• Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Wszystko, co dotyczy telefonii komórkowej - usługi, promocje, opinie, itp. Nie o telefonach komórkowych! (patrz niższe działy)
Regulamin forum: Zanim założysz nowy temat upewnij się, że wybrałeś odpowiedni dział! W przeciwnym razie wyląduje w koszu! Tak samo będą traktowane nowe posty pisane nie na temat.
 #716172  autor: auvi
 10 maja 2014, 10:17
Witajcie.
Czy da się dobrać ofertę Plusa porównywalną kosztami z Mini Max Playa?
Przyznam, że dobija mnie już roaming Playa, ciągłe przełączanie nadajników i gubienie zasięgu. Chciałoby się być w jednej sieci i nie marnotrawić energii smartfona na skakanie po nadajnikach - jeśli ktoś nie wie o czym mówię, niech sam spróbuje... Mnie to już dobija, zwłaszcza, że od wprowadzenia roamingu T-mobile jako głównego, mój smartfon zmienił się w żółwia. Nie wiem dlaczego tak jest, ale zawsze po przełączeniu na T-mobile wydajność urządzenia nagle się zmniejsza...
Wiem nie od dziś, że zasięg Plusa w mojej okolicy jest rewelacyjny, dlatego pytam o tą sieć. Orange nie biorę pod uwagę, bo widzę problemy, jakie mają ludzie. T-Mobile? Jakoś nigdy nie zdołali mnie przekonać do siebie, ale może?...
Nie chodzi mi o nieskończone wiszenie na telefonie, dla mnie oferty "no limit" to gwarancja kosztów maksymalnych, ponieważ raz w miesiącu wygadam 1000 minut, a innym razem 300. Do tego potrzebuję od 500 do 1000 MB Internetu - to zależy od danej chwili.
Obecnie w ofercie na kartę Playa, z której korzystam od pół roku, wydaję średnio 30 zł na miesiąc przy takim jak wyżej opisałem profilu korzystania z telefonu.
Czy są dla mnie alternatywne oferty?

#716179  autor: cyanoone
 10 maja 2014, 10:46
Jeśli taka oferta w Plus to tylko abo. Ok 40 zł bez limitu do wszystkich rozmowy i SMS. Same rozmowy OK 30 zł.
Pozdrawiam ;-)
PS Próbowałeś ustawić Roaming plus na sztywno?

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)

#716183  autor: aizo
 10 maja 2014, 10:53
Dokładnie ustaw sobie aby Ci nie zmieniał opertarow.

Ps ładując konto w promocjach na FB można płacić mniej niż 30zł ;)

Połączenie nie może być zrealizowane.

#716202  autor: JacekK
 10 maja 2014, 12:15
Ile miesięcznie wydzwaniasz w praktyce? Może zmieściłbyś się w którymś z pakietów Lycamobile (działa na Plusie, bez przełączania się pomiędzy sieciami w tzw. roamingu).

Za 29 zł masz 400 minut do wszystkich sieci, zaś za 39 zł 500 minut + 500 MB. Do NO-LIMIT sporo, jednak w Plusie nic nie ma w tych pieniądzach.

Alternatywnie za 35 zł masz 300 minut w kraju, 100 SMS w kraju i 1 GB internetu.

Każde z powyższych rozwiązań daje dodatkowo darmowe rozmowy w sieci Lycamobile Polska.

[ Dodano: 2014-05-10, 12:15 ]
aizo pisze:Dokładnie ustaw sobie aby Ci nie zmieniał opertarow.(...)
Czasami nic to nie daje

Założyciel i redaktor naczelny MVNO-GSM.PL. Tu prywatnie.

#716657  autor: janekt
 12 maja 2014, 11:36
Co z SMS-ami? Ile miesięcznie ich wysyłasz? Czy dzwonisz na stacjonarne?
Bez konkretów ciężko cokolwiek polecić. :wink:

JanekT

#716665  autor: mkkot
 12 maja 2014, 12:09
White mobile, ceny te same, a po sieci plusa.

#717634  autor: auvi
 15 maja 2014, 18:27
Odpowiem w tym poście na wszystkie ważne kwestie przez Was poruszone, ale bez cytatów, kontekst jest znany.

White Mobile - widzę, że oni operują umowami, a mi nie chce mi się w to bawić. Zostaję przy karcie. Poza tym czy to nie oni mają w regulaminie zastrzeżenie, że ruch wychodzący nie może być większy od przychodzącego o więcej niż 70%?

@janekt, ależ napisałem konkrety. Dla mnie konkret to przedział 300-1000 minut. Zazwyczaj wychodzi między 400 a 600, ale zdarza się przekroczyć te liczby sporo, więc potrzebuję gwarancji ceny maksymalnej. SMS w sieci - koło 200. Poza sieć - kilka na miesiąc, w tym kilka międzynarodowych za 50 groszy.

@mvno-gsm_pl, gdyby nie zdarzało mi się wydzwonić 800-1000 minut to rozważyłbym 500 minut / 500 MB za 39 zł. Zazwyczaj gadam połowę tego w sieci, połowę poza, więc jeśli 400 minut wygadałbym darmowo w sieci Lycamobile (dla kilku osób, z którymi gadam w sieci nie problem zamówić kartę) oraz drugie 400 poza sieć, to zapłaciłbym dodatkowo 116 zł więcej (z cennika: 0,29 zł / min) a to gruba przesada. Ale zaraz, czy Lyca ma RWK po minimalnym doładowaniu?

Co do "sztywnego" roamingu - ciekawi mnie czy jakiś partner Plusa ma pierwszeństwo względem innych? Np.: wspomniany White względem Playa?
Denerwuje mnie ten "sztywno" ustawiony roaming, bo jednak są miejsca, gdzie jedna sieć przeważna nad drugą, i to działa w obie strony. Do tej pory w Playu było najlepiej na Plusie, ale to się chyba zmienia na gorsze względem T-mobil...

#717680  autor: JacekK
 15 maja 2014, 20:36
@ auvi

W Lycamobile nie ma jako takiego terminu ważności konta po doładowaniu. Ważność konta na połączenia w Lycamobile w ogóle nie zależy od nominału doładowania.

W Lycamobile jest to rozwiązane tak, że wystarczy korzystać z telefonu. W praktyce wygląda to tak, że minimum raz na 3 miesiące trzeba wykonać jakąkolwiek czynność telekomunikacyjną (zadzwonić, wysłać SMS - nawet darmowy w sieci, połączyć się z internetem...). 3 miesiące to długo. Jeśli ktoś używa numeru (nawet od czasu do czasu), konto będzie miał ważne zawsze, niezależnie od doładowań.

Inną i w zasadzie jedyną już alternatywą dla MiniMax Play działającą na sieci Plus jest wspomniany już White Mobile na abonament (umowa na czas nieokreślony). Z tego co zobaczyłem z regulaminu zniknęły niekorzystne zdaniem wielu zapisy (zwłaszcza ten o stosunku połączeń wychodzących do przychodzących).

Oferta NO-LIMIT White Mobile 18 zł/mc

Tam jest też regulamin oferty.

Nic innego na Plusie nie jestem w stanie polecić.

Założyciel i redaktor naczelny MVNO-GSM.PL. Tu prywatnie.