jest trudne do wykonania. Po prostu sieć może się różnie zachowywać w różnych momentach i raz będzie dobrze, a raz źle.
 #766144  autor: Sig
 29 lis 2014, 14:27
Nie powinno wyrzucać, ale ryzyko zawsze jest, pamiętając to co działo się w Plusie... W roamingu krajowym T-Mobile jeszcze wyrzucenie mi się nie przytrafiło, ale sieć zajęta jak najbardziej (karta Play). Niech też pamięta, że go BOK Play spławi, jeżeli by próbował cokolwiek z roamingiem T-Mobile reklamować. Jeżeli jest to firma to ja nie bawiłbym się w półśrodki i przeszedł do T-Mobile (po upewnieniu się w testach oczywiście).

I'll touch you in any way or manner that my professional judgment indicates.
 #766225  autor: ciekawy
 29 lis 2014, 23:29
KSI,

najlepiej zostać w Play bo ma zasięg każdej sieci, ci którzy mają dobry zasięg w Play będą dalej z tego zasięgu korzystali, a ci, którzy mają lepszy zasięg 2G mogą ustawić na sztywno jedną sieć, która tam ma najlepszy zasięg i też będą zadowoleni z Play jak wyłączą automatyczny wybór sieci bo na 2G Play rzeczywiście może skakać zasięgowo, za to w 3G i 4G LTE Play może wypaść lepiej niż inne sieci, a to się zdarza, więc przemyśl czy się opłaca zmieniać sieć na inną bo bywają sytuacje, że sieć która korzysta tylko ze swojego zasięgu może usunąć nadajnik albo przenieść go w inne miejsce i nie masz zasięgu albo minimalny 1 kreska i brak dostępu do zasięgu innej sieci, w tej sytuacji w Play tylko przełączasz telefon na inny zasięg i po problemie,

testuj Orange i T oddzielnie bo choć to NetWorks to te sieci potrafią inaczej działać, nie tylko sam zasięg się liczy ale jeszcze maszyny przez jakie puścili ten zasięg w sieciach jak ich kompy, kodeki, itd, itp, a z tym może być różnie